Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Lenni németnek jó-e most? (2. játéknap)

2008.06.10. 02:00 | OJ | 3 komment



Picit késve, de az EB második napjának eseményei is feldolgozásra kerülnek.
Témáink röviden:

    "Sógorpech meglepetéssel kísérve"
            "A lengyel védekezés lenullázása"
                   "Lenni németnek jó-e most?"

Lapozás után részletek.






Ausztria - Horvátország 0-1
(Modric)

Az a helyzet, hogy a házigazdáknak - szigorúan a hagyományőrző jelleg miatt - hátszelük szokott lenni. Kivéve idén, amikor pechjük. Frei sérülését és a Aufhauser összebalfaszkodott tizenegyesét mérlegre téve látható: a svájciak cirka félidőnyit kaptak, hogy az ideálist lehető legjobban megközelítsék (aztán szakadt a szalag), az osztrákoknál ellenben még körbe se járt a zsuga, már vonultak is vissza középre. Modric természetesen bevágta, 0-1, és ennyi - a horvátoknál, kis túlzással, az ötödik perc táján megállt az idő, lehetővé téve azt, hogy az eleinte botladozó, értetlen osztrákok előbb rájöjjenek egy-két fogásra (például: ha képtelen vagy átmenni a falon, legalább a labdát küldd át valahogy rajta), majd úgy a félidő végére visszamotorozzanak a játékba.

A szünetben a horvátok szokás szerint kitolták kényelmes foteleiket a fűre, Kranjcar hozta a piknikkosarat, Bilic meg a frizbit, aztán meglepődtek az ostobák, mint alpesi pásztor a Burger Kingben, hát nézze meg az ember, ezek ismerik a labdát és tudnak vele futni is... Ivanschitz villogása híján új a támadásoknál felfedeztük Harnikot, aki bizony a létező összes módszert, amit focista ismerhet Schwechaton túl, bedobta, hogy a fogalmatlan Linz (a sógorok Pest Rolandja) helyzetbe kerüljön, hiába, ez történik, ha irányító és center nélkül próbálod tűbe fűzni az ellenfelet. Nagyot focizott még a három védgólem közül a legfiatalabb, Sergio Prödl Ramos is, persze mások is alkottak, Ümit meg Tejfel Kienast például úgy indultak be a cserepadról, mint Rex felügyelő a szalámis zsömle láttán. Velük együtt a közönség is beállt a sorba szépen, de a komolyan rezelő horvátok megúszták az ikszet. Kizárt dolog, hogy ezzel a hitvány, józanul értékelhetetlen focival sikerült volna három pontot szerezni bárki más ellen a mezőnyből, gondoltuk lefújáskor - amikor még nem láttuk a viharvert lengyeleket.

Ez kerül a naplóba:

AUT
Macho (munka nélkül, 0) - Prödl (kiemelkedő, 7), Stranzl (fejlődőképes, 6), Pogatetz (odvas, 5) - Standfest (aktív pótgyuri, 6), Saumel (tucat, 5), Aufhauser (kár a tiziért, 6), Ivanschitz (többet tud, 5), Gercaliu (gyönge, 4) - Harnik (sokat vállalt, 6), Linz (kajla, 4).
Továbbá: Vastic (korához képest…, 5), Ümit (romboló, 6), Kienast (-).

CRO
Pletikosa (jó nap, 6) - Corluka (hozta magát, 6), R. Kovac (fogjuk rá, 5), Simunic (csöndben takarított, 5), Pranjic (stabil, 6) - Srna (I Am Robot, 6), N. Kovac (sok a duma, 5), Modric (mozgékony, 6), Kranjcar (overrated, 4) - Olic (csípett-harapott, 5), Petric (egy lövés, 5).
Továbbá: Knezevic (átlag, 5), Budan (-), Vukojevic (-).




Németország-Lengyelország 2-0
(Podolski 2)


Itt most eltekintenénk a német futball kellőképpen túláradó dicsőítésétől: kurva nagyot fociztak és kész. Mutatós egyéni és csapatproduktumnak köszönhetően, átmeneti belassulás nélkül, egy tempóban mentek át a szomszédon, sebességben és elképzelésben úgy emelkednek ki a mezőnyből, mint gémeskút a pusztából. Csak egy példával illusztrálnám: Trix meg Flix Fritz és Frings zakatolását látva a német vasúttársaságnál azonnal elrendelték a mozdonypark korszerűsítését. Fritz nagy húzás volt, de nem a legnagyobb: Podolski bizonyára reklamált Löwnél, hogy, én balga, percembernek merészeltem nevezni korábban, erre rögtön Schweinsteiger helyén találta magát. Be is jött hibátlanul, szélsőként képtelenek voltak felvenni őt a lengyelek, elég teher volt az a két torony a nyakukban. Csak reménykedhettek abban, hogy egy lövésük úgy suhan majd a hálóba, mint Kubica gépe a sikánban, ugyanis értelmes akciót talán ha egyet vezettek - azt a később lesérülő Zurawski elpuskázta -, Krzynówek egy-egy alkalmi bombája meg nem ért el a kellő veszélyességet. Úgy hírlik, egy katowicei zugjósdában a kristálygömb alja lefújáskor bepirult, ergo a vonal alatt piros és fehér sávokba öltözik a tabella, ez nem is jelenthet mást.

Apropó duplázó: hála Podolskinak, a futballtörténelem nem csak két szépséges góllal, hanem egy újabb fix, nézőuntatásra kiválóan alkalmas témával is gazdagodott. Mostantól végképp elképzelhetetlen olyan német-lengyel, ahol ne az identitásválság lenne a slágertéma. Megértem én, szép dolog a családfakutatás meg a játék etnoirányú megközelítése, de a lengyel-kontra-lengyel kérdéskör vájkálásától én már kikészültem. Persze, ha fönn a labda a levegőben, muszáj lecsapni azonnal - Gómez-Klose-Poldi és 1-0 -, de minden játékközt és stúdióokoskodást a scheisse német futball olvasztótégelyének taglalásával tölteni unalmas és szükségtelen tevékenység. Esküszöm, ha mégegyszer valaki belekezd abba, hogy ki a német és mennyire, meg mit érez Podolski, visszavonulok és mezemet fellógatom a blog fejlécére.

Ez kerül a naplóba:

GER
Lehmann (semmi próbatétel, 0) – Lahm (a szokásos, 6), Mertesacker (észrevétlen, 6), Metzelder (egybe’ van, 6), Jansen (sok felfutás, 6) – Fritz (lüktető, 7), Ballack (takarékon, 6), Frings (jómunkásember, 7), Podolski (no comment, 8) – Gómez (nem róla szólt, 6), Klose (sarokkal alázáshoz közel, 7).
Továbbá: Schweinsteiger (iparkodott, 7), Hitzlsperger (-), Kuranyi (-).

POL
Boruc (szép védések, 6) – Wasilewski (lóvá tették, 4), Zewlakow (közepes, 5), Bak (érik a búcsú, 5), Golanski (gólt érő hiba, 4) - Lobodzinski (ígéretes, 6), Dudka (robot, 5), Lewandowski (kevésbé hatékony, 5), Krzynówek (tud jobbat, 6) – Smolarek (sansza nem volt, 4), Zurawski (nem bírta, 5).
Továbbá: Guerreiro (ennyi másnak is megy, 5), Piszczek (-), Saganowski (-).



A játéknap fordulata:
A szomszédság szurkolói kultúrája bizony szociológiai tanulmányba illik. Érdekes olvasmányt lehetne készíteni arról, hogyan is jut el a rendező nép csapata lesajnálásától az őszinte sajnálkozásig.

A játéknap búrája:
Metzelder szigorú pofaszőrzetét, mint lelkes szakállnövesztő, rögtön megkedveltem.

A játéknap dumái:
"Elbírálásához Cristiano Ronaldo lenne a legavatottabb zsűritag."
(SomosZé-fricska egy Niko Kovac-homorításról)

"Pletikosa mutatott be egy karitatív kirúgást." (Szintén ő.)

"Néha olyan az osztrák védők mozgása, mint a szlovák 2 adása itt Bécsben. Darabos." (Dobogós.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr66512320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-xxxxx- (törölt) · http://www.tvseries.blog.hu 2008.06.10. 13:56:34

Nekem nem volt valami meggyőző a horvátok játéka, most azt mondom, hogy a lengyelek erősebbek. A németek meg szerintem a legesélyesebbek a VB-n, főleg ilyen csatársorral..

KÁJZERSZÓZE 2008.06.11. 11:17:27

penta x!

Ez itt EB-nem???

OJ: egyetértek, a németek magabiztosak és eredményesek voltak, ebből nem a siker a végén, vagy legalább is a döntő környékén. A horvátok simán megálltak, tartalékolták az energiájukat. A végén majdnem ráfáztak, de megérte. kiváncsi leszek a németekkel mire jutnak majd.
süti beállítások módosítása