Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Visszasírunk, Bobo!

2008.05.20. 19:46 | OJ | 7 komment

Emlékeztek még a Forçára, gondolom, a legutóbbi EB dalaként vert tanyát fülünkben és a köztudatban. (Akiknek nem ismerős, helyzetbehozás gyanánt: az előadónak, Nelly Furtadonak volt ám olyan korszaka is - a pre-timbalandi -, amikor a vele leggyakrabban összekapcsolt két szó a "remekül énekel" volt és nem a "qrvajó nő".) Na, a Forçában megvolt minden lényeges, ami egy sportrendezvényhez passzol, azonnal befogadható, élvezetes indulóként kísérte végig a meccseket, amikor megszólalt, az összes sörhasú hálóatlétás felpattant a kanapéról. Egyszerűen tökéletes volt, clubrotationös fordulattal élve, telibe kapta az érzést.





Enrique Iglesias - már az is vicc, hogy a név felbukkanhat egy fociblog felületén - EB-dala viszont gyakorlatilag értékelhetetlen. Legalábbis mint himnusz. Egy dologra kiváló - és e tekintetben nem is lóg ki a méltán népszerű életműből -, hogy a zeneileg alulintegrált bakfisokban elinduljon a nyálelválasztás, rögtön az első cicahangnál, amit ez az Annaszomorító kiprésel magából. Míg a Força - vagy akár más régebbi szerzemény - kifejezetten sok energiát mozgósított, a Can You Hear Me? a világon semmi hozzáadott értéket nem képvisel. A Força nagy muzsika, de nem tolta elérhetetlen magasságokba a torna zenéjével szemben támasztott kollektív igényeket. Elvégre, nem kérünk sokat, legyen a nóta tempós, hangulatos, közvetítsen némi mozgósító energiát, ne kelljen letekerni a hangot vagy csatornát váltani - arról nem beszélve, hogy kevésbé szomjas állapotban úgyis a háttérzene számít a legkevésbé.



Nem tudni, kit tehetünk felelőssé a méretes ízlésficamért - nyilván a rendező népeket kell kárhoztatnunk -, mindenesetre szívesen kínoznánk őket egy kis hazaival (Lola-Pákó-Hooligans megamixre gondoltam, de rendezhetünk egy brainstormingot is akár büntiügyben). Szeretnénk látni ugyanis, hogy véresre kapart képpel, füleik levágásáért könyörögve járnak lidérces táncot a felelősök, miközben mi René Baumann aka DJ Bobo Freedomjára bólogatunk szelíden a fal mögött. Take a piece of Heaven and you will win! Hát igen, ha tíz-tizenöt évvel visszatuszkolhatnánk az időben a tornát, a svájci fenoménnek adnánk a komponálás lehetőségét, ő biztosan nem élne vissza a felkéréssel, mintahogy a pop Amadeusa, Falco sem, de szegény már tíz éve a túlvilágon darálja a szöveget. Bobo meg Falco jobb külsővel rugdosná be a buliba a kóválygókat, Iglesias ellenben azokat is elriasztja, akik kocsmában vagy táncparketten bújtak ki anyuból.

Az utánpótlás kérdése láthatóan nem megoldott és ez nyugtalanít.
Miféle lefáradt, sótlan, közönyös szeglete a világnak Svájc és Ausztria? Nem akad tizenhatmillióból egy lelkes dalszerző, aki képes lenne - vagy inkább lett volna -  egy szerethető dalt csiholni e nemes labdapattogás ürügyén? Erre menni fanfestre, ezzel élni egy hónapig..? Jól kibasztatok velünk, hát nem vagytok ti épek, hogy ránk kényszerítitek ezt a borzalmat. Hallatán ugyanis lebomlanak a stílusokkal szemben élő fenntartásaink, le kell számolnunk a zenei sznobság látszatával is. Kissé tanácstalanok vagyunk, már a retrojellegű szintipoptól és az izzadtságszagú alpesi punktól se riadnánk vissza. A sivatag közepén tikkadva nem lehetnek igényeink, mindegy mi, csak folyjon.

Az utolsó hallgatás végére érve az ólomsúlyú, tragikus konklúzió: a Can You Hear Me?, pedig négykézláb küzdöttem ellene,
elérte a célját, hogy borulna rá az ég.

Fülbemászott.
 
Kérem a pengét.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr7479262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littbarski01 2008.05.20. 20:33:39

Az E-Type 2000-es hivatalos EB nótája ha eszembe jut, még most is feláll a hátamon a szőr. :) Pillanatok alatt meccshangulatba hozta az embert és asszem ez a lényeg, ezt nem tudják azóta sem elkapni, sem Anastacia 2002-es Boom-ja, sem Nelly Furtado 2004-ben, a 200-os VB-ről pedig mindent elmond, hoghy nem is emlékszem most hirtelen, mit kántáltak meccsek előt... Persze a legkedvesebb az összes közül Gianna Nannini és Edoardo Bennato "Un Estate Italiana" száma, mert az volt az első nagy torna amit követtem. Meg is hallgatom, MOST! :))

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.20. 22:51:18

Ugyanmá', a Forca minden összevetésben spiccen van. ;)
Jut eszembe, a karneválos nóta is rendben volt tíz éve. A 2006-ost mintha egy Grönemeyer nevű figura jegyezte volna, de ennél több nem rémlik, csak a név ismerős.

Adamek 2008.05.20. 23:36:51

A '82-es spanyol VB zenéje volt a tuti :)
Bár a mexikói is jó volt '86-ból.

Maradonapoli 2008.05.21. 15:34:11

..és a csontzene meg a sikoltozás maradhat Adamek elvtárs?

Stocek 2008.05.24. 13:50:42

A '96-os angol EB zenéjéről mindenki meglfeledkezett? Szerintem az is jó volt :).

Football is coming home!

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.24. 14:01:41

The Lightning Seeds - Three Lions
Bár ez a válogatott dala volt, nem a tornáé, de szeretjük. :)

www.youtube.com/watch?v=96-zW2c8H2o&feature=related

Adamek 2008.05.25. 21:20:54

Én ha főszervező lehetnék csak és kizárólag a Meglátja mester menni fog c. hőskölteményt tenném meg hivatalos EB dalnak.

süti beállítások módosítása