Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

EURO2008 - A C-csoportról

2008.06.09. 15:55 | Littbarski01 | 3 komment

A csoportban szereplő csapatok nevét elnézve sokkal inkább azon gondolkodhatunk el, vajon a másik három csoportot egyáltalán miért sorsolták ki Platiniék, és ilyenkor persze a kalapok kialakitásának mikéntje is komoly kérdőjeleket vet fel. Halálcsoport, az unalomig hallhattuk puffogtatni az elmúlt hónapokban ezt a sémát, pedig lehet nem túl szerencsés halálcsoportot emlegetni, mert ha a 2002-es VB-re (argentin, angol, nigériai, svéd), akár a 2004-es (német, holland, cseh és lett) EB-re illetve a 2006-os (argentin, holland, elefántcsontparti és szerb) tornára gondolunk, az über csoport tagjai sehova sem jutottak, a továbbjutók is elvéreztek idő előtt. Esetünkben a nevek valóban óriásiak, kivéve a románokét, akiket a legtöbben máris hazaküldtek gondolatban, pedig...



ROMÁNIA

Bár a 2000-es EB óta először szerepelnek nagy tornán, a román labdarúgás válogatott szinten talán erősebb, mint valaha. Túl azon, hogy az elmúlt nagy világversenyekről Hagiék „aranygenerációja” óta rendre csak egy hajszállal maradtak le, a túl magy mellény (2002-es pótseletező vs szlovénok), vagy a 95.-ik percben kapott Larsen gól Koppenhágában (2004 EB), akár a 2006-os Jerevánban hagyott 2 sorsdöntő pontra (14 szóba jöhető játékos nélkül játszottak) gondolunk, végig ott voltak a tűz közelében, a Bölöni által az ezredforuló környékén újjáépitett csapat most érett igazán be és ezt a selejtezők közben bizonyitották is, a Van Basten féle holland csapatot is magabiztosan végig maguk mögött tudva.

Az edző, Victor Piturca, igazi emós erényeket villogtat mindig szomorú ábrázatával és szemébe lógó hajával és valószinűleg a csapata sem a csillogásáról lesz emlékezetes ezen a tornán, jelen állás szerint ugyanis a legvalószinűbbnek a Lobont - Contra, Goian, Tamas, Rat – Codrea (Cocis), Radoi, Chivu, Nicolita - D. Niculae, Mutu felállás tűnik, ami a 4 védő mellé még 3 védekező középpályást feltételez, mondanom sem kell, ez ugye nem a túlzott önbizalom jele...
Egy biztos, sok gólt ezzel a felállással nem fognak kasszirozni, a többi Mutu zsenialitásán múlik, bár az utolsó napok rosszhir-áradata kissé megzavarhatta a románok sztárjátékosát. A romániai közvélemény furcsán áll hozzá a csapathoz, közel 30% szerint akár a végső győzelemre is esélyes lehet a gárda, 70% szerint kizúgnak a csoportból csont nélkül, a közepes szereplés lehetősége valahogy nem került a kalapba.

Tipp: pedig valahol itt lesz a kutya eltemetve, továbbjutás után kiesnek mondjuk egy svéd csapattól.



HOLLANDIA

Döcögős selejtezők, azóta sem túl meggyőző játék és már-már kóros Sneijder függőség: cimszavakban talán igy lehetne a legjobban jellemezni a holland válogatott közelmúltját és jelenét. Kétségtelen, hogy a Cruyff tanácsára a tragikus 4-3-3-ról 4-4-2-re megváltoztatott taktika végre egy igazán massziv holland csapatot igér, de korántsem biztos, hogy erre egy Ooijer vagy egy De Zeeuw lenne a legalkalmasabb játékos.

Az utolsó két felkészülési meccsen a Van der Sar - Ooijer, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Sneijder, De Zeeuw, Engelaar, Van der Vaart - Robben, Van Nistelrooy összeállitásban kezdő Oranje legnagyobb kérdése a Real középpályásának pillanatnyi formája lehet, egy esetleges sérülése pedig végleg romba dönthetné akár a pontszerzésről szőtt álmait is a hollandoknak, láthattuk Konstancán a románok ellen, milyen szürke ez a csapat nélküle, ráadásul most már Seedorf sem ugorhat majd be helyette. Robben sérülése csak tovább nehezítette a szövetségi kapitány dolgát és bár valószinűleg Dirk Kuyt lesz a beugró, Van Basten túlzottan nem izgatja magát, már alá van irva a szerződése az Ajax Amszterdamhoz a nyártól.

Tipp: utolsóként kullognak majd haza.



FRANCIAORSZÁG

Raymond Domenech szerencsés fickó. Emlékezhetünk a metzi 2006-os francia-magyar meccs lincshangulatára, amit Pires be nem válogatása okozott. A VB után mégis ünnepelt sztár lett, dacára annak, hogy Koreával és a helvétekkel a csoportban sem birtak el, majd a 16 között már megtáltosodott csapat csak egy Trezeguet 11-es miatt bukta el végül a döntőt. Hogy ez a hihetetlen formaingadozás mennyire volt Domenech időzitésének köszönhető, esetleg mekkora szerepe volt benne a doppingvarázslóknak, talán soha nem tudjuk meg.

Egy biztos, a csoportmeccsekkel 2002 óta hadilábon álló franciák ebben a csoportban nem ragadhatnak be annyira az első két meccs után, mert ez itt könnyen halálos lehet. Trezeguet elnyerte méltó büntetését a tizenegyes miatt (ezt mással nehezen lehetne magyarázni), de mielőtt bárki megkérdőjelezhette volna Raymond bátyó épelméjűségét, mázlisorozata tovább folytatódott, az újonc Gomis ugyanis 2 óriási góllal mutatkozott be Ecuador ellen. És ez még nem a vége. A pocsék szezont produkáló Vieirát ennek dacára C4-el sem lehetett volna kirobbantani a kezdőből, de talán a leggyengébb láncszem kidőlt a sorból röviddel a torna előtt, megnyitva az utat a jelenleg ezerszer jobb formát futó Toulalan előtt... A várható kezdő: Coupet - Sagnol, Thuram, Gallas, Abidal - Makelele, Toulalan - Ribery, Malouda - Henry, Benzema.

Tipp: 1939 után ismét üzembe állitanak majd egy guillotint Párizsban Domenech számára, mert ez a csapat nagy csatában bár, de lemarad a továbbjutásról. A mázlisorozat nem tart örökké.





OLASZORSZÁG

Egy világbajnokságot nyerő csapatot átvenni soha nem túl szerencsés feladat. Egy világbajnok csapattal már-már megalázó, sima 3-1-es vereséget szenvedni a nagy rivális francia csapat ellenében szintén nem túl jó ajánlólevél. Egy világbajnok csapattal 3 gólt kapni Budapesten pedig már egyenesen szégyen kategória. Itt tart jelenleg az olasz csapat: világbajnok keret, nb3-as edző, akit még Várhidi Péter is lealázott taktikában a nemzetközi, főleg román sportsajtó legnagyobb örömére a közelmúltban... Válogatási elvei és váratlan húzásai miatt ember legyen a talpán, aki megközelitőleg eltalálja az olaszok kezdőcsapatát, egy próbát azért teszünk: Buffon - Panucci, Materazzi, Barzagli, Zambrotta - Gattuso, Pirlo, De Rossi - Camoranesi - Toni, Di Natale.

Tipp: Ez a csapat van olyan jó és rutinos, hogy még Donadoni se tudja teljesen elrontani, döntőig meg sem állnak. Amikor elkészül majd Donadoni szobra, eszünkbe jutnak Várhidi szavai: “az olaszokat nem jelent problémát megverni”…

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr52511353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adamek 2008.06.09. 17:32:32

Ezt a csoportot nézegetve fogalmazódik meg bennem a nagy kérdés: Nem lehetne 4 kieső?

digó 2008.06.11. 17:43:13

4 kieső?????? megőrültél? :) Olaszok a jók!

bagodabago 2008.06.11. 19:00:05

az osszeallitasokat szinte 100%-ig eltalalta a szerzo. a roman tovabbjutasban nem lennek annyira biztos, nem lehet oroke mimelni a focit es varni a csoda szogletre vagy mutu villanasra. szerintem lott gol nelkul esnek ki a romanok.
süti beállítások módosítása