Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Extra arany

2008.08.21. 09:57 | OJ | Szólj hozzá!

Ilyen sportdiplomáciailag értékelhetetlen, a magyar sport egészével szemben kritikus időkben egy extra olimpiai arannyal ér fel egy-egy versenyen kívüli indulónk szakmai előmenetele és sikere. Kassai Viktort a létező legváltozatosabb mocskolással, válogatott tirádákkal tisztelte meg a köznép hétvégente – néhány adagra azért rá is szolgált tisztességgel, ezt ne feledjük –, külföldön viszont két kollégájával az oldalán bravúros karriert fut: már nem „rásózzák”, ő konkrétan „kapja” a feladatokat és általános megelégedésre végzi is el őket, kicsit visszatéve minket a térképre. A Szárliget-Újbarokon való lengetéstől az össznépi csalózáson át az EB-ig és az olimpiai fináléig jutott, és ha azt nem is mondhatjuk, hogy a magyar foci egyik leghitelesebb szereplője, mostanság kétségkívül az egyik legsikeresebb.

Nem tudom, más vidékeken hogy megy ez, nálunk szinte feloldhatatlannak tűnik az ellentét a lakossági meggyőződés – miszerint a Puhl utáni érában minden bíró hülyebénafogalmatlan és/vagy szarszemétcsaló – és a jv-tábor egyre gyarapodó sikerei között. Pedig ha jobban belegondolunk, ők legalább elkönyvelhetnek valamennyit a sikerekből. Sőt, ez az év talán minden eddigit felülmúl, mivel négy bírónk is érdekelt UEFA- és FIFA-égiszes rendezvények döntőjében. Gaál Gyöngyi a női UEFA-kupa döntőjét dirigálta kollégáival (Makkosné Petz Brigitta, dr. Kulcsár Judit, Kulcsár Katalin), Török Károly már-már visszajáró vendégként újra egy futsal BEK-döntőben találta magát, míg, ahogy már megírtuk, Mészáros sporttárs tevékenykedett a strandfocivébé brazil-olasz döntőjében. Az esztendő egyik legrangosabb feladatát, az argentin-nigériai – az MLSZ-honlap szerint pár óra erejéig brazil-nigériai – meccset pedig a Kassai-Erős-Vámos trióra bízták. Mivel a kieséses szakaszban nem foglalkoztatták őket, sejthető volt, ha rájuk böknek odafönn, az nem lesz véletlen. Kilencvenhatban hasonló volt a döntő leosztása csapatok szempontjából – és egy olasz bíró, bizonyos Collina vezette.

Most ne foglalkozzunk a szombat reggellel, biztosan emlékezetes tetőpontja lesz ennek a vitákkal övezett, hullámzó olimpiai tornának és nem a hibák miatt. Amint leszáll Ferihegyen a sporikat hazahozó pekingi járat, villámgyorsan elmerül az a szép arany az nb mocsarában és Kassaiékat újra nyelvükre veszik a lelátólakók. Joggal hihetnénk, hogy a profiklubok vezetői alig várják a szeptemberi bíróküldést, fürkészve, hogy mikor is toppan be hozzájuk az olimpikon sporitrió. Habár kicsit más a felállás, mert egy olimpiai döntő után igencsak megtisztelő lesz, ha Vitya fújhat majd mondjuk a paksi sporttelepen, mégse gondoljuk, hogy Tökszi egészségesebb stílusban vágja majd a bíróhoz a baját, a borostás Ati ércesebb számonkérése egy „hogy’ fújhattál Kínában, te fasz!” kíséretében valahogy reálisabbnak tűnik. Változó hozzáállás itt aligha várható: ahogy a bírókból se illan el a korrektség a kezdő sípszóval, úgy a jv közellenség-státuszában se áll be gyökeres változás, még akkor se, ha Kassai nemrég még egy kézzel csitított csapatnyi argentint. 

Végsősoron, az olimpia nem más, mint felkészülés a hazai bajnokikra. Milyen melengető érzés lesz mondjuk egy Vecsés-Fradi reggelén annak a pekingi finálénak az élményeivel ébredni, hejj, kinn még a labdaszedők is meghatódva álltak sorba autogramért, most meg újra itt az anyu-téma meg a höbörgő Dragóner. Nem kell sok, elég egy erősen szubjektív büntető, amit hetekig vitatnak majd, nyomában jön majd egy elképzelt lézerpötty, féltucat reklamáló vidista, az öltözőbe kísérő fülsiketítő füttyszó, a nem teljesen őszinte ellenőri kézfogás, a kocsiról letört visszapillantó, az NS leminősítése („bezzeg Kínában nem így ment…”), hörgő kisnyugdíjas az ábécében, satöbbi. Hetente két óra az nb vándorcirkuszában, néhány fals ítélet meg téves les, és hipp-hopp, szünetben jön is az sms: „Mit művelsz, fiam? Nagyon csuklik a rokonság...”

Hiába az arany fénye, hálátlan munka ez.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr21625611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása