Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Osztrák este körkapcsolásban

2008.07.13. 15:29 | OJ | Szólj hozzá!

Ha Osztrákia és labda, akkor EB bécsi derbi, így ismerjük. Mégis, 2008-ban nincs nagyobb rangadó a szomszédban a Salzburg-Rapidnál, melynek első, fővárosi felvonására tegnap este került sor. Az EB-felhajtás látszólag nem viselte meg sem a lelátóra tömörülő népeket, sem a játékosokat, pedig már egy hete játékban van mindkét oldal. Éljen soká a simulcast és a stream, a kockás, meg-megszakadó közvetítés ellenére postot ért az élmény.

 

Mielőtt a főmeccsel foglalkoznánk, térjünk ki a másik két meccsre is: a Mattersburg hazai, provinciális környezetében gyűrte le a Riedet, javítva ezzel a hatost, amit Salzburgban kapott. Kovrig volt az est magyarja, tíz percig, röpke fellépése elég volt arra, hogy mellhártyán bikázza az egyik vendégbekket, de a srác túlélte. Miután a Josko albánja, Salihi vezetést szerzett, majd védőtársa után ő is kiállíttatta magát, a barátságos nagymartoniak számára leegyszerűsödött a szituáció, kapitányuk, a nordikus alkatú Mörz egy okos emeléssel döntötte el is a meccset (2-1), aztán vígan sütkérezett a Jancker fején gellert kapó fénysugárban. Egy megjegyzés: a felesben zöld-fehér mezre nyomott narancssárgás nevek és számok komoly versenytársat jelentenek a "Futballmezen előforduló legocsmányabb színkombináció" diszciplínában - ahol jelenleg még a honvédosok érthetetlen fehér-ezüst szettje vezet.

A másik meccs (Altach-LASK 1-3) konklúziója: az osztrák veteránválogatott simán versenyképes a Bundesligában. Vastic előbb egy fejessel, majd egy pazar szabadrúgással nyomatékosította a tiroliakban, hogy nekik nem osztottak lapot. Ivica apánk mellett említendő még pár korosabb ligalegenda, például a gólvágó Mayrleb, az irányító Panis, na meg a mindannyiuknál vénebb Michael Baur - a győzelmet azonban az ifjúság képviseletében Thomas Piermayr tette teljessé. Az Altach hiába dicsekedhet brazil válogatottal, a Djalminha nyomába lépő Zé Élias játékára még várni kell.

Vissza a központi témához: bajnok vs ezüstérmes (és tavalyi címvédő). A vendégek szinte tökugyanebben a felállásban gáláztak a nyitányon, míg a bécsieket a Sturm oktatta. Enbéegytől elszokott szemünk hozzávetőleg négy perc után fáradni kezdett a füvön diktált tempóban, a tizedikben már jött is az első műélvezet, a redbullos Marc Janko talált be. Szűk negyedóra múltán megismételte ugyanezt és a bécsi bekkek szerencsétlenkedését kihasználva bevágta idei ötödik gólját - majd nem sokkal később fájó combja miatt Nelisse-re cserélte Adriaanse edző. (Az EB-ről lecsúszó Janko öt gólja 107 játékpercre oszlik el.) A két salzburgi gólöröm közt a sokak által legjobb ligajátékosnak tartott Hofmann higgadtan beküldött egy büntetőt, majd a félóra végén egy kontrát az égimeszelő Maierhofer fejezett be góllal. Ezzel ki is alakult a végeredmény, pedig kiállításról és kapufáról még szó sem esett. A meccs gyakorlatilag úgy fogyott el, mint a lelkes sógorok ereje az osztrák-német csoportmeccsen, ennek ellenére szórakoztató maradt, a Rapid talán egy körömélnyivel közelebb állt a pontokhoz, de csak egy jár az ikszért. Kifejezetten élvezetes meccs volt, és bár a szomszédság Bundesligáját gyengének minősítők a bizonyítékerejű pillanatokat könnyen feledik, e derbitől függetlenül lassan tényként közölhetjük: az osztrák liga egyre közelebb pozicionál a "nagy" Bundesligához, színvonalban, körítésben, játékos-felhozatalban egyaránt.

Apropó játékosállományok: a bajnok zöldek légióst kizárólag kulcsembernek szerződtetnek, ilyen például Tokic, Heikkinen (finn az osztrák ligában, na ez is ritka párosítás), Hofmann, Boskovic vagy az EB-ről sérülés miatt lemardaó Payer helyére igazolt ex-lauternes, ex-zágrábi Georg Koch. Ezzel szemben a Mateschitz-féle megavállalkozás spílert és szakembert is előszeretettel igazol külföldről. A frissítős főnök tőkeinjekciója mellett korábban Trap és Lothar érdekes partnerkedését figyelte a sajtó, most Adriaanse (holland vonal, figyeljél!) és a volt német válogatott Linke szakmázik a kispadon. Még így is meglepő, hogy a cserekapusokat leszámítva is csak négy (!) hazai van a keretben, igaz, ők kivétel nélkül válogatottak. Az osztrák Internek szinte minden kontinensről volt vagy van játékosa, egy abszolút légióscsapattal is kiállhatnának, lenne benne magyar (Bodnárnak nem sok jövője van Salzburgban), német, holland, svájci, cseh, szerb, horvát, szlovák, japán, tunéziai, kameruni és ugandai is. Az utóbbi két kiírás gólkirálya, Zickler mostanában Jankonak készít elő, segítségére lehet a norvégoktól igazolt Tchoyi vagy a Sport Szelet csomagolására kívánkozó Nelisse. Velük hódítaná meg újra a ligát a Red Bull, de korántsem biztos, hogy a bevásárlás után sikerrel járnak.

RAPID WIEN - RED BULL SALZBURG: 2-2 (2-2).

Július 12., Prater, 17800 néző, v: Drabek.

RAPID: G.Koch - Dober, Tokic, Patocka, Katzer - Hofmann, Heikkinen, Kulovits, Boskovic - Maierhofer, Hoffer (Jelavic, 77.)

SALZBURG: Ochs - Boussaidi, Sekagya, Gercaliu - Tchoyi, Aufhauser, N. Kovac, Leitgeb (Janocko, 83.) - Louis Clement Mahop, Janko (Nelisse, 43.), Zickler (R. Meyer, 81.)

Gólok: Hofmann (tizenegyesből, 17.), Maierhofer (31.) ill. Janko (10., 25.)

Kiállítva: Louis Clement Mahop (50.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr66566124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása