Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Adeus, Maestro!

2008.05.12. 19:38 | OJ | 3 komment



Tegnap este elbúcsúzott a portugál futball Aranygenerációjának "esze" és a Benfica ikonja, Manuel Ruí Costa.
ReyesPisti, a www.benfica.gportal.hu szerkesztője, blogunk egyik olvasója készítette tiszteletére az alábbi összeállítást.




A Maestro 1972. március 29-én Lisszabonban született. 10 évesen már a Benfica igazolt játékosa volt. Az 1990/91-es szezont kölcsönben, az AD Fafe csapatánál töltötte, ahol 38 mérkőzésen 6 gólt szerzett. Az ifjú titán Eusebio közbenjárására a következő szezont már a Benfica nagycsapatánál töltötte. A visszatérés nagyban annak volt köszönhető, hogy 91 nyarán az U21-es válogatottal világbajnok lett, az ő büntetőjének köszönhetően. A következő idényekben a Sasok vezérévé vált, 1993-ban portugál kupát, majd 1994-ben portugál bajnokságot nyert a csapattal. Tehetségére Európa számos csapata felfigyelt, a befutó végül az olasz Fiorentina lett, amely együttes 6 millió eurót fizetett érte, megmentve ezzel a financiális problémákkal küszködő Benficát a csődtől.



Ruí 7 szezonon keresztűl szolgálta a lilákat, szerepelt a csapattal a Bajnokok Ligájában, és kétszer megnyerte az Olasz Kupát. 2001 nyarán távoznia kellett Firenzéből, hiszen a csapat csődbe ment és kizárták őket, egészen a negyedik ligáig. Számszerűsítve, 239 mérkőzésen 40 gólig jutott Firenzében.

2001 nyara tehát változást hozott számára, és a Milan csapatához szerződött. A mai napig pályafutása legjobb döntésének tarta ezt, hiszen a milánói csapattal bajnokságot, kupát és Szuperkupát nyert, valamint Bajnokok Ligáját és Európai Szuperkupát. Két szezonon keresztül egyértelműen alapember volt Milánóban, de 2003-ban a csapathoz érkezett Kaká.




Ruí Costa szerepe egyre inkább csökkent. 2006 nyarán végülis a távozás mellett döntött, a milánói karrierjét 169 fellépéssel zárta. A válogatottbeli pályafutását a Milanban eltöltött időszak alatt zárta le: a 2004-es EB döntőn 94 mérkőzéssel a tarsolyában búcsúzott el a nemzeti meztől, mégpedig ezüstéremmel.



Következett a záró felvonás a pályafutásában, hiszen hazatért a Benficához. A szurkolók imádták, a játékára nem lehetett panasz, mégsem sikerült semmit sem nyernie szeretett klubjával. Már a 2007/2008-as szezon kezdetén bejelentette, hogy az idény végeztével visszavonul az aktív futballtól, és a Benfica sportigazgatója lesz. Utolsó mérkőzését a Vitoria Setúbal ellen játszotta (3:0) ahol a 88. percben cserélték le. A közönség hosszú perceken keresztül ünnepelte a karmestert, akit lecserélésekor a partvonalon édesapja várt.



A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a Maestro a következőket nyilatkozta: "Szeretném mindenkinek megköszönni, aki segített és részt vett abban, hogy ilyen csodálatos pályafutásom lehetett. Különleges nap ez a mai, hiszen ott fejezem be, ahol annak idején elkezdtem. Ennél szebb ajándékot nem kaphatok. Bocsássátok meg, hogy könnyezem, de ezeket a pillanatokat, míg élek, soha nem fogom elfelejteni. Nagyon örülök, hogy itt lehettem, köszönöm Nektek."

                        Mi köszönjük Maestro!

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr76465424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-xxxxx- (törölt) · http://www.tvseries.blog.hu 2008.05.12. 20:02:53

Egyik kedvenc focistám, nagy dolgokat tudott, igazi irányító volt. Sajnálni fogom :(

Adamek 2008.05.13. 10:39:53

Jól tolta :)
Az elmúlt 15-20 év egyértelműen erről a posztról (csatárok mögötti osztogató, árnyékék, visszavont center stb.) szólt látványügyileg. Amelyik csapatnak volt egy jó "ilyene" az szép focit játszott. Kivéve az argentínokat akiknek csak "ilyenjeik" vannak szinte :)
Sajnálom, hogy az aranyér generáció felnőttszinten nem nyert aranyat. 2000-ben talán összejöhetett volna kis szerencsével.

digó 2008.05.17. 23:46:55

Az egyik legnagyobb, sőt!! Apám 7 éve volt Portugáliában, és a reptérről jövet beszállt egy taxiba és a sofőrrel szóba elegyedett. Persze hogy a foci volt a téma. Vater mondta neki hogy ki nálatok most az Isten? Ki a legjobb? Kérdezte tőle: Figó? Válasz: ááá dehogy, egyértelműen Rui Costa :)

ennyi
süti beállítások módosítása