Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

A kazah kígyó marni készül

2008.07.01. 20:07 | OJ | 2 komment

Nem túlzás azt állítani, Kazahsztán UEFA-tagságának legnagyobb kárvallottjai alighanem mi vagyunk - meg a szlovákok. Mindkét nemzetnek kijut a transzsztyepptúrákból rendesen: a sorsolás jóvoltából sikeresen felzárkóztunk a szomszédok mellé a Kinek jutott több kazah kupaellenfél? különversenyben. Jelenleg 3-3-ra állunk, mégis, ha van meccs, amit nem szeretnénk megnyerni, hát akkor ez az. Mindenesetre az UEFA értékeli erőfeszítéseinket és speciális helyzetünkre való tekintettel hamarosan kazahügyi szakreferens képzést indít, jelentkezni a blog szerkesztőinél lehet fényképes önéletrajzzal. Az oktatás díjmentes, de a kazah nagykövetség kéri az érdeklődőket, hozzanak magukkal egy bezúzásra váró kópiát a Boratból.

Mit is értünk kazah focin?

Valami posztszovjet izé Kukutyinban, szólna a felületes verzió, de a részletek azért beszédesebbek. A Keletet a bizonytalannal, a vaddal rokonítjuk gyakran, jelen esetben viszont az út költség- és idővonatkozásán kívül ijedtségre nem igazán van okunk, a kazahok még nem rúgták ágyékon a mi kis focinkat, se a régi fővárosból való Kajrat, se a kínai határ tőszomszédságában posztoló Zsetiszu Taldikorgan nem kényszerítette térdeplő pozícióba óvatosan reményteljes csapatainkat (Vidi és Honvéd, a teljesség kedvéért). Igazából másokat se kaptak el. Hetedik éve küszködnek (2004-ben nem indulhattak, tehát inkább hat az a hét), eleddig a BL-selejtezők második köréig jutottak (az Asztanát tíz góllal porolta el a Rosenborg), illetve egyszer a kisebbik kupában is véghezvittek valami hasonlót (a Tobol Kosztanaj három intertotókörön rombolt végig). Válogatott sikerekből se akad sok, európai karrierjük alig hozott győzelmet, igaz, a szerbek megütésére sokan emlékeznek. Elég gyér produkció, de a magyar kupajndulásban sincs sok köszönet évek óta, ergo nem lehet nagy pofánk, nincs ugyanis mire.

Kazah barátaink irányában viszont egyhamar megnőhet a respekt, ha az ország olajtartalékaira és érckészleteire gondolunk. Nem nehéz továbbgondolkodni a félsivatagban meredező posztmodern épületóriásokat látva: ekkora pénzügyi supporttal hamarabb épülhet foci, mintahogy nálunk megvonalaznak egy pályát. Más sportágból is hozhatunk példát: pár éve profi biciklicsapatot vettek a leghíresebb kazah sportoló, Vinokurov mögé, természetesen nemzeti színekben játszó, mozgó reklámfelületként használva őt és társait.

 

A mesés fővárosról I.

A mesés fővárosról II.

 

Nagyon meglepődnénk, ha a kazah liga nem kazahokról, ruszkikról, üzbégekről meg egyéb ex-szovjet világból érkező spílerekről szólna? 

Ezt a kérdést most még némi malíciával tehetjük fel, öt-tíz év múlva valószínűleg más lesz a kép. Jelenleg ugyanolyan a kazah bajnokság, mint a legtöbb gyenge kelet- vagy dél-európai ligáé. Az elmúlt évek gólkirálya talán a legismertebb, Dzsafar Iriszmetov üzbég válogatott és egykor a moszkvai Szpartakban profiskodott (miközben honfitársa, Szackih ugyanezt tette Kijevben), de akad példa moldáv, örmény, grúz, litván vagy épp lett "sztárra" is, utóbbi, Miholaps megjárta anno az EB-t is 2004-ben, lőtt pár gólt a sivatagban, majd hazatért Rigába. 

