Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Kihívás: változatlan

2008.07.10. 12:11 | OJ | 7 komment

Hol van még a szezonkezdet és már az első kiesőt emlegetik a rosszindulatú szalonarcok. Nem, nem az Újpest ítéltetett dögrovásra, hanem Prukner mester erősen megtépázott állománya. Prukinak minden idény végén járna egy a tiszteletkör, évek óta virraszt a kaposvári foci fölött, sziszifuszi munkával újraépíti azt a falat, amit párhavonta módszeresen visszabontanak. Ez egy kegyetlen kihívás, a magyar edzői slepp sznobságát ismerve zömük pityogva menekülne a parkolóig, hogy aztán hazaúton telefoninterjúban sírja el a bánatát, mert "a szakmai munka feltételei nem adottak."

Habár a Rákóczi-pálya éppen nem romhalmaz, a benne lakók pedig már rég nem lesajnált, lebrunzolt senkik a ligában, a csőd pereme sose kerül elég távol a klubtól, hiába passzolja el a legjobb tanulókat külföldre vagy ligán belül. Vasziljevics után Alves és Leandro, immáron Андре Алвес Дос Сантос és Леандро Да Силва is elhagyta a barátságos somogyi dombokat, egy vlagyivosztoki kalandért, mindez csak idő kérdése volt, akárcsak Balajcza, Rajczi, Zsolnai, Szakály P., Maróti, Pintér vagy Milinte távozása. Ahogy belőlük focista lett - helyesebben, ahogy belőlük focistát csináltak -, úgy válhatnak majd keresett spílerré a Szolnokról, Győrből érkezők.

Rutinos kollégáktól gyakran hallani, de a Dunántúl Guy Roux-ja is alátámasztja e bölcsességet minden szezonban: ne azt nézd, ami hiányzik, abból építs, amid van. Bravúrosan viszi el a tabella legzüllöttebb részéből a csapatát, holott a kasszára nézve aligha lehetne többet remélni alsóházi manővereknél. Pruknert nemcsak mint futballedzőt, hanem mint kollégát is tisztelem, mert a zavaros jövőképtől nem fut el - méltatlan is lenne ez egy pedagógustól -, nem siratja a sorsát, nem menekül a jóba, bár, és most mellőzzük a képmutatást, lelkizés nélkül, simán megtehetné. Más kérdés, hogy akkor kívülről kellene végignéznie, ahogy gödörben végzi fél évtized munkája.

Mégis, támogató alig akad, a névadó hol utal, hol nem, a környékbeliek tartózkodnak a szerepvállalástól és nem is korrekt megróni őket,  ha viszolyognak pénzt tolni a fociba, nevetséges és bizonytalan terep, legalábbis ebben az országban. Furcsa, de a Rákóczinál ezek ellenére is megvan az, ami enbéegyes öltözőkben különösen ritka: sikerérzet, ami továbblendíti a társaságot egyik szezonból a másikba, ami egyszerűen lételeme a sportolónak. Talán emiatt (is) él még a játék. Évente meghalnak kicsit, aztán újjáélednek. A klubtörténet legnagyobb (kényszer)kiárusítását már gyakorlott túlélőként vészelik át. Beszédtémát adnak, példálóznak velük, szívesen írnak róluk. Csak nekrológot ne kelljen.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr17562034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Casus Belli 2008.07.10. 13:50:42

Köszönjük a cikket. Nem adjuk fel. Nyomjuk tovább.

adamek 2008.07.10. 15:01:27

Kizártnak tartom, hogy kiessenek.
Ha véletlen kiesnének akkor stipi-stopi edzőbá, jöhet hozzánk.
De remélem maradnak.

Maradonapoli 2008.07.10. 19:17:15

Idén is király lesz a Kaposvár, semmi kétség! Ha az anyagi nem is, de az erkölcsi alapjuk és a szakértelmük megvan, hogy versenyképesek legyenek ebben a trutyiban.

miki78 2008.07.10. 21:14:59

Szerintem sem esnek ki, Prukner az egyik legjobb edző Magyarországon! Sajnos nem adatik meg neki, hogy ideális körülmények között bizonyítson!

Ez a két arc meg tényleg elment Vlagyivosztokba?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.10. 21:36:38

Tényleg. Alves kölcsönbe év végéig, a másik végleg.

davidmoyes 2008.07.11. 12:30:59

Mélyen egyetértek a posztíró kollégával. Mindig is szimpi volt a Kraci. (Még így vidi szemüvegen át nézve is ..)
Hajrá Prukner László!
süti beállítások módosítása