Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Azúrszitkok és holland rajt-cél (7. játéknap)

2008.06.14. 17:40 | OJ | 6 komment


A taljánok nem örvendenek nagy népszerűségnek odafönn - sem ott fönn az UEFA-nál, sem ott fönt a fagyos északon, de akármennyire is egyértelműnek tűnnek itt a dolgok, nem lehet maffiázással - :) - menteni a világbajnokot, égnek, mint a rongy. Meg mint a franciák. Narancsmezben látható az EB eddigi legjobb csapata, minden oktató kontrával ugrik egyet Van Basten szeretet-indexe. Ha beviszik a nyolcba magukkal Mutuékat, háromnapos utcabál lesz Bukarestben. A második "halálos" játéknap részletei a tovább után.



Olaszország - Románia 1-1 (Panucci ill. Mutu)

Nem tisztünk megkérdőjelezni a bíróküldés logikáját, sem a nemzeti kapcsolatrendszerek minőségét, de valakinek az épelméjűségét csak kétségbe kell vonni, mer’ hát olyan nincs, hogy két skandináv bíró fújjon az olaszok első két meccsén. Nem elég nekik a rongybaba Roberto meg a házilag kivont Cannavaro helyén tátongó hiátus, még a szarszemétszaruefamaffia is ott ül a nyakukban, most éppen Övrebö sporttárs személyében.

Előzmények: Donadoni gyorsan kivette a lókötőket, helyükre Del Piero, De Rossi, Perrotta és Grosso került, na meg Chiellini, aki nem ismerné, bemutatjuk: ő a digó Hornyák Vendel. A mozgalmas első félidőhöz a románok Mutu vezette kontrákban és fajsúlyosabb löketekben kicsúcsodó nyílt játékukkal, a másik oldal meg – főként a gyakorlatilag támadót játszó Grosso révén – szélről benyomott labdákkal tett hozzá, utóbbi játékelem tekintélyes mennyiségű idegességet generált a román védelemben, Toni ugyanis a beadások többségét elérte vagy megjátszotta, egyet még be is bólintott, a norvég játékfelfogás szerint lesről.

A románok nem hagytak fel a támadások gondolatával és így már sokkal elviselhetőbb volt az előadás. Hejj, az első meccsre gondolva a hideg kiráz, hát annál a focinál még Labancz Lilla body kitje intellektusa is fényévekkel vonzóbb volt, igaz, maradéktalanul bevált, ha a célokat nézzük – clean sheet és pontszerzés. Hagi nem tűrte volna, hogy ilyen gonosz labdagyilkolásba kényszerítsék, tormával és fehér kenyérrel elevenen ette volna meg a kapitányt, miután elküldte a jó édes anyjába... Node a horrortól ezúttal menekültünk – mondhatni, sorozatgyilkosság tényállása nem forgott fenn –, mert azért a foci is került a pályára a péntek13 sötét oldalával ismerkedő digók ellen.




Két perc, két ordas védőbaki (Zambrotta/Tamas), két gól (Mutu/Panucci), aztán minden ugyanúgy haladt tovább, bár az olaszok kényszerítették bravúrokra Lobontot. Mígnem a Toni gólját anuláló északi fazon megadta a három pont lehetőségét a románoknak egy, a Lewandowski-Prödl esetre hajazó szituációban. Miközben a napsütötte nagymenő Mutu a mészpöttyre fókuszált, záporozni kezdtek az ötletek az azúrtáborból, mint például a „dugd fel a kopasz haverodnak, köcsög partjelző” vagy „Donadoni nyakkendőjére kötünk fel, te mocsok!” (legalább ennyi haszna legyen már – szerk.), hogy csak a szalonképesebbeket említsük. Arról nem tehet, hogy a kegyetlen szarul lőtt tizenegyest Buffon oltári szerencsével védte, hiába, a maradék tíz percre már maradt elég input.

Olaszok tehát a szakadék peremén, egy igénytelen fűcsomóba kapaszkodva, a hollandok markában – kilátástalan olasz-francia rangadóra kerül hát sor. Csak a becsületért, semmi másért, a hármas holtverseny túl hihetetlen kimenetel...




Ez kerül a naplóba:

ITA
Buffon (övé ez az iksz, 7) - Zambrotta (tejóég, 4), Panucci (gólja miatt kicsit jobbnak ítéljük, 6), Chiellini (masszív, 6), Grosso (meggyőző, 6) - De Rossi (pozitív, 6), Pirlo (igyekezett, 6), Perrotta (mint a kámfor, 5) - Camoranesi (erőtlen, 5) - Del Piero (nem tudott hozzátenni, 5), Toni (föntről nézte a román bekkeket, 6).
Továbbá: Cassano (kocogott kicsit, 5), Quagliarella (-), Ambrosini (-).

ROM
Lobont (bravúrjai voltak, 7) - Contra (bíztató, 6), Tamas (hibái voltak, meg lövőkedve, 5), Goian (Tonival nem boldogult, 5), Rat (nem véletlenül alapember, 6) - F. Petre (elég halovány, 5), Codrea (több nagy mentés, 6), Radoi (műteni kell, 0), Chivu (gépiesen hasznos, 6) - D. Niculae ("csinált" egy tizit, ennyi, 5), Mutu (nagy mulasztás, 5).
Továbbá: Dica (könnyen beilleszkedett, 5), Nicolita (+egy, 5).



Hollandia - Franciaország 4-1 (Kuyt, van Persie, Robben, Sneijder ill Henry)

A bevezető csoportkörben brillírozó négyek közül kettő már letudta a második fogást is, felemás sikerrel: a portugál söprést német perec követte. Délután szerzett ismereteink szerint az esti három pont rajt-cél győzelemre vezeti a hollandusokat a halálosból gyakorlatilag tükörsimává szelidülő csoportban. Figyelem, Hollandia már várja kihívóját a D-terasz második sorából!

Kuyt fejese igazolta, nem kell sípmesteri segítség jóindulat ahhoz, hogy nyerő pályára álljanak, megy az anélkül is, 1-0. Egriviktoros okossággal élve: nem igényled a Fandel-fórt, ha van nálad egy van der Vaart – de ha úgy alakul, elfogadod (lásd: hevesen legesztikulált kézhasználat Ooijernél). A nemrég befutó infók szerint Domenech lúgos fürdővel fenyegette meg a franciákat, ha nem kezdik el kapukeretre szögezni a meccsbe békésen belekényelmesedő tulipántermesztőket – az első félórában ugyanis közük nem volt a meccshez. Inspirációnak híján – leszámítva mondjuk Ribéry tempóváltásait, Govou libazavaró mozgását és Malouda kósza lövéseit – Henry vette kézbe a pálcát és kicsit magasabb szintre emelte a szünet előtti próbálkozások színvonalát: az első adódó alkalommal elegánsan átemelte a ketrecet. Van "Villám "Persie erre egy olaszalázásból átörökített offenzíva végén behúzta a másodikat (2-0), Henry visszasimogatta a sanszot a kék oldalra (2-1), de Robben végleg leszámolt a reményeikkel. Akkora gólt akasztott, ha nem látjuk, el se hisszük. Coupet füle bedugult, az biztos. (3-1). Pár egységnyi energiát még feláldoztak a küszködő kékek a szoros meccs illúziójáért, hiába, mert Sneijder még ivott egy kortyot a kakastaréj-teából és élményszámba menő lövéssel kikerekítette a KO-t, 4-1.



Nehezen áll a szájra van Basten focistakorszakán túli munkáinak méltatása, de úgy tűnik, valamikor borotválkozás közben megtalálhatta az edzői vénát, csapata négy napon belül szétcincálta és jól megpakolta a vébédöntősöket. Sőt, ha jól sakkozik és lappang benne némi humor, el is süllyesztheti a két gyengélkedőt – és velük együtt a súlytalan Donadonit és a leszereplő Domenechet –, hatalmas szolgálatot téve ezzel mindenkinek. Ha már kapitányi lebőgés: vannak jelek, hogy a negatív kampánnyal kísért MVB szép íves karriert futhat be szakemberként, rápirítva a vele szemben fenntartásokkal viseltetőkre. Ilyen jel például az Engelaar-Robben csere, melyet a (talán téves) prekoncepció jegyében sikerült is elhelyezni a remek megérzés a mezei mák érzékeny határvonalán, ahonnan aztán a húzás megítélése a zsenialitás irányába billent.

Hasonlóan beszédes az Oranje egysége is: egyszerűen nem lehet fegyelmezetlen a csapat, melynek kapitánya úgy néz ki, mint egy tengerészgyalogos. Mindez kiegészül azzal, hogy a sokat kritizált biztonsági záras foci mellé a hagyományos támadófigurák is visszakerültek. Pontozásos versenyre vetítve a témát: a holland tűnik a legjobb csapatnak a mezőnyben.


Ez kerül a naplóba:

NED
van der Sar (meg se rezzent, 7) -  Boulahrouz (elegánsan focizott, 6), Ooijer (tanár, 6), Mathijsen (megfontolt, 6), van Bronckhorst (nem kerültek mögé, 6) - Engelaar (megbízhatóan szűrt, 6), de Jong  (remekelt, 7) - Kuyt (homloka a diadal alapja, 6), Sneijder (8), van der Vaart (ragyogóan tolta, 7) - van Nistelrooy (az a Zizou-trükk...hát ilyet is tudsz?, 7).
Továbbá: Robben (a torna cseréje, 8), van Persie (lekötötte a franciákat, 7), Bouma (-).

FRA
Coupet (gyenge nap, 5) - Sagnol (jó mozzanatainak száma: egy, 4), Thuram (nyugtalan, 4), Gallas (szégyen ez tőle, 4), Evra (legkevesebb baj vele volt, 5) - Makelele (nyűgös kaktusz, 5), Toulalan (vicc, 4) - Ribéry (küzdött, 5), Malouda (próbára tette magát párszor, 5) - Henry (merő világfájdalom, 5), Govou (szünetben eltűnt a játékkedve, 5).
Továbbá: Gomis (labdához se jutott, 4), Anelka (-).



A játéknap felajánlása:

Elena Santarelli tévés műsorvezető-dekoráció live sztriptízzel szerette volna megörvendeztetni a válogatottat és megünnepelni a románverést, de a tervei nem jöttek be, így nem borultak nyálfolyóba az olasz utcák. Hüppögő párját otthon azért nyilván felvidította, bár ettől a squadrának még nem lesz jobb...

A játéknap gólja:

Coupet karrierje legnagyobb gólját kapta meg Robbentől: balos bomba szűken föl a rövidbe. Úgy meghökkent, moccanni se bírt.


A játéknap sérülése:

Miután összefutott Rat-cal, Mirel Radoi F1-es kasztniként emelkedett a magasba, majd fejjel  a pályára zuhant, csoda, hogy bele nem fúródott szerencsétlen. Orrtöréssel és szemsérüléssel megúszta.


A játéknap dumája:

"Van Peeersiiiieee! Egyedül vaaan! ... "Én szóltam."
(Egri kivételesen játékintelligens spíler lenne, ha focizna. Ahogy kiszúrta, hogy nem jönnek a hollandok a kontrával, 10-es mezért kiált.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr77520302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VO 2008.06.15. 17:29:33

"Chiellini, aki nem ismerné, bemutatjuk: ő a digó Hornyák Vendel."

Ezt mégis hogyan értelmezzem?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.15. 17:37:03

Nem ismered Vendelt, a Böllért? :)

VO 2008.06.15. 18:48:31

Hogyne, pont ezért nem értem a hasonlatot.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.16. 13:21:58

Hát pedig hasonszőrű legény, csak a közeg más. :)

hmikey 2008.06.16. 14:30:12

Toni-t jobbra értékelni, mint Del Pierót? Hááát... Nála simán fenn áll az, hogy ha elveszik a kedvét (meg nem adott gól, UEFA kupa döntő), akkor sehol sincs, Pieró meg akkor is kapar, ha lát egy meszes fűszálnyi esélyt.

VO 2008.06.16. 15:40:54

Chiellini bajnoki meccseinek kb. 80%-át láttam az utóbbi három évben, nyugodtan kijelenthetem, hogy nem különösebben durva játékos. Nem mellesleg a jelen, s a közeljövő messze legjobb olasz középhátvédje. Egy emberrel bánt eddig kegyetlenül, de őt Zlatannak hívják, szóval megérdemelte. :)
A Böllérrel való összevetésre nem látok alapot... akkor már inkább Vanczák Vilire emlékeztet Giorgio, de rá is csak fejszerkezetük hasonlósága miatt. :)
süti beállítások módosítása