A nagyobb erősítések újabban a mesterségesen tuningolt új fővároshoz, Asztanához fűződnek: nem tudjuk, a főváros fényűzése vagy a kietlenség romantikája volt a húzóerő két öregedő legenda, a háromszoros orosz gólkirály Veretyennyikov és a válogatott egykori sztárja, Beszcsasztnih számára. Azt viszont megértjük, hogy a kacskalábú afrikai és dél-amerikai légiósoknak nem jön be az eurázsiai kivitelű szavanna: egyedül egy Nilton Pereira nevű spílernek sikerült karriert csinálnia errefelé, de 2006 szeptemberében, 30 éves korában szívrohamban elhunyt egy edzés után... (Még a Rehhagel-féle bajnok Lautern pléjmékerének, Ratinhonak a nevével is találkoztam, nem mintha lényeges lenne.)

Újabban a szerb-román tengely indul be, így került ki Atirauba Marko Mitrovics is: a legpengébb emlékezőkével rendelkező Vasas-drukkereknek se nagyon rémlik, hogy valaha játszott náluk ilyen nevű egyén, pedig igen, a Zrlic-Cvetkovic-Bogdanovic-Orosko érában koptatta a Fáy utca drága gyeptégláit (magyar vonatkozás I.). Annál ismerősebb lehet bizonyos Jeremejev, az akasztói hős, aki pár éve még - közel a negyvenhez - aktívan púpozta a hálókat, vélhetően inkább szabadrúgásból (magyar vonatkozás II.).

Mit tudtunk meg az ellenfélről?

A Sahtyor Karaganda (Shakhter Karagandy, avagy Шахтер) nem falusi csapat: legfontosabb sportegyesülete egy agglomerációval bőven félmilliós bányászvárosnak - karagandai szénmedence,  köszönnek vissza gazdaságföldrajzi ismereteink hirtelen -, az istentelenül nagy ország kellős közepén (képek). Kétszer jutott bronzig, legutóbb tavaly, de '62-ből például szovjet bajnoki címet őríz a tavalyi bronzérme jogán induló klub. Első kupaszereplését a jónevű MTZ-Ripo Minszk  szabta rövidre két éve (magyar vonatkozás III.).

Nevesebb játékosai nincsenek, csak ligaszintű sztárjai, mint például David Loria kapus (a '99-es nigériai ifivébén és azóta is a válogatott kapusa), Igor Szolosenko (mint Loria, csak védőben), a gólvágásban jeleskedő, 26 éves Andrej Finoncsenko és csatártársa - jaj a kommentátornak -, Murat Szujumagambetov, illetőleg pár szerb és grúz légiós színesíti még a karagandai kollektívát. Őket egy hajdan szovjet válogatott és grúz szövkap trenírozta, míg fel nem mondtak neki. A "Szatyor" féltávnál a  tizenhatos mezőny közepén araszol, hála Finoncsenko 6 és Asirbekov 5 góljának.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csapat otthona egy klasszikus betonteknő, a képek tanulsága szerint szigorú publikummal. A stadion a "Zhastar-Kazhachmys" sportkomplexum része és hozzávetőleg húszezres.

Célunk nem lehet más: augusztusra lezárni a kazahok kupajelenlétét...*

*Továbbjutás esetén: a lokisták találkozhatnak az állítólag alföldi rokonságot mutató madjar törzs prominens képviselőivel. Kiesés esetén: motivációs jellegű csapatépítő gyalogtúra a Betpak-dala (Szégyentelen-síkság, máshol Éhség-sztyepp) vidékén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr73548537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maradonapoli 2008.07.02. 15:34:10

Mint ex-volgodonski tiszteletbeli jószolgálati utazó nagykövet és a Dinamo Barguzin kísérleti fizikoterepautájáinak mentalista továbbképzéséért felelős tartalék helyettese, van némi rálátásom ezekre a dologkra, ezért lehet pályáznék a kazahügyi szakreferens állásra. Azért liga szinten még nem árt megemlíteni, hogy a bolgárok is bírják ezt a sajátos klímájú vidéket. Bár lehet írtad OJ, csak figyelmetlenül olvastam, mentségemre szolgáljon hogy fülgyulladásom van és a visszerem meg az aranyerem is... ühüm na. szal no off.

miki78 2008.07.02. 16:42:04

Én nem is értem, hogy a kazahok mit keresnek az európai fociban. Ráadásul csak a kelet-európaiakat szivatják ezekkel a túrákkal.. Na mindegy, tovább kell menni, ahogy a Honvéd is tovább ment!
Kint ki lehet kapni, mert az idő eltolódás nagyon megviseli az embert. De itthon meg le kell alázni őket, nem olyan jók azért..
süti beállítások módosítása