Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Egy Messi Ugandából

2008.08.20. 13:59 | OJ | Szólj hozzá!

Most, hogy László Csabesz maga mögött hagyta a fennkölt afrikai kalandot, tizedannyira se érdekes már, hogyan is alakul a labdajáték Ugandában. Habár új munkahelyén - tájékozatlanok kedvéért: Hearts (SCO) - fellelhető a "kis közép-afrikai ország" (by Baló) legnevesebb spílere, David Obua, akit Mr. Csabu külön kérésére szerződtettek, az alábbi post mégse róla szól, hanem egy kollégájáról, akinek nevével a Don Balón egyik szedett-vedett összeállításában talákoztunk először, a fiatal tehetségek százas toplistáján.

Ahhoz képest, hogy mennyi gyöngyöt s gyémántot exportálnak a bölcsőből, alig tucatnyi afrikai tehetség kapott helyet a listán, ők is leginkább Nigériából, Kamerunból, Ghánából, tehát valódi futballnagyhatalmak soha nem apadó, ám gazdagon lerabolt kincsestárából kerülnek elő. Elvétve akad egy-egy sikeres kivétel, aki egyszer talán elmondhatja magáról, a szerencsével és viszontagságokkal tagolt út végén több lett belőle, mint egy szimplán egzotikus futballpiaci termék. Egy szép karrierre pályázik Augustine Nsumba, aka az ugandai Messi is. Merthogy a 21 éves spíler követhetetlenül cikázik, cselez, ragad a lábához a játékszer, néha még szertelen, önző  és fegyelmezetlen, de kétségkívül rászolgált erre a titulusra.

Személyes tapasztalatainkat sajnos nem tudjuk az Olvasók rendelkezésére bocsátani, egyrészt mindig elalszunk, mikor ugandai válogatott meccset nyomat a tévé, de az izlandi kettőnél (hivatalos nevén: 1. deild karla) is valahogy mindig találni nívósabb programot. Igen, Nsumba, az ugandai Villa SC méltán csodált támadója - akivel kapcsolatban Csabuból kibukott a költői "csiszolatlan gyémánt" jelzős szerkezet - egy honfitársát, Mwesigwát követve csapott fel légiósnak e gyönyörű, futballkultúra szempontjából ellenben kegyetlenül szegényes országban és állt az ÍBV szolgálatába. (Más kérdés, a profilját lespórolták a klubhonlapról.) A feltúrható információk szerint pár gólt összehozott már az idén, bár...lehet bármilyen brilliáns az az ajánlólevél, mégiscsak egy izlandi második vonalban rugdosó ugandai srácról állítják ki. Nem beszélve a munkavállalás bürokráciájáról: ezen a hálón még igazi klasszisok is gyakran fennakadnak.* De hogy valami biztató pont is legyen itt: ismerünk mi egy Augustine-t, akinek csodálatos pillanatokat köszönhet a világfutball...

 

*Van azért, akinek sikerült: a bevezetőben említett David Obuát például amerikai és dél-afrikai szakaszok után érte el az európai karrier lehetősége, nagy szerencséje, hogy  megszerettette magát a Darvakból tényezőt csináló Csabu mesterrel. Róla bővebben itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr37624544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása