Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Csak egy hely kiadó?

2010.06.05. 22:25 | KoppányiG | Szólj hozzá!

Címkék: vb2010

Az esélylatolgató rovatunkat a B-csoporttal folytatjuk, ahol a rapszodikus teljesítményre képes argentinok dolgát Dél-Korea, Nigéria és Görögország igyekszik megnehezíteni.

  

Argentína

 

Diego Maradona és csapata igen rögös úton jutott Dél-Afrikáig. A világ egyik legjobb keretével rendelkező legenda mégis úgy ünnepelte a kijutást, mintha VB-t nyert volna. Obszcén szavakkal, mozdulatokkal, flegmán örömködött a kvalifikációt érő, Argentína híréhez viszonyítva siralmas 4. helyen a dél-amerikai zónában. Odahaza elfogadható mérleget tudhattak magukénak - Paraguay és Ecuador ellen döntetlen, brazil siker Rosarióban, a többi mérkőzésen hazai siker. Ám ahogy kitették lábukat Argentínából, katasztrofális teljesítményt nyújtottak. Kikaptak Ecuadorban, Paraguayban, Kolumbiában, Chilében. Bolíviában egy 1-6-os zakóba futottak bele. Peru és Brazília ellen egy-egy x-re futotta erejükből, és csupán 2 győzelmet könyvelhettek el távol hazájuktól. A VB-n ez persze már a kutyát nem érdekli, kint vannak, és esélyesként készülnek. Még szép, hogy esélyesek, ilyen támadósorral: Messi, Diego Milito, Higuaín, Tevez, Agüero. Martin Palermo csak hab a tortán - ha nem a Bocában játszana, ki tudja, meghívást kapott volna-e? Irigylésre méltó probléma annak eldöntése, hogy ebből az öt (hat) kiválóságból ki üljön a padon. Messi spanyol bajnok, Aranylabdás, Aranycipős. Milito „csupán” 3 sorozatot döntött el góljaival. Pipita ismét várakozáson felül teljesített. Tevez vitte a hátán a Cityt, Agüero meg igyekezett az Atleticót (1 EL-címre így is futotta). Sokan leírják az argentin védelmet, de ne feledjük, az aktuális BL-döntőben 3 argentin hátvéd is szerepet kapott. Sokak meghökkenésére kimaradt a keretből Cambiasso és Javier Zanetti. Kíváncsian várjuk, mi lesz a sok érdekes eredmény és a két nagy név kihagyásának az eredménye.

 

Nigéria


Pelé már régen megjósolta, valamelyik VB-n egy afrikai csapat villantani fog, akár a végső győzelmet is megszerezheti. Nos, nem gondoljuk, hogy Nigéria lesz ez a csapat, de nézzük útjukat a világbajnokságig. Veretlenül vívták meg a selejtezőket, 3 győzelem mellett 3 döntetlen a mérlegük. Így 1 ponttal előzték meg Tunéziát, kiütve őket a nyeregből. A 2010-es Afrika Kupán csoportjukból úgy jutottak tovább, hogy csak a későbbi győztes Egyiptomtól kaptak ki. Az elődöntőig a nem túl acélos Zambiát kellett legyőzniük, ez csak tizenegyesekkel sikerült nekik. Az elődöntőben Ghána ellen ugyan elvéreztek, de a bronzmeccsen diadalmaskodtak.

A VB-keretük hasonlóan orrnehéz, mint az argentinoké. Ismert támadók színesítik (ha ez bánt valakit, fémjelzik) a csapatot: a Premier League-szekciót képviseli a veterán Kanu, valamint Yakubu és Utaka. Obinna és Martins is jól csengő név a nemzetközi futballban. Bár összességében szerényebb képességűek, mint az argentinok, egyikük sem lóg ki igazán kvalitások terén a többiekhez képest. Lagerbäck kapitánynak sem lesz egyszerű kiválasztani, ki kezdjen. A pálya többi részén is találkozunk ismerős nevekkel: bár Obi Mikel  kihagyja a tornát, ott lesz Dél-Afrikában Kalu Uche és Odemwingie. Utóbbi kettő klubjában többször játszik csatárt; kérdés, a svéd kapitány milyen szerepkört szán nekik. A védelmet a friss francia bajnok Taiwo, valamint az Everton játékosa, Yobo irányítja majd.


