Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Főtáblán a román Lúzer FC

2009.06.11. 17:00 | Littbarski01 | 5 komment

A 2009-2010-es BL csoportkörének sorsolásán valószínűleg sokan lesznek azok, akik az üstöküket vakargatják majd és nem tudják hova tenni, de még csak Európa térképén nagyjából belőni sem az Unirea Urziceni csapatát. Hogy mi lehetett ennek a román szinten is kiscsapatnak a titka, azt valószínűleg évek múltán is kutatni fogják a szakemberek,  most itt mégis megpróbálunk röviden erre választ találni.

 

Nem túlzás kijelenteni, hogy az Unirea történelme legalább annyira semmitmondó, mint a bajnoki címet szerző csapatnak a játéka. Az 1954-ben alapított csapat  2003-ban jutott fel a másodosztályba, majd két év múlva, többek között a Nagyvárad testén át harcolta ki a feljutást az osztályzón. Már az első évben a szakemberek 99 százaléka megelőlegezte nekik a sima kiesést, ami könnyen össze is jöhetett volna, ám ekkor került képbe a lengyel Wisla csapatától hazatért maximalista edző, Dan Petrescu, aki óriási meglepetésre elfogadta az Unirea ajánlatát és lassú építkezésbe kezdett.

Az egykori Chelsea játékos tiszteletére a csapat címerét is megváltoztatták, aki esetleg a BL meccsek kapcsán némi hasonlóságot vél majd felfedezni a Chelsea és az Unirea címere közt, nos, annak már most szólunk, hogy az nem a véletlen műve. Petrescu keze nyoma hamar meglátszott a csapaton, ez eleinte a beton védekezésben, rengeteg 0-0-ás mérkőzésben mutatkozott meg, majd fokozatosan, hónapról hónapra fejlődött a csapat támadójátéka is. Fiatal kora ellenére máris legendák keringenek Petrescu edzői szigoráról, az Urziceninél például bevett gyakorlat, hogy mérkőzések után tovább edzőtáborozik a csapat, nem engedik egyből haza a játékosokat, ami a román viszonyokat ismerve (és ugye ez nem csak román sajátosság), ahol a bulvárlapok címlapjain naponta jelennek meg hírek a bukaresti,  esetenként kolozsvári sztárjátékosok klubjaik által is csendben tolerált nyílvános lerészegedéseiről, tényleg űditően hatott az ettől a fertőtől megcsömörlött semleges szurkolók számára.

Nyílván sokakban felmerült a kérdés, hogy lehet egy bajnokcsapatot Lúzer FC-ként aposztrofálni, azonban ha megnézzük az Unirea keretét, kiderül, hogy a keret 90 százaléka más csapatoktól elzavart játékosokból áll össze, a legjobb példa talán az egész idényben szenzációsan játszó, a Razvan Lucescu által újraálmodott román válogatottba is meghívót kapó Galamazé, akit úgy zavartak el a Dinamótól 2 éve, hogy még arra is megkérték, válasszon más hivatást magának. A tavaszi idény legfontosabb góljait szerző Dacian Varga pedig csak kölcsönben szerepelt az újdonsült bajnoknál. Találunk magyar nemzetiségű játékost is Bálint László személyében, őt történetesen a CFR „hajtotta el”, mikor rákaptak a dél amerikai légiósokra.

