Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Dzsudzsák sansza, teli a kassza, hol a lényeg?

2007.10.27. 20:11 | OJ | 11 komment

Habár komolytalanság lett volna azt gondolni, hogy Dzsudzsák Balázs érdeklődés vagy kompromisszumkészség híján a hazai szuperligában öregszik meg, mégis az ünnep delíriumából ébredő ország egy emberként lepődött meg, amikor - a nyugati szerződésről szóló hírek el-elmaradozása után - egyszercsak egy PSV-mezzel maga előtt pózolt a fotósnak bajnokságunk egyetlen piacképesnek tartott játékosa. Itt a bizonyíték, hogy nem csak a 14-17 éves korosztálynak van sansza arra, hogy egy valamirevaló klubhoz elkerülve többre jusson a próbajátéknál és a kiutazást megköszönő kézfogásnál: akiben van alternatíva, az megcsinálhatja a szerencséjét.


Balázs kvalitásai azok számára sem ismeretlenek, akik magyarfociológiai ismereteiket tekintve Klausznál és Tiefenbachnál megtorpantak. Több az itthoni minőségnél, pontosan tudja ezt magáról, a labdaérintésein érződik az a fajta merészség, ami hőn szeretett focistáink döntő többségéből alapvetően, zsigeresen hiányzik, akiben meg esetleg volt belőle egy kevés, felszívódott, elillant valahol egy tollbamondás és az első diszkóélmény között, fényévekkel az első bajnoki előtt. Nyilván Balázs szeretné a legjobban, hogy riporterek tucatjai küzdjenek a nevével veszélyes bombák és védőszopató cselek alkalmával. Addig azonban van pár lépcsőfok, a legmagasabbak most jönnek, bizonytalansággal a fejben, ólombetéttel a lábakban nehéz feljebb kapaszkodni rajtuk.


Jelen esetben előbb egy olyan - idehaza kicsit savanyú pofával kezelt - fogalommal kell majd Dzsudzsáknak megismerkednie, mely akár egész karrierjét is végigkísérheti: kölcsönadási szerződésnek hívják. Ezen felül pedig el kell fogadnia, hogy ez minden körülmények közt az ő javát szolgálja, a csapat, a város neve indifferens, amíg tisztes távolságban van.

A játékos mellett ez az üzlet a klub sikere is, ergo megint lehet tolni egy picit a megrekedt szekér végén. Csak nem mindegy, hogyan kivitelezzük. A legegyszerűbb módszer az, ahogy a one&only sportnapilapunk is tette: a Loki-kassza tartalmán csámcsogni egy sportszakmai siker kapcsán, na ahhoz aztán nagy tudomány kell, csak épp kurvára lényegtelen. Nem unalmas, hogy az újságírók lépten-nyomon önjelölt könyvvizsgálóvá válnak egy-egy topsztori kapcsán? Egy válogatottban újra bízó közönség számára ebből az egész átigazolásból vajon az anyagi oldal a legizgibb? Érdekel valakit, sőt továbbmegyek, van-e egyáltalán értelme a DVSC vagy akár az MTK bankszámláját bogarászni, majd a megszerzett adatokból és a tömeggyártott feltételezésekből sokatmondó cikkeket kreálni minden szerződés, minden sikeres bolt után?

Ettől még a focikánk nyilván nem értékelődik fel, színvonala nem szökken szárba hirtelen, nem talál több lövés kaput, etetőnek is gyenge. Egyszerűen: ez mind nem számít.

Mégis mindig ide lyukadunk ki, de végsősoron miért is..?



A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr10210120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Leeroy of SMV Design 2007.10.27. 22:23:08

Igaz, ellenben az ellenkezője sem járja, miszerint a magyar klubok hétpecsétes titokként kezelik a szerződéseket.

Flea 2007.10.28. 00:36:47

Summa summarum: Sok sikert Balázs!

lápi idérc 2007.10.28. 03:16:29

Sok sikert kívánok én is, csak sajnos, úgy tűnik, a holland klubok bármelyike tehetségtemető. A legnagyobbak is (Ajax, PSV, Eindhoven).
Ne legyen igazam, és jusson el egy igazán nagy klubba.

str 2007.10.28. 06:27:07

ajax:
Wesley Sneijder Real Madrid (Spa)
Ryan Babel Liverpool (Eng)
Tom De Mul Sevilla (Spa)
Zdenek Grygera Juventus (Ita)

psv:
Arouna Koné Sevilla (Spa)
DaMarcus Beasley Glasgow Rangers (Sch)

ez csak az idei - nem kevesen lépnek tovább a holland bajnokságból is. a psv pedig egyenlő az eindhovennel (bár van ott FC is, de az nem nagy csapat).

OJ pedig jól beszél, a nemzetisport szerkesztőségileg mondjon le.

Leeroy of SMV Design 2007.10.28. 08:17:30

Ahogy előttem leírta str, a holland bajnokság inkább az egyik legjobb ugródeszka az igazi gigászok felé.

takácslajos 2007.10.28. 08:53:49

Mit jelent az, hogy akiben van alternatíva?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.10.28. 10:30:26

takacslajos: Akiben van fejlődés, potenciál, akinél a jelenlegi tudás nem a maximum, hanem alap, amire lehet pakolni.

str: Ugródeszkának remek, csak előbb el is kell jutni az ugródeszkáig... És egyéb tényezőkről még nem is szóltunk, mint pl. a magyar játékosok külföldi pályáját rendszeresen feszélyező vagy kettétörő sérülés. Eldiskurálhatunk mi a jövőképről, csak az nehogy a pálya helyett kórház meg rehab legyen.

Jude: legyen nyilvános a bolt, nem is ezzel van a bajom, hanem azzal, hogy az igazolás másnapján szinte már csak a bevételi oldal van terítéken. Arról még alig olvastam pl., hogy mégis miképp jött össze ez a szerződés, amikor a PSV tudtommal nem is volt a sokszor emlegett érdeklődők (Ajax, Anderlecht + angolok) körében. A titokfaktor tiszteletben tartása mellett erre talán többen lennénk kíváncsiak.

Frigo 2007.10.29. 10:12:58

Hát igen. Kimennek, megszakadnak az edzésen, mert nem ehhez szoktak és lesérülnek. Magyar légióssors. Remélem Dzsudzsák kigyúrja magát az egy (vagy fél) év alatt, és röhögve pörög majd a kinti edzéseken.

Greenie 2007.10.29. 10:41:28

Remélhetőleg egy kicsit helyrerakják majd ott kint jó kemény edzésekkel.
Tényleg fantasztikus teheteség, és már most nagyszerű játékos, öröm nézni a kreatív játékát, magyar szinten Gerához hasonlítható a játékintelligenciája, csak nekem az utóbbi időben már kissé túl magabiztosnak tűnt. Persze Magyarországon ezt lazán megteheti. A válogatottban sokszor inkább egyénieskedett, önzőzött.

De a PSV-nél szerintem kb. a második edzés után helyrekerülnek nála ezek a dolgok, és még tovább tud majd fejlődni.
Sok sikert neki a jövőben!

papanoel 2007.10.31. 16:25:25

OJ! tetszik ez az írásod, vagyis leginkább az a rész, ami az NS-ről szól.Igaz, hogy én se szeretem őket, de nem igazán tudnám megmondani, miért.Talán túl bulvár az egész, legfőképp meg igénytelen.De az írásod kapcsán gondolkozni kezdtem, milyennek kéne lenni egy igényes sportnapilapnak, mi lenne benne?ez a téma is megérne egy cikket, szerintem, kíváncsian várom!:)

Feyenoord · http://www.feyenoord.nl 2008.04.25. 21:48:51

wat zeggen jullie wtf?

en trouwens wat jullie over die joden(ajax) lulle, Ze zijn f*cking slecht.

FEYENOORD IS DE CLUB VAN NEDERLAND
süti beállítások módosítása