Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Slavia-mágia

2007.08.30. 01:13 | OJ | 5 komment

Mi a frászt keres a Slavia a BL-főtáblán? Tudom, vagon pénzt, hülye volt a kérdés. Ha már csehek, akkor mindenki az egyeduralkodásában néha-néha megtört Spartát várná a harminckettőbe. És bár a bajnokkal összeboronált Arsenal sem igazán egyszerű ellenfél, a bajnokságban félelmetes gólképességet produkáló Ajax pláne nem tűnt annak. De úgy szép a bravúr, ha jó nagy: kettős győzelemmel átgázolni a hollandokon, egyenesen a főtáblára, a cseh klubfoci egyetlen reprezentánsaként... A következőkben kerüljünk kicsit közelebb a BL-csúcstalálkozó újoncához. (Ajaxosok a továbbra kattintás előtt vegyenek be egy Seduxent, ugyanis a szétbokszolt monitorokért a post szerzője nem vállal felelősséget.)

Amióta létezik a főtábla előtt egy utolsó selejtezőkör, lépten-nyomon fennakad pár a rostán fajsúlyosabb klub, majd' minden évre jut egy nagy bukás vagy váratlan fiaskó és legalább ugyanennyi bravúr is akad (nem kell messzire menni: Artmedia). Személy szerint úgy számoltam, a Bréma fogja az igazán nagyot szívni az idén - zágrábi illetőségű ellenfelükkel alaposan megszenvedtek -, de végül megismételte magát a történelem és megint az Ajax esett rútul pofára. A vérmesebb ajaxosok kedvéért inkább odabízom, ki hogyan ítéli meg ezt a szituációt Slavia-Ajax vonatkozásban: cseh csoda vagy holland bukó? Végtére is, sose tudni, hány helyzet kell az Ajaxnak, hogy a cél teljesítéshez elegendő gólt lőjön belőlük, bezzeg a bajnoki nyitányon úgy megpakolták a De Graafschap hálóját, hogy szerencsétlenek még ma is vitáznak, hogy kilencet kaptak, vagy csak nyolcat. Mint ahogy a szerdainál offenzívabb csapatot aligha lehetne kiállítani - igaz, Henk Ten Cate ha akarna, se tudna védekező profilú gárdát kipaterolni a gyepre, kár lenne a nagy támadó szellemet elpazarolni a maszatolásra. Lényeg a lényeg, a BL-kaland újfent kimarad, marad a remény, hogy a népesebbik kupasorozatban összefutnak valamikor a Bayernnel, optimista forgatókönyv szerint a döntőben.

Első pillantásra úgy tűnik, a Slavia elitbe jutása látszólag olyan születésnap-jellegű, egyszeri és megismételhetetlen, sőt, az események jelentéktelenség voltát erősíti, hogy hozzávetőleg 1, azaz egy, azon játékosok száma, akiről egy minimum közepesen értesült futballkezelt ember valaha valahol hallhatott. Vladimir Smícert nem kell bemutatni senkinek, akinek mégis, szégyellje össze magát, mivel bizonyára Patrik Bergert meg Kárel Poborskyt se tudja hová tenni, az ismeretek ilyen szintű hiánya pedig sürgős pótlást igényel. A cseh sikerválogatott egyik legszimpatikusabb focistája - ha tagadja, ha nem - egykori pajtásaihoz hasonlóan levezetni tért haza Bordeauxból, hát még jó, hogy a nyakába aggatták a húzóember szerepét.


A csapat másik hőse, a slavisták imádott kapitánya, Stanislav Vlcek évente megrugdossa a maga tíz gólját, meg amúgyis a legjobb cseh csatárok körébe tartozik, de a válogatottban epizódszerepnél többre sose vitte. A szerda este szerzett duplája és az érte járó (minimum) 6 BL-meccs bizonyára karrierje eddigi legveretesebb eredménye.





Fentieken kívül illik még megemlíteni a menetelés során kiválóan védő Martin Vaniakot, aki bizony olyan öreg, hogy a klub honlapja fel se meri tüntetni a születési dátumát, de azért elárulom, 37 éves és nyáron a külföldi kapusokban utazó Zeténél került szóba a neve. Hát, azóta már biztosan készülőben van egy Vaniak-himnusz, melybe korrekt módon belefoglaltatik majd Nagy Ferenc neve, amiért nem ragaszkodott tíz körömmel a portás szerződtetéséhez.

Mellettük zömében cseh és szlovák spílerek (köztük korosztályos és felnőtt válogatottak, mint az U20-as vébén is játszó Marek Suchy és Petr Janda, továbbá az első meccsen gólt szerző David Kalivoda, Michal Svec vagy Ladislav Volesak) és légiósok (Tavares francia, az Inter Primavera-csapatát is megjárt Tijani Belaid tunéziai, Aracsics horvát, Gaucho meg brazil) dolgoznak Karel Jarolím edző keze alatt - aki mellesleg a Hamburgban iparkodó David Jarolím faterja.


Nagy okosság, hogy a foci nem érdemre megy, de a Slavia öt próbát tett '96 óta a no.1. kupasorozatban és kivétel nélkül az utolsó kanyar jelentette a BL-álmok