A csapat legjobbját, az egykoron az Alavesben is megfordult Bogdan Mara-t a télen ingyen vihette el a kolozsvári CFR, a nemzetközi pénzügyi válság ugyanis nem kímélte Dumitru Bucsaru, az Unirea tulajdonosának pénztárcáját sem. Bucsaru talán az egyetlen olyan tulajdonos a román első osztályban, aki nem a saját neve ismerté tétele miatt vállalt szerepet a labdarúgásban (soha nem adott egyetlen  televíziós interjút sem), ami mondanom sem kell, egy olyan országban, ahol reggeltől estig Gigi Becali és társai bohóckodnak főműsoridőben az összes csatornán, szintén óriási piros pontnak számított minden jóérzésű ember szemében. Néhány héttel ezelőtt azonban robbant a bomba, a temesvári elnök, Marian Iancu ugyanis élő műsorban jelentette be, hogy Bucsaru 10 millió euróval (ez pont az Unirea elmúlt 2 évi költségvetésének megfelelő összeg) tartozik az előzetesből éppen szabaduló Becalinak, így amennyiben az Unirea megnyeri a bajnokságot, fuzionálni fog a Steaua-val, és a BL főtábla fejében a két klubvezető le is tudja ezt a kis tartozást. Az azóta az EP-be is bejutó juhász terve azonban úgy néz ki, már csak a szabályok miatt sem kivitelezhető, természetesen az Urziceni részéről a hisztérikus megnyilvánulásairól, szurkolók megveréséről elhíresült, éppen a Steauánál sikkasztással  megvádolt, majd elküldött Mihai Stoica klubmenedzser cáfolta a legvehemensebben a pletykákat, mivel azonban ebben az írásban a román bajnokságról van szó, semmi sem kizárható.

Az sem, hogy az Unirea a hazai BL meccseit az ausztriai Klagenfurtban(!) játssza majd le, onnan kaptak ugyanis egy másfél millió eurós ajánlatot egy osztrák cégtől... A Tineretului stadion természetesen szóba sem jöhet,  a 17 ezres kisvárosban található tákolmány tavaly is csak nagy jóindulattal kapta meg az UEFA licenszet, így jelenleg szinte mindenki biztosra veszi, hogy a Steaua otthonában, a Ghencea stadionban rendezik majd meg a hazai mérkőzéseket. A két klub közötti összefonódást elnézve, valamint azt is hozzátéve, hogy Dan Petrescu is Steaua nevelés (játszott a ’89-es Milan elleni BEK döntőn is), talán nem is annyira elképzelhetetlen, hogy jövőre Steaua Unirea Bukarest fantázianéven fusson neki az új csapat a BL főtáblának.

Mint már a bejegyzés elején is pedzegettem, a Unirea játéka abszolút semmitmondó. Nincs semmi ördöngősség, semmi világmegváltó taktikai húzás, csak szervezettség és katonás fegyelem, az viszont a legmagasabb szinten. Hogy ez mire lesz elég a Bajnokok Ligájában, az nagy talány, egy nagy nullát viszont már most sokan megelőlegeznek az Unirea számára, megfeledkezve arról, hogy idén az első nemzetközi mérkőzésén egy bravúros 0-0-val tért haza a HSV otthonából. Egy biztos, az Unirea Urziceni idén mindenkinek bebizonyította, hogy a pénz nem minden, és talán a 15 millió eurós költségvetéssel, erős szövetségi és ezáltal bírói hátszéllel rendelkező Dinamo Bukarest, a kapkodó, egy év alatt 4 edzőt cserélő és a balkáni szintre morálisan is lezüllő CFR, illetve a folyamatos üldözési mániában szenvedő (nem is alaptalanul) temesváriak is belátják, hogy nem feltétlenül az számít, ki ordít többet és hangosabban a tévében.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr761179245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Botfülű Suzan Boyle hasonmás · http://zoltanatya.blog.hu 2009.06.11. 18:56:12

Hmm, akkor ők olyanok a román fociban mint Brown az F1-ben?
Jó poszt, gr

J_W 2009.06.11. 18:57:22

Fasza kis írás Litti. :)

Adamek 2009.06.14. 21:36:20

Nekem 94-es Vác jutott eszembe róluk.
Semmitmondó de eredményes játék.

l.isti 2009.07.17. 20:11:53

hat...en erdelyi vagyok es kovettem a roman bajnoksagot tobbekkozt....nem olyan semmit mondo azert az urziceni jateka...ha lehet igy mondani, talan ok jatszak az egyik legszebb focit a bajnoksagban a temesvar es a craiova mellett...nagyon ugyes edzojuk es klubvezetesuk van de nem hiszem hogy a kovetkezo idenyben tudnak majd maradandot alkotni...nagyon penzhianyban vannak...
egyebkent...a cikk legjobb mondatabol egy darabocska: azota az EP-be is bejuto juhasz....... nagyon kiraly:)))
süti beállítások módosítása