Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Meddig szól a vuvuzela?

2010.06.05. 20:17 | Littbarski01 | 1 komment

Címkék: vb2010

 Hamarosan kezdetét veszi az év legjobban várt sporteseménye, természetesen az Az benn volt! blogon is számtalan bejegyzéssel jelentkezünk majd a világbajnokság kapcsán. A kezdésig hátralévő napokban a csoportokról olvashattok részletesebben. A házigazdákat és a VB ezüstérmes franciákat felvonultató A csoport végső kimenetele tartogathat meglepetéseket...


 

 

 

 

 

 

 

Dél Afrika

 

A házigazdákról talán a legbeszédesebb adat az lehet, ha megemlítjük, hogy a teljes mezőnyből csak Észak Korea szerepel nálunk gyengébb pozícióban az aktuális világranglistán. Azzal természetesen eddig is tisztában volt mindenki, hogy miért erre az országra esett a FIFA választása, mikor már eldöntött tény volt, hogy Afrika is rendezhet egy világbajnokságot, de maga a tény, hogy mióta VB-ket rendeznek, most van a legnagyobb esély a házigazda már csoportkör utáni kiesésére, az mindenképpen aggodalomra adhat okot a nemzetközi ladarúgó szövetség háza táján.

Éppen ezért könnyen elképzelhető a FIFA részéről egy kis „segítség”, amennyiben már a vuvuzelák mágikus hangja sem ad elég erőt a Bafana-bafana tagjainak, Blatter többször is bizonyította, hogy nem szívbajos, ha a bevételek maximalizálása kerül szóba, talán említeni sem kell, az ázsiai VB, mint örök szégyenfolt ennek legékesebb bizonyítéka.

A házigazdáktól senki ne várjon őrült támadófocit, a régi-új edző, Carlos Alberto Perreira, akár Dunga édesapja is lehetne, brazil létére elsősorban a kőkemény védekezésnek a híve, így a csapat vázát is elsősorban a hasonló felfogású játékosokra építette. Ennek egyik legfontosabb alappillére a Premier League-ben légióskodó Aaron Mokoena.

Az afrikaiak legnagyobb sztárja Steven Pienaar lehet, ez is sok mindent elárul a csapat játékerejéről, a gólokat pedig attól a  Benni Mccarthy-tól várhatják, aki remek érzékkel a VB előtt fél évvel igazolt a West Ham Unitedhez, hogy aztán ott alig kapjon játéklehetőséget. Maga a tény, hogy így sem kérdőjelezhető meg a helye a válogatottban, szintén beszédes lehet.

A csapat üde színfoltja az egyetlen fehér bőrű játékos, Matthew Booth lehet, no nem a játéktudása, hanem az őt körülvevő hangulat miatt, a nevét minden labdaérintésnél skandáló hazai publikumot már a Konfederációs kupán is a rasszizmus vádja érte, a lelátói huhogáshoz szokott európai fülek természetesen egyből erre asszociáltak, nem kis zavart keltve ezzel a rendezők körében.

Mégis, miben bízhat Dél-Afrika? 1930 óta egyetlen házigazda sem zúgott ki a csoportmeccsek után, ez mindenképpen fontos statisztikai adat lehet, emellett az utóbbi 10 mérkőzésükből mindössze kettőt veszítettek el, igaz, például a Guatemala elleni 5-0 minden lehet, csak nem mérvadó.

 

Mexikó

Régóta nem izzadtak meg a CONCACAF–zóna királyai annyira egy VB kvalifikációval, mint Javier Aguirre jelenlegi társulata, szerencsére a mexikói szövetség még időben elzavarta a szebb időket is megélt Sven Goran Eriksonnt, az új edzővel az utolsó 6 selejtezőn 5 győzelmet és egy döntetlent kiharcoló közép-amerikaiak így ismét ott lehetnek a legjobbak között, tegyük hozzá, szerencsére.

A csapat legfontosabb játékosa továbbra is az a Cuauhtemoc Blanco lehet, aki bár már 37 éves is elmúlt, hihetetlen megoldásaival mindig képes meglepni az ellenfeleket, a mezei szurkolók pedig a mai napig áradoznak a ’98-as francia VB-n bemutatott trükkjeiről. Blanco mellett a csapatkapitány Rafa Marquez lehet a mexikóiaik kulcsjátékosa, aki bár kétségtelen, hogy nem élete szezonját tudhatja maga mögött a Barcában, de tapasztalatára hatalmas szükség lehet majd a védelemben. Aguirre természetesen nem csak kiöregedőfélben lévő játékosokat nevezett a tornára, sőt, a következő névsort elnézve azon sem lepődnénk meg, ha az igazi mexikói “boom” nem a mostani, hanem a 2014-es, brazil VB-n lenne igazán aktuális: Carlitos Vela, akit Wenger a fene sem tudja, miért nem kedvel, a csodagyerekként beharangozott, majd kissé megtorpanó Gio dos Santos, a deporos Guardado és végül, de nem utolsó sorban a Manchester United által nemrégiben szerződtetett Chicarito Henandez egy parádés csapat vázát jelenthetik a későbbiekben, a tapasztalatlanságuk viszont még csúnyán visszaüthet az afrikai tornán.

 

Uruguay

Első látásra az Oscar Tabarez által 8 év szünet óta ismét a VB-re kivezetett uruguayiak csapata eléggé orrnehéznek tűnik, mert míg a csatársorban a nemzetközi szinten is jól csengő nevekkel találkozhatunk, a védelem megbízhatósága hagyhat némi kívánnivalót maga után. Uruguay már-már kötelező jelleggel pótselejtezőre kényszerült a dél-amerikai alapszakaszban megszerzett ötödik helye után, bravúros végjátékkal, hiszen a 2009 júniusában Montevideóban braziloktól elszenvedett 4-0-ás vereség után sokan teljesen leírták a csapatot, de végül a két legnagyobb ellenlábas, Ecuador idegenbeli, illetve Kolumbia hazai pályán való legyőzése azt jelentette, hogy az “uruk” készülhettek Costa Rica ellen pótselejtezőre, amit ha nem is botrányoktól mentesen, de sikerült abszolválniukForlanéknak. A csapat legnagyobb sztárja címéért a friss Európa kupa győztes, egykori aranycipős Diego Forlan, illetve az Ajaxnál a félelmetes, 97/74-es mutatóval rendelkezőLuis Suarez verseng, utóbbi selejtezőkben nyújtott teljesítménye talán arra is garanciát jelenthet, hogy ezt az eredményességet egy komolyabb bajnokságban is meg tudná közelíteni és nem tűnik el egy topcsapatban, mint a korábbi Ajax-idol Huntelaar.

 

Franciaország

A francia csapat szintén nagy talány, tökéletesen illik ebbe a kiszámíthatatlan csoportba. Csak szigorúan a keretet böngészve minden jóérzésű labdarúgást kedvelő különösebb kommentár  nélkül legalább az elődöntőbe várná ezt a csapatot, viszont az elmúlt évek történései, illetve Raymond Domenech személye garanciát jelenthet arra, hogy a franciák most is végigszenvedjék a csopormérkőzéseket. A selejtezőcsoportban a románok látványos visszaesésének köszönhetően lényegében különösebb megerőltetés nélkül második helyre befutó franciák (jellemző, hogy a románokat még így sem voltak képesek megverni, 2-2, 1-1) a pótselejtezőn  diplomáciai botránnyá fajult nyílvánvaló csalással tudták kiharcolni a VB részvételt, persze azóta több jel is utalt arra, hogy amíg Michel Platini lesz az UEFA elnöke, nincs különösebb félnivalójuk a galloknak.

A francia keretben számtalan klasszis játékos található, azonban, ha mégis ki kellene emelni egyet közülük, mindenképpen Yoann Gourcuff mellett tennénk le a voksunkat, akinek nem csak az ellenfelekkel, hanem a botrányosan korán visszavonult Zinedine Zidane árnyékával is folyamatosan meg kell majd küzdenie, becsületére legyen mondva, eddig viszonylag jól jött ki az állandó öszehasonlításból, pedig a mérce kétségkívül igen magas.

És bár nem szoktunk nagy jelentőséget tulajdonítani a felkészülési meccseknek, nem lehet szó nékül elmenni a Kína elleni hazai blamázs mellett, ilyen előjelekkel utazni egy VB-re, finoman szólva sem túl szerencsés, bár a rosszindulatú szurkolók szerint a félig-meddig hazai pályán játszó kékeket a törzsi dobok dübbenése hozhatja majd igazán lendületbe.

Az benn volt! tipp:

Kiegyensúlyozott csoport, a bukik is elég nagy bajban vannak az oddsok meghatározásával, mert bár a játékereje ezt ugyan nem indokolná, az azért mégiscsak furcsán venné ki magát, ha a házigazda az első kör után búcsúzna. Mi mégis inkább ezt a variánst tartjuk valószínűbbnek, egy lendületesen, mégis taktikusan kiharcolt meglepetésszerű mexikói csoportgyőzelem mellett a franciák érhetnek oda a második továbbjutó helyre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr892059186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2010.06.05. 21:05:00

Lejátszottam fejben és Uruguay kettőből kétszer jutott a nyolcba. Franciák pofára esnek, Mexikótól meg nem várok annyit, mint korábbi tornákon, de még így is továbbmehetnek.
süti beállítások módosítása