Dél-Korea


Dél-Koreának jóval nagyobb sansza lenne ebben a csoportban Guus Hiddinkkel, akit a 2002-es, egyáltalán nem megérdemelt elődöntőbe jutás óta visszasírnak. Kvalifikációs mérlegük tökéletesen megegyezik nigériai csoportellenfelükével; csak a gólkülönbségüknek köszönhetően nyerték meg előcsoportjukat, a nagy rivális Észak-Korea előtt. Ázsiában innentől 2 csoportra oszlik a mezőny. Ezt a csoportot már magabiztosabban, veretlenül nyerték, 4 győzelem mellett 4 döntetlent tudnak felmutatni. Lee Keun-Ho és a Manchester Unitedes Park Ji-Sung egyaránt 3-3 gólt szerzett ezeken a találkozókon, ezzel ők bizonyultak a legveszélyesebb támadóknak – előbbi nem utazik Dél-Afrikába. A kvalifikáció után barátságos találkozókon már begyűjtötték Ausztrália, Paraguay, Elefántcsontpart, Ecuador, Japán és Szenegál skalpját is, amely igencsak megsüvegelendő teljesítmény. A keret nemzetközi szinten sok „noname”-játékosból áll, de elnézve a squadot, belebotlunk jópár ismerős névbe; közülük Park Ji-Sung a legismertebb. A már 37 éves, rutinos Lee Woon-Jae őrzi a kaput. A veteránokhoz sorolhatjuk Kim Nam-Ilt, Lee Young-Pyot, de bekerült a keretbe Ahn Jung-Hwan is. A dél-koreai válogatott rutinosnak mondható, zsinórban a 7. világbajnokságuknak vágnak neki. Jó nekik…



Görögország


Otto Rehhagel alakulata Dél-Koreához hasonlóan egy korábbi nagy siker (2004-es EB-győzelem) óta üldözi az újabb nagy áttörést. Ám sikertelenebbek, mint az ázsiaiak. Európa-bajnoki címüket követően a 2006-os VB-re ki sem jutottak, a 2008-as EB-n 3 vereséggel búcsúztak csoportjuktól. Selejtező-csoportjukat ugyan nem tudták megnyerni, de a pótselejtezőt érő második helyre sikerült befutniuk. Otthoni találkozóikon csak a csoportgyőztes Svájc tudta legyőzni őket. Idegenben Svájctól szintén kikaptak, emellett 2 győzelem és 2 döntetlen a mutatójuk. A pótselejtező Ukrajnával hozta össze a görög csapatot. Az athéni 0-0 után Donyeckben Salpingidis góljával nyertek a hellének, így készülhettek a világbajnokságra.

A kapuban már nem az utóbbi időben sokat hibázó Nikopolidisz fog állni. A védelemben a két legnagyobb név Giourkas Seitaridis és a liverpooli Kyrgiakos. A középpályát Karagounis és Katsouranis vezényli, akik 2004 óta –milyen furcsa- nem fiatalodtak, így vélhetően nehezen fogják felvenni a világbajnokság gyors ritmusát. A csatárok azonban jó nevűek, a Charisteas-Samaras-Gekas trióban mindig benne van a gól. Salpingidis pedig tud fontos gólokat szerezni, már ha a pótselejtezőből indulunk ki.

  

Az benn volt! - tipp:

 

Az albiceleste továbbjutásához nem férhet kétség, az igazán nagy harc a második helyért várható. A görögök 2004-es diadala pünkösdi királyság volt, a nigériaiak pedig maximum a támadásban nőhetnek a  rutinos és harcos ázsiaiak fölé. Argentína és Dél-Korea továbbjutását jósoljuk.

 

 

(képek:espn.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr402059436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása