Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

A tizenhatos előtt

2007.08.09. 01:24 | Retee | 8 komment

Egy év munkája, egy év reménysége lett ma oda - furcsa, hogy bár eleinte szomorúságot éreztem, most mégis csak a remény él bennem. Ilyen ez a magyar foci, ezerszer nyomnak le a víz alá, ezerszer buknak el, mégis ez a miénk, másé pedig nem olyan, mint ő.

 

Számomra ismét bebizonyosodott, hogy alapvető gondok vannak a bajnoksággal, és ne redukáljuk le a problémát simán csak pénzügyekre. Felteszem a költői kérdést..., vajh miért van nálunk 16 csapat? Azért, hogy miután kikaptunk a svédektől, menjünk és szokás szerint nyerjünk? Mert a Honvédon, Újpesten és talán az MTK-n meg a Győrön kívül úgysincs semmi megerőltetés. Három éve vagyunk a csúcson, és három éve nézem azokat a meccseket, amelyeken az ellenfél bevonul az első percben a kapuja elé (kivételek mindig akadnak), hogy aztán abban reménykedjen, talán ma kegyelmeznek neki az égiek. De fel kell tenni azt a kérdést, hogy vajon szükség van-e olyan csapatokra, akik még a nemzetközileg jelenleg nulla színvonalat felvonultató Lokihoz képest is tökéletesen semmik?

Erről pedig az jut eszembe, hogy a 10, illetve a 12 csapatos ligára bevett szokás volt azt mondani magyar szakemberek részéről, hogy egyetlen komoly bajnokság sem használja a rájátszásos rendszert.

Miért, a miénk egy komoly bajnokság?

A már említett kiscsapatok is felvonultatnak 1-2 olyan arcot, akik képesek valamit csinálni a labdával, de persze az áttöréshez mindez kevés, ha mellettük 8-9 félzombi áll.

Pénzkérdés vajon az, hogy a 16 csapat helyett mondjuk legyen 10, és ezek a tehetségek így esetleg olyan közegbe kerülnek, ahol valaki tud majd neki adni 1-2 jó passzt is, és nem csak a saját 16osánál álldogál egész évben?

A másik nagy kedvencem a hazai bírók társasága. Nem, nem az elfújások zavarnak engem, az van mindenütt, és sehol sem elégedettek velük. De a Dvsc-Elfsborg után a DVSC – Siófokot nézni olyan volt, mintha egy teljesen más sportot tekinthettem volna meg. Amúgy se lett volna bősz az iram, de még az kevés se jöhetett ki annak köszönhetően, hogy a bíró minden egyes kis hülyeséget lefújt. Mégis hogy alakuljon ki folyamatos játék, hogy legyen lüktetés, ha a fekete ember olyan eseteknél már elvből sípol, aminél más ligában a földre kerülő még csak rá se néz a bíróra, mert tudja, hogy ez kemény volt ugyan, de ennyi.

Vajon ez pénzkérdés?

Nincs pénzünk, egy magyar csapatnak sincs túl sok, ennek következtében pedig magának a magyar focinak se. De mégis mit akarunk mi, ha még arra sem vagyunk képesek, hogy megtegyük azt a néhány lépést, amihez nem szükséges átutalást kezdeményezni?

Reménykedjünk.. talán idén tényleg erős lesz a Honvéd, a ZTE az Újpest, és talán hamarosan visszatér egy normális Fradi is, hogy ne csak a saját tizenhatosuknál álldogáló ellenfeleket láthassak (még mindig némi költői túlzással élve). Talán egyszer az MLSZ is megpróbál valamit tenni. Ha más nem, valahogy rá kéne venni Kisteleki sporttársat, hogy ígérje meg, sohase lesz 10 csapatos a bajnokság.

Hátha akkor mégis beindulna valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr18135707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maradonapoli 2007.08.09. 08:18:46

Üdv Retee! :)

Most nem fogsz kedvelni, de...

Nem teljesen értek egyet veled! Kicsit mosakodás szagú az írás, -csak részben tulajdonítanám a közeg negatív hatását ennek a kudarcnak...

Mégiscsak a legnagyobb kültségvetésű klub a Loki, amelyik képes akár 2 közel azonos szintű kezdőcsapatot kiállítani, venni használható délszláv gólvágókat, megspékelve néhány afrikai válogatottal, a legnagyobb "hazai sztárokról" (bár ez a kifejezés inkább oximoronként hat) nem is beszélve.
Sem a svéd bajnok, sem a Rabotnicski nem jelentett olyan erőfölényt, amellyel szemben a Loki nem vehette volna fel minimum 50% eséllyel a küzdelmet ill. fordíthatta volna saját sorsát jó irányba.


A 10-12 csapatos bajnoksággal nagyrészt egyetértek, de csak azért nagy részt, mert ezt a tényt is az önmaga javára fordíthatta volna a Loki, ugyanis gyengébb ellenfelek elleni mérkőzést affél edzőmeccsnek is lehetett volna tekinteni. Ugyanakkor ez az állítás túlzó, hisz magyar mezőnyben akár a tökutolsó is képes megverni a listavezetőt és bizony nem egy gyengébbképességű hazai csapat ellen szenvedett a Loki (mint ahogy természetesen más magyar élcsapatok is szoktak, nem csak a Lokira akarom én ezt kihegyezni...) Erre persze lehet mondani, hogy betömörülnek, állnak a 16-os előtt... Igen, de ilyen szitu is lehet (sőt talán volt is) nemzetközi kupákban, ezekkel a meccsekkel pedig a betömörülő és a jó védekezést lehet vmilyen szinten szimulálni, ill. ennek kijátszását...

Összegezve sztem 80%-ban a Loki felelős a kiesésért és csak kisebb részben a közeg. Arról nem is beszélve, hogy - úgy hallotam - hogy tavaly direkt azért szerződtették Beráneket, hogy külföldi edző jobban feltudja készíteni, formába lendíteni a csapatot a nyár végén startoló nemzetközi mérkőzésekre.

Silent82 2007.08.09. 09:02:45

Helló!
Említetted a 10-12 csapatos bajnokságot. Annak idején szerintem egyetlen jó dolog volt a 12 csapatos bajnokságban ez pedig a rájátszás. Merthogy szerintem az nb1-ben van max 4-5 csapat amelyik kiemelkedik a többi közül. Az összes többi nagyjából egyforma játékerőt képvisel. Nincsenek lényeges különbségek. (Kivételek persze akadnak. Mint tavaly a Vác.) A kislétszámú bajnokságban a csapatok semmilvel sem lennének erősebbek, nem lenne több szponzor, még lehet hogy néző sem lenne több. Ennek ellenére a rájátszás miatt nem lenne hülyeség bevezetni.

Retee 2007.08.09. 10:40:12

Az tény, hogy nem lett volna lehetetlen leverni a svédeket, de bele is írtam, hogy jelenleg nullák vagyunk nemzetközi szinten, tehát nem mosakodni akartam.
Viszont az is tény, hogy ez a nem túl technikás Elfsbog máshogy játszott, mint egy magyar csapat. Sokkal, de sokkal nagyobb volt az iram ellenük, mint itthon egy nb1-es meccsen, és a bíró is teljesen máshogy állt a mérkőzéshez, nem fújt ám le mindent, hanem hagyta a folyamatos játékot (az első meccsről beszélek, a másodikat ugye csak rádióban..).
Azzal viszont nem értek egyet, hogy ne javulna a bajnokság kevesebb csapat esetén. Jobban koncentrálódnak a játékosok, mert ahogy írtam, most a kiscsapatoknál van 1-2 jó spíler, a többi pedig hát elég messze van ettől...ha ezek átkerülnének oda, ahol nem csak 1-2 van, hanem 3-4, már más lenne a helyzet.
Amúgy tényleg, maga a rájátszás volt a legjobb, mert akkor a felsőházi csapatok már sorozatterhelésben voltak, jobb iramú meccseket láttam, mint általában, és ez tényleg kell.
Amúgy odaírtam, hogy némi költői túlzás ez a saját 16-osnál álldogálás, persze vannak mindig meglepetések, vagy pl pont a Diósgyőr esetében ilyenről szó sem volt, de általánosságban véve azért ezt láttam, és tavaly azért elég nagy hatásfokkal vertük már a kiscsapatokat, ezért is lettünk bajnokok. De ez a 16 csapat semmire se jó…nincs annyi jó magyar játékos, hogy ennyi csapatot úgy megtöltsenek, hogy ne csak minden hatodik fordulóban legyen kiélezett a mérkőzés.

Silent82 2007.08.09. 11:40:49

Retee!
Megint nem értek veled egyet teljesen. Van ugyanis néhány klub akinek van pénze hogy magyar szinten szinte akárkit megvegyen. A többinek akkor se lesz több pénze jó játékosokra ha csak 10 csapatos lesz a bajnokság. Ha végiggondolom kétségbeejtő hogy az nb1-es klubok milyen keveset költöttek átigazolásokra. A Loki, a Honvéd, az Ute, a Győr esetleg a Zte engedheti meg magának , hogy pénzt adjon ki egy játékosért. A többiek kényszermegoldásokkal erősítenek (ifisták, kölcsönjátékosok,máshonnan kiebrudalt játékosok,ismeretlen légiósok). Az Mtk pedig bár lenne pénzük erősítésre, csak gyengíti saját csaatát.

Retee 2007.08.09. 11:52:10

Én nem azt mondom, hogy 10 csapatnál mindenki erős lenne. De ha most hat csapat lemenne az nb2-be, akkor onnan a jobbak bizony átjönnének olyan kisebb csapatokba is, ahova alapba nem tennék, mert még mindig az, mint az nb2. Persze hogy akkor se lenne fenékig tejfel, de szerintem sokkal jobban súlyozódna az egész, másrészt az erősebb csapatok is többször találkoznának egymással. (de az biztos, hogy nem 1, hanem 2-3 szezon kéne, mire az egész normálisan átalakulna)

Az viszont nem igaz, hogy bárkit le tudunk igazolni. Komáért és Demjénért most fizettünk valamennyit, de amúgy nem szoktunk, mindenki ingyen jön. Szima tavaly akart két magyar u21-est az nb1-ből, de azt mondta olyan áruk van, hogy esélytelen a dolog.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.08.09. 12:33:32

Nem csupán pénzkérdés a versenyképesség. A financiális alapon túl nincs meg az a pöcc, amivel meccseket lehet nyerni nemzetközi színtéren. Játszhatna a komplett magyar válogatott vagy a létező legjobb ligaválogatott is akár, nem vagyok meggyőződve, hogy velük sikerek sora jönne... Kicsúszott eredményekről beszélnénk (vagy épp országos betlikről). bár talán az is jobb a semminél.

Hülye hasonlat, de amíg más, hozzánk hasonlóan lenézett, lejáratott országok csapatai meglátják a fényt (értsd: továbbjutás lehetősége, siker kapuja, így tovább) és bekattanva mennek utána, mi elfordulunk inkább a fénytől, mert a szemünkbe világít.

kisbene 2007.08.12. 13:19:27

Kedves cikkíró.. :)

Nekem csak az volna a kérdésem, hogy ha három éve a felállt védelmek ellen focizik hétről-hétre a Loki, akkor a bunkerfocit játszó Elfsborgtól miért kapott ki helyzet nélkül, s miért esett ki rúgott gól nélkül..?

A problémák gyökerei szerteágazók, és összefonódók, hogy nem megy tapsra a változás. Nem a csapatok számában kell keresni jelenleg a megoldást, hanem először a közeget körülvevő hangulatot kellene megváltoztatni. A megítélést, az érzést, hogy milyen focistának lenni. Az egész társadalomnak változnia kell ahhoz, hogy valódi sportembereket neveljenek a kluboknál a megfelelő hozzáállással és elvekkel, célokkal. A jelenlegiek ugyanis, egy-két törvényszerű kivételtől eltekintve foglalkozásnak nézik ezt a játékot. Pedig Te is, Én is, és az ide írók legtöbbje pontosan tudja, hogy a foci nem csak egy sport, vagy feladat. Ez egy életérzés, egy olyan szent és sérthetetlen, mindenek felett álló fogalom, amit ha valaki nem tisztel, nem lesz sikerekben része. A mai társadalomban pedig a tisztelet finoman szólva is hiánycikk.

Persze ez csak egy apró szelet, a továbbiakban még sok-sok olyan megfizethetetlen és mégis ingyen megszerezhető dolog hiánya fog felmerülni, amit ahogy te is írtad bárki "be tud szerezni". De hogy itt megint mindenféle átszervezésekkel kell kezdeni.. Teljesen felesleges. 10-12 csapatos bajnokságban is ugyanazok a játékosok futnak ki a pályára, ugyanazok az edzők irányítanak, és a kissrácok ugyanazoktól tanulják el a sumákolás csínját-bínját.

Adamek 2007.08.15. 23:45:42

Sokan mondogatták az Elfsborg meccsek után, hogy felált védelem ellen baromi nehéz, meg áthatolhatatlan védőfal meg hasonló baromságok. Az első komoly ellenfele tegnap egy laza hármast szórt a betonkemény svéd védelemnek. Szóval a felállt kőkemény védelemnek egy ellenszere van úgy látszik. Futbalistákkal kell rohamozni ellene, nem amatőr műkedvelőkkel :)
süti beállítások módosítása