Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

A szorzók áldozata

2008.04.16. 18:57 | OJ | Szólj hozzá!

A szorzófaktor bevezetése óta gyakorlatilag a zéró százalék közelébe süllyedt annak az esélye, hogy a walesi bajnokság - vagy a gyengébb európai ligák bármelyike -  Aranycipőst adhasson a világnak. '96 óta az abszolút termés nem elég, a Bangor pályáján egy gól csak feleannyira értékes, mint egy felhőfejes a Velodrome-ban vagy egy huncut bomba az Olimpicoban. És igazából helyén is van ez így. A legtöbb gólt rámoló spílerek neve viszont hamar elkallódik, hacsak nem valami kaliberes versenyben focizzák össze a gólokat. Elébemegyünk a footieweb végzetes hanyagságának: a postunkban bemutatandó srác többet rúgott idén, mint CéRonaldo (ez már eleve piszok nagy bravúr, rajta kívül csak Huntelaarnak sikerült), de a szorzók miatt Torres és Luis Fabiano is előzi, így a dobogóra se esélyes.

A ligák listáján lentről indulva hamarabb megtaláljuk a Welsh Premet: azt a bajnokságot, amely az új rendszer óta már negyedjére büszkélkedhet a kontinens legtermékenyebb játékosával. Rhys Griffiths 28 éves, cardiffi születésű Everton-szurkoló, félállásban tűzoltó, 2007-2008-ban Európa leggólerősebb első osztályú játékosa. Több egyesületben is sikerrel potyogtatott, a jónevű Haverfordwestben és a Port Talbotban különösen termékeny időszakát élte, miközben a hálóban elhelyezett szépségek száma szinte kísérteties szabályossággal nőtt. Mindig több és több góllal (28, 30 ill. az utolsó kör előtt 40) lett házi, majd országos gólkirály, de persze kupákban sem maradt senkinek az adósa. Jelenlegi klubjánál, a bajnok Llanellinél is már bőven az 1 gól/meccs mutató fölött dolgozik. A kupában és egyéb küzdelmekben számlált góljaival pedig az idény végére megrúghatja a századikat a csapatában: ez a világon mindenhol tiszteletet parancsoló produkció, csakhogy Griffiths ezt két szezon alatt darálta össze, így meg pláne durva, amit művel...

A termelékenység további dimenziójában a mesterhármas intézményét találjuk, a nyughatatlan Griffiths a treble nagy barátja, már tucatnyit rúgott belőle skarlátvörösben. Ennek ismeretében a heti egy gól kifejezetten szar formának tűnhet részéről, nyilván a Stebonheath Parkban egy-egy sima gurinak is felettébb örülnek a népek. Nem sajnáljuk tőle a tapsvihart, szívünk szerint meg is ajándékoznánk egy próbajátékkal a Goodisonban, de kapcsolatrendszerünk nem terjed túl messzire. No worries, Dave Jones, a magát az FA-kupa döntőjébe bravúrkodó Cardiff City managere lepheti meg Griffithst egy Premiership-szerződéssel.

A nem éppen nívós Welsh Premhez mérve ez már kimerítené a great leap kategóriáját. Kevés walesinek jött össze eddig a nagy ugrás, Marc Lloyd-Williamsnek, minden idők legeredményesebb walesi játékosának sem sikerült karriert csinálnia az angol ligákban. Pedig ő aztán tényleg a walesi gyepek legendája, eddig 278 bajnoki gólt véshetett föl a névjegyére, kétszer volt a leggólerősebb a kontinensen (egyszer pl. 47 góllal). Nem mellesleg az elmúlt három évben kétszer volt második és egyszer harmadik a góllövészetben Griffiths mögött...

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr5428763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása