Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

EURO2008 - A B-csoportról

2008.06.08. 16:02 | OJ | 3 komment



Közép-európai csoport ez, szinte tökéletesen tetten érhető erőviszonyokkal. A németeket a józan ész, a rendelkezésre álló futbológiai ismeretanyag mellett már a szoftver is az élre hozta ki. Komoly problémát csak a másik háromnak generálhat ez a csoport: a sógorokat az általános vélekedéssel szembemenve nem kárhoztatjuk bohócszerepre. Tovább után olvasható, mi is a B-ben a tényállás.







AUSZTRIA

Ennyire leírt, lesajnált válogatottra nem is emlékszünk az Eurók közelmúltjából, könnyen lehet, hogy a sógoroké minden idők legszerényebb EB-csapata - ugyanebben a relációban beszélhetünk szurkolóikról is, akik támogatás és fanklub-alapítási láz helyett inkább telehajigálták szarral a ventillátort, mondván, gyér az állomány és harmadfokú égés lesz a torna vége. Idióták. Nem azon megy a vita, hogy gyengébbek a többinél - ez az összerázódás egy hónapja után is tény -, hanem hogy kilógnak-e lefelé a rendszerből. Antisógor-érzelmű olvasóinkat ki kell ábrándítanom, gálára és pofozkodásra nem érdemes számítani, sőt, meg fognak szakadni minden támadásért, ezzel párhuzamosan a kritikus nép is összekapja magát.

A téttel bíró felkészülést keretbe zárták, előbb egy harmadligás csapatot, utóbb Máltát lőtték szét, közte egy szenvelgést felerősítő iksz Nigériával. Érzésünk szerint a kezdő: Manninger (Payer a sürgősségire került, fél év pihenő) - Garics, Stranzl, Pogatetz (Prödl), Gercaliu - Standfest, Ivanschitz, Saumel, Aufhauser - Linz, Hoffer. Nagy eséllyel a kémiaszakkörből érkező Linz ismerkedik ma este a horvát védőkkel, ha épp nem egyedül, akkor Jimmy Hofferrel, esetleg Kienasttal vagy a Chile-meccs óta megkomolyodott hőscincér Vastic apánkkal. Hickersberger egy-két húzással mobilizálhatja a hadrendet, jóformán csak a bekknégyes tűnik fixnek. Garicsra figyeljünk intenzíven!

Tipp: Korrekt produkcióval és házigazdaként a bankárokénál több szerencsével még a nyolcba kerülés lehetőségét se vennénk el a szomszédtól. A horvát-lengyel párost meglephetik. Hajrá Osztrákia!



HORVÁTORSZÁG

Rocker Bilic bandájának az Alpok és környéke gyakorlatilag hazai föld. Ez is csak ok, amiért a potentátok (köszi, Somos) közül sokan őket tartják fekete lónak, arra kevesebben tennék a bambit, hogy ez a horvát csapat esélyese lenne a tornának. Holott már régen túlléptek a meglepetésszerző korszakon, az angolok oda-vissza verése nem más, mint egy új éra két markáns pillanata. A pályakezdő szövkap energiainputját a hazai sajtó is értékelte, a túltaktikázásnak nyoma veszett, csapategység tekintetében viszont megerősödött a csapat.

A méregrága Modric-Kranjcar duó körül kicsit leülni látszik az őrület: akkor lesz tánc a sakktáblán, ha elkezdenek a rájuk aggatott beceneveknek megfelelően focizni. Eduardo gólképző szervei most momentán működésképtelenek, a támadótriónak kell helyettesítenie a ledarált brazilokroát sztárt: mondjuk Petric lesz Dudu bal lába, Olic a jobb, Klasnic meg a feje. Kiegyensúlyozott társaság, várhatóan így kezdik a vendégséget: Pletikosa - Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic - Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar - Petric, Olic. Ők kapirgálták a gyepet a barbieházikóban is, Rakitic és Klasnic lesznek a stabil cserék, ahogy egy hete is.

Tipp: Stabil továbbjutási esélyekkel bírnak, szoros meccsekkel és kevés góllal is lehet foglalni egy helyet a nyolc között. Simic századik válogatottsága is összejöhet, mondjuk ehhez talán döntőzni kéne.



NÉMETORSZÁG

Egyszerűség kedvéért nevezzük ki őket csoportfavoritnak és lépjünk is tovább. Selejtezőnként három gólt vertek - a többiek meg se közelítik ezt a termelési rátát -, góliszonytól nem tartanék sem Jogi Löw, sem a nép helyében. A Nationalelf felkészülését nem bonyolította sérülés, csak a jóról hallani. Másokhoz hasonlóan még nem pörög a mannschaft, sem a fehéroroszok (2-2), sem a szerbek ellen (2-1) szaggatott a játék, pedig Ballack átmenekítette jó formáját a rétestésztaként elnyújtózó BL-sorozatból és a labdától kicsit nem kicsit elszokó Metzelder baja is a múlté már.

Kezdőnek ezt gyanítjuk: Lehmann - Lahm, Mertesacker, Metzelder, Jansen - Fritz, Ballack, Frings, Schweinsteiger - Klose, Gómez. A támadósor összeállítása nyilván minden második konyhában téma: kvalifikációban nyolcgólos Podolski két évvel ezelőtti alapember státuszát percemberkedésre váltotta, Kuranyi, Neuville, esetleg Schweini és Trochowski oldalán.

Tipp: Maradéktalanul szimpátiamentes számításaim győztesnek hozták ki a németeket, a rosseb a szoftverbe, mekkora meglepetés... Aki anno évek lelkes tippmixelése után is csak párezres nyereményeket tudott felmutatni, annak a tippjeit ne nagyon tekintsük mérvadónak. Fogalmazzunk úgy, hogy a négy közé jutásuk valószínűsége több, mint 90%, mivel ideális esetben negyeddöntős ellenfelet is választhatnak ad maguknak a csoportzárás előtt. [A fináléban Neuville borítja majd aranyba Németországot.] A polákok ideális asszisztencitát nyújthatnak egy sikeres beköszönéshez, csak hogy az utóbbi két EB-n megszilárdított mínuszsorozat ne folytatódjon.



LENGYELORSZÁG

A csehekhez hasonlóan nagy tömör homályt érzékelünk a negyedik résztvevőhöz érve. Egy látszik biztosnak az EB-debütáns lengyelek kapcsán: a selejtezők bravúrcsapatából biztosan nem lesz a torna bravúrcsapata (4 év múlva annál inkább). Ezt támasztja alá az elmúlt egy hónap hullámzása és nem túl meggyőző eredményei, már amennyire jósolni érdemes a felkészülésből. Mr. Leo karrierjének szép lengyel periódusa egy várhatóan visszafogottabb szereplés (értsd: kiesés) esetén se szakad meg, jövőt kell építenie az öregnek, a jelenben ugyanis még súlytalan a csapata.

A vesztüket érző lengyelek előbb fura humorukkal villantottak (Ballack levágott fejétől Beenhakker előbb megrémült, majd röhögött egy sort, végül elhatárolódott az egésztől), majd ígérgettek egy szépet (a röpikirálynőnek egy tribute-sikerrel adóznának). Nincs kizárva, hogy a zsákutcafoci láttán a szomszédba beszivárgó tulokpolák csordajelleg is újjáéled majd Bécs vagy Klagenfurt kevéssé őrzött közterületein. Az alábbi kezdővel számolunk: Boruc - Wasilewski, Jop, Bak, Zewlakow - Lobodzinski, Dudka, Lewandowski, Krzynówek - Zurawski, Smolarek. A padról beugorva elsősorban Gargula és Geniusz Roger javíthat a produkción. Két változás még történt a keretben: Kuszczak lesérült, Blaszczykowski meg rásérült a korábbira, helyükön Kowalewski és Piszczek folytatja.

Tipp: Az osztrákokhoz hasonlóan a grupp hátsó felébe lőjük be Polskát. Ha valaki tudja, hogy van "a tisztes helytállás" lengyelül, nyugodtan ossza meg velünk.



>>> Coming soon: C-csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr25509794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VO 2008.06.09. 03:34:36

A fogalmatlan angolok oda-vissza verése mióta jelent bármit is? :D
Gyengék ezek a horvátok, érthetetlen, hogy miért kiáltják ki őket tornárol tornára sötét lónak, hovatovább titkos esélyesnek...
Egyszer volt Budán '98...
Robert Kovac nem Stimac, Niko Kovac távolról sem emlékeztet Asanovicra, Ivica Olic nem is említhető egy lapon Sukerrel, Kranjcar pedig... a modern futball legnagyobb talánya számomra. Egyszerűen elképzelésem sincs, miért hájpolják nyakra-főre, félelmetesen nagy nulla az a gyerek. Sosem láttam még ennyire túlértékelt játékost.

adamek 2008.06.09. 10:13:02

Számomra Lengyelország az európai futbal egyik nagy talánya. Vagy nem veszik őket komolyan a selejtezők alatt és ezért tudnak kijutni a tornákra vagy tipikusan "edzésmenők" akik a versenyen a helyükre kerülnek.
Ausztria meg (és a másik házigizda is) talán egy jódli EB-n többre jutna. Kiváncsian várom, hogy ketten együtt szereznek e 1 gólt az EB-n. A tippem: nem :) Bár ha a 3. fordulóra eldölnek a dolgok akkor kis szerencsével talán.
Viszont a germánok piszkosul össze vannak rakva. Meglepetés lenne ha nem jutnának a döntőbe ezzel a játékkal. Egyetlen gyenge pontjuk az elmebeteg ex-klasszis kapusuk. Adlert a kezdőbe!
Horvátország meg hozza a tipikus horvát csapathoz illő kétarcúságát. Hangulatból játszanak. Mázlijukra a negyeddöntőben egy nagyvadat kapnak (Portugália ha jól nézem) ezek ellen ők mindig jobbak.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.09. 10:53:07

VO, azért a horvátoknál az iróniát az új éránál levetted, ugye? ;) Túlértékeltek, de meglátásom szerint a németek ellen tartalékolnak, mivel ott dőlnek majd el a dolgok igazán, más kérdés, hogy a meccshez közük nem lesz...
süti beállítások módosítása