Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Európa már az övéké, a világ még nem

2010.06.12. 09:11 | KoppányiG | Szólj hozzá!

Címkék: vb2010

A H-csoport egyértelműen arról szól majd, hogyan küzd meg az esélyesség terhével a hispán gárda. 2008-ban átlépték árnyékukat, de a végső sikerhez most még annál is nagyobb bravúr kell majd. Első lépcsőként Svájc, Honduras és Chile állja útjukat.

 

Spanyolország

Az Európa-bajnok a torna egyik legnagyobb esélyese. Selejtezőcsoportját 100%-os teljesítménnyel nyerte meg. A ’Furia Roja’ 10 meccsén 28 gólt lőtt, és csak ötöt kapott (Spanyolországban egyet sem). A lőtt gólok egynegyedét a nemrég „katalánba öltözött” David Villa vállalta magára. Ékpárja a sokak által csábított Fernando Torres lesz. A padot koptatja majd minden bizonnyal az év felfedezettje, Pedro, a valenciai Juan Mata és a baszkoknál pallérozódó Llorente. Következik a világ legjobb középpályája: Iniesta, Xavi, Fabregas, Xabi Alonso, David Silva. Minden bizonnyal szeretne néhányszor szóhoz jutni Busquets, Javi Martinez és Jesus Navas is. Señor del Bosque-ra hárul a feladat, hogy ebből a klasszisáradatból kiválasszon mondjuk négyet a meccsek előtt. Nem könnyű… A hátvédsor minden támadó alakzatot nagy kihívás elé állít majd: a Capdevila-Puyol-Piqué-Ramos kvartetten nem lesz könnyű átgyalogolni. A kaput természetesen Casillas őrzi, de gikszer esetén bevethető Valdés és Reina is. Láthatjuk, a hispánoknál minden posztra jut legalább 2 szenzációs spíler. Minden esélyük megvan a világbajnokság megnyerésére.

 

Svájc

Piszok gyenge szóviccel élve, ott már Hitzfeld az úr. A Dortmunddal és a bajoroknál sikert sikerre halmozó tréner 2008 óta irányítja a helvéteket, és egy egységes, szerethető gárdát hozott össze. A 2008-as EB-ről könnyen kiestek a svájciak, igaz, a portugál (B-) csapatot sikerült legyűrniük. Igen könnyű csoportba kerültek a VB-kvalifikáció során; a Lettország, Izrael, Luxemburg, Moldova kvartettnek még mi is örülnénk, rajtuk kívül csak a görögökre kellett figyelniük. Bár még Luxemburgtól is képesek voltak kikapni, a görögöket oda-vissza elpüfölték, így szoros befutóval, de csoportgyőztesként jutottak ki a tornára. A nagy öreg Frei és a Twente üdvöskéje, Nkufo vitte a svájciak szekerét leginkább, ami a támadást illeti. (Utóbbi  nemrég igazolt el az MLS-be; a Seattle csapatát erősíti majd a torna után.) Viszont csak 8 gólt kaptak, amiben elévülhetetlen érdemei vannak Senderosnak vagy épp Lichtsteinernek. A középpályán Inler, Barnetta és Behrami a legnagyobb nevek a keretben, elöl pedig a már említett két csatár fogja rohamozni az ellenfelek kapuját.


Honduras 

1982 után másodjára kvalifikálta magát világbajnokságra Honduras válogatottja. A CONCACAF-zóna 3. helyét csípték el, Costa Ricát utasították végül maguk mögé, és gólkülönbségüknek köszönhetően még pótselejtezőre sem kényszerültek. Otthon 5 meccsből négyet nyertek, egyedül az USA kerekedett feléjük egy góllal. Idegenben már nem olyan acélosak, csak El Salvadort gyűrték le. Az utolsó fordulóban ez a győzelem jelentette a kijutást, ugyanis az Egyesült Államok a 94. percben egyenlített Costa Rica ellen és ütötte el őket álmaiktól. Carlos Pavón 7 gólt szerzett a selejtezőkben, viszont ötgólos csatártársa, Carlo Costly sérülése miatt lemarad a tornáról. Helyette a legnagyobb nevű hondurasi David Suazoé a góllövés terhe. Bár az Interben nem tudott magának helyet bérelni, és a benficai, valamint genovai kölcsönjátéka sem kaszál el térdből senkit, azért rá mindenképp figyelni kell majd a védőknek. A középpályán Edgar Álvarez és a Spurst erősítő Palacios a legismertebb. Titkon reménykedtünk a debreceni Luis Ramos kerettagságában, de végül nem válogatta be őt Reinaldo Rueda kapitány.

 

Chile

A zamoranói, salasi időket idézi a chilei csapat selejtezőbeli teljesítménye. Csak a brazilok lőttek (eggyel) több gólt náluk, és a CONMEBOL-zóna 2. helyén jutottak ki a tornára. Selejtező meccseiken 54 gól esett, ez pontosan háromgólos átlag. Gólgazdag mérkőzéseket játszanak, meglepő könnyedséggel tudnak esélyesebb csapatokat megverni, de ez fordítva is igaz. Legyőzték az albicelestét, Paraguayt idegenben (utóbbitól otthon viszont simán kikaptak). A kvalifikációs mérkőzéseken gólkirályt avattak Humberto Suazo személyében. Suazo már 29 éves, mégis most töltötte első szezonját Európában, a Zaragoza vette kölcsön. Lőtt is 6 gólt a La Ligában. Vannak még jó támadók a keretben: Alexis Sánchez, Mark González és a rendkívül technikás Orellana. A középpályán nincsenek mindent elsöprő klasszisok, de Matí Fernandez, Rodrigo Tello és Vidal sokat tehet hozzá a játékhoz. Nem véletlen, hogy sok gólt kapnak, a védelemben az egyetlen név talán, aki az európai futballszerető fülnek mond valamit, az Pablo Contreras.

  

Az benn volt! – tipp:

A spanyolok átgázolnak mindenkin - 9 pont, 60-0-s gólkülönbség. Svájc hiába reménykedik a második helyben, azt Chile fogja megszerezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr512075648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása