Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Foci a tű alatt

2008.04.09. 20:26 | OJ | 2 komment

Ismerős az objektum? Nem? Kompok, dokik, agyműtét? Így sem? Hát, akkor a kedves Olvasó nem nézi eleget a Grace Klinikát: a seattle-i Space Needle ugyanis tízpercenként feltűnik a sorozatban, félreértett félmosolyok és bravúros műtétek közé ékelve. Egykoron a nyugati part legmagasabb égimeszelőjeként tartották számon, Seattle jelképe - talán az egyetlen világszerte ismert városi szimbólum -, mely hamarosan kibővül egy soccerológiai vonatkozással. Nem építészeti fórum vagyunk, nem is sorozatsite, az értetlenkedést pedig abba lehet hagyni, mert meg tudjuk magyarázni. Lapozni kell és gól.





Girbegurba rávezetés után kezdjük a ténnyel: Seattlebe visszatér a profi foci. Nem, nem az egymásnakfeszülős amerikai típusú, hanem a másik, a surranópályán népszerűsödő európai stíl. A Seattle Sounders FC 2009-ben tizenötödik csapatként csatlakozhat az ésszerű bővítés útjára lépő MLS mezőnyéhez. Míg az esetleges további helyszíneket (montréali és philadelphiai franchise-ra a legnagyobb a sansz, de St. Louis és Florida becsatlakozása egyaránt napirenden van) kérdőjelek kísérik, Seattle dicséretesen progresszív szellemiségével a profiliga sátrában találta magát. Ambiciózus partner egy ambiciózus - kimondva-kimondatlanul a hatodik topliga státuszra ácsingózó - ligában, biztos lábakon álló tulajdonosi háttérrel, frissiben felrántott stadionnal és ígéretesnek tűnő piaci lehetőségekkel.

Meg a sportág tengerentúli karrierjéhez mérten szép hagyományokkal. Harmincöt éve létezik a városban focira szakosodott egylet, a Seattle Sounders a hetvenes évek óta tartja magát a nevesebb nyugati soccerklubok sorában, '77-ben és '82-ben egészen a végéig sétáltak, de a Soccer Bowl-t mindkétszer a profiliga (NASL) legendás bandája, a médiahájpolt, saját luftballonja zsinegébe gabalyodó New York Cosmos nyerte meg. Sőt, rövid ideig a '66-os vébédöntőben triplázó Hurst is a csapatot erősítette - ami legalább annyira ismeretlen, mint Puskás vancouveri szerepvállalása. A liga kártyavárként omlott össze, a Seattle pedig a második vonalban ragadt: a USL első osztályának tavalyi kiírásában viszont a legjobbnak bizonyult, ezzel viszont nem nyert feljutást, hiszen az észak-amerikai ligákban a legfelső szint mindig egy zárt, teljesen külön működő egységet képvisel, vérfrissítés csak slotvásárlással vagy a franchise áthelyezésével történhet.

Ezek után nem véletlen, hogy stadionépítésbe fogtak az MLS bővítési tervei hallatán, így jövő tavasszal már a nyugati országrész telekommunikációs nagyvállalata után Qwest Field névre keresztelt létesítményben fogadhatják a soccerszcéna reprezentánsait.





















































Fontos megemlíteni, hogy a Sounderst egy nyílt, helyi közösségi szellemre építő klubbá szeretnék formálni, melynek tagjai aktívan részt vehetnek a döntéshozatalban. A demokratikus filozófia jegyében meg is szavaztatták a szimpatizánsokat egy névváltoztatás ügyében (három alternatívát dobtak fel: Seattle FC, Seattle Republic és Seattle Alliance), de a népakarat meghallgattatott és végül maradt a megszokott Sounders. A húzás nem meglepő: az ország lakosságához viszonyítva alacsony (és apránként gyarapodó) érdeklődés övezi a sportágat, egyre több MLS-klub próbál hát a közösségi kártyalapra játszva pártolókat, szurkolókat toborozni - és nem mellesleg bevételt generálni. Sikeres a marketing, több mint 13 ezren jegyeztek elő a bérletet, egy évvel a kezdő sípszó előtt.

A jövő szellemében bemutatták a csapat új, tetszetős címerét: a kék-zöld párosítás az óceánra és a környékbeli erdőkre, a torony pedig a városra utal. Címerrel a farzsebben mehet a játékosvadászat, elsősorban kelet-ázsiai, latin-amerikai és afrikai inputban, meg persze a másodosztály legjobbjaiban bízva. De az is könnyen meglehet, hogy az északnyugatról származó Hahnemann és/vagy Kasey Keller személyében ismert hazai játékost is sikerül "hazaigazolni". Végülis, ráérnek még feltölteni a keretet.

***

MLS-related postunk végén a naprakészség igényétől vezérelve essék szó a liga eddig lepörgött fordulóiról is. Büszkén jelentem, hogy tanúja voltam a kickoffnak (a stream előtt ücsörgésért cserébe szeretnék annyi ezrest, ahányan rajtam kívül ezt megtették az országban), a Columbus-Toronto elég csöndes nyitánynak bizonyult, de jóval eseménydúsabb meccsek követték: a Revs bosszút állt a bajnoki döntőért és hazavágta a Houston Dynamot, a címvédő a Dallas elleni 3-3 alkalmával kicsit kárpótolta szurkolóit; a Galaxyt is felpofozták az első körben, de a Becks-Donovan tandem kiköszörülte a csorbát a másodikban; a szép erősítést eszközlő DC United szintén tasli után korrigált; a második idényét kezdő Toronto és a Kansas mérlege hasonló, kettőből kettő - csak Kanadában vereségből, a mágusoknál meg győzelemből. A szeles városban nagy páros alakul, Blanco jól elmuzsikál Frankowskival.

Zárás gyanánt tekintsük meg a legszebb hálózörgetőket:

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr82418882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maradonapoli 2008.04.09. 21:19:00

A hatodik topliga már megvan szvsz. a ruszkiknál, de a hetedik tőlem lehetnek, sőt örülnék is neki! Amúgy meg DAVAJ DAVAJ VOLGODONSZK!!!ÉÉÉÉ ÓÓÓÓ!!! :)

-xxxxx- (törölt) · http://www.tvseries.blog.hu 2008.04.09. 21:32:23

hehe, ahogy ránéztem a képre, egyből vágtam h Seattle.. mert ugye, aki látta az összes Grace klinika epizódot..:D
és mostmár te sem tagadhatod le!!! :D
süti beállítások módosítása