Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Tíz nemzet csoportja

2010.06.08. 23:00 | KoppányiG | Szólj hozzá!

Címkék: vb2010


A "D" jelű kvartettben a mindig esélyes németek elől a szívós szerbek, a ghánaiak, valamint az ausztrál nemzeti tizenegy igyekszik elhappolni a továbbjutást érő helyeket. Nézzük ezt a csoportot! 


Németország


A’40-es évek elején ez a német válogatott nem futhatott volna ki a gyepre. Szerencsére azok az idők elmúltak, de nézzük meg a mai honosítás-mizéria, illetve a globalizáció okozta, futballt is elérő hatásokat. A német válogatott játékosai: Dennis Aogo, Serdar Tasci, Jerome Boateng, Sami Khedira, Mesut Özil, Marko Marin, Piotr Trochowski, Lukas Podolski, Mario Gomez, Cacau, Miroslav Klose. Ez pont 11 játékos, és bár kapus nincs köztük; ha valaki felkapna egy kapuskesztyűt közülük, egy komplett csapatot adnának ki. A fenti játékosok bírnak török, nigériai, lengyel, brazil, bosnyák, tunéziai, ghánai felmenőkkel is. A Nationalelf játékosainak beválogatása, annak miértje, a merítés lehetőségei megérne egy komoly etnográfiai tanulmányt. Ettől függetlenül remek játékosállománnyal érkeznek a tornára. A németekre oly jellemző szívósság, harcosság mellett néhány játékos igen komoly technikai tudás birtokában van. Selejtezőcsoportjukat veretlenül nyerték. 8 győzelmük mellett bőven belefért két, finnek elleni döntetlen is. A Klose-Podolski duó összesen 13 gólt szerzett ezeken a meccseken. Legutóbbi mérkőzéseiken is igazolták; remek kis csapat – a mieink asszisztálása mellett legyőzték a masszív bosnyák nemzeti tizenegyet is. A csoport fő esélyesei, még úgy is, hogy a legnagyobb húzónév, Michael Ballack lesérült az FA-kupa döntőjében, és nem utazhat Afrikába. Igazi ligacsapat, a keretben ugyanis az egy szem manchesteri Boatengen kívül mindenki a Bundesligában rúgja a bőrt.


Ausztrália


Az ázsiai selejtezőkbe átirányított ausztrálok veretlenül nyerték csoportjukat. Ami még nagyobb bravúr, a 8 találkozón mindössze egyetlen gólt kaptak; a védelmükre tehát nem lehet panasz. Persze Japán mellett nem találkoztak igazán komoly ellenféllel; máshogy festhet a helyzet, ha majd Podolski, vagy Pantelic rohamozza kapujukat. Amelyet az Európa Liga-döntős, minden hájjal megkent Mark Schwarzer őriz. A harminchét éves, hetvenötszörös válogatott kapus adhatja át a nyugalmat a Lucas Neill vezette védelemnek. A középpálya igen erős. Tim Cahillt nem nagyon kell bemutatni, bármikor képes eldönteni meccseket. Rutinos játékosokból nincs hiány; Bresciano, Culina, Emerton mind jó képességű spílerek. Viduka hiányában Kewellre és Joshua Kennedy-re hárul majd a góllövés terhe.

 

Szerbia

A sűrű országnév-változások miatt Szerbia ezen a néven először szerepel világeseményen. Ez a válogatott is csoportgyőztesként jutott ki a tornára. Ami különösen nagy szó, hiszen ehhez meg kellett előzni a franciákat is. A sok gall pontvesztés azonban megadta a lehetőséget nekik, és éltek is vele. Otthoni meccseiken csak Domenech gárdáját nem tudták legyőzni, idegenben ugyan kétszer is kikaptak, de 21 pontjuk elsőséget jelentett. Nézzük a csapat meghatározó tagjait: Milan Jovanovic 29 éves korára ért be igazán, minden csapat ellen veszélyes lehet. Az óriás Zigic mellett Berlin korábbi hősétől, Pantelic-től úgyszintén retteghetnek az ellenfelek (és az ex-PSV-s Lazovicról még nem szóltunk). A középpályán az Interrel idén mindent vivő Stankovic mellett Krasic, Tosic és Kuzmanovic a biztosíték a harcos, ámde kreatív játékra. A védelmük egészen parádés állományú: a gólerős Ivanovic mellett Vidic eszén is túl kell majd járni az ellenfél támadóinak. A balhátvéd posztján is klasszisuk van a hatszáz klub által körbeudvarolt Kolarov személyében. A szerb csapat tehát igen masszív. Remek keretük mellett nem elhanyagolható, hogy csupaszív játékosok harcolnak majd hazájukért. Egészen sokáig vihetik nemzetüket Dél-Afrikában.

 

Ghána

Az Afrika-kupa döntőjében Egyiptommal szemben maradtak alul. Kontinensükön tehát az elitbe tartoznak, és minden esélyük meg is lenne a továbbjutásra, ha…
Michael Essien posztján az egyik legjobb a világon, mégsem utazhat a világbajnokságra, a kontinensviadalon összeszedett térdsérülése ugyanis még mindig nem jött rendbe. A rituális afrikaiak már apai átkot is emlegetnek, de ez nem változtat a tényen: Ghána motorja nélkül áll majd ki a tornán. Kvalifikációs csoportjukat könnyen nyerték Benin, Mali és Szudán előtt, ebben a négygólos Amoah vállalt óriási szerepet. A közelmúltban ugyan megverték Szlovéniát és a letteket, a nagycsapatok ellen ennél mégis több kell: a hollandok nem csak a mi fiainkat alázták le, Ghána is „beleszaladt egy négyesbe” az Oranje ellen. A keretben azért Essien nélkül is vannak jó játékosok: Asamoah Gyan hihetetlenül gólérzékeny például. Megemlíthetjük továbbá a középpálya kiválóságait: Muntari és Appiah a Serie A-ban edződik, de Annan és Derek Boateng is fontos szerepet tölt majd be. Hátul már lehetnek gondok… a Mensah-Paintsil vezette defend-line nem a legacélosabb, és a kapus Kingson sem számít gigaklasszisnak a „szakmában”.

 

Az benn volt! – tipp:

 Nálunk nem kérdéses, Németország mellett Szerbia jut tovább a csoportból. Ghána Essien nélkül kevés lesz, mint ahogy vélhetően Ausztráliának sem jut 3 meccsnél több ezen a tornán.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr972067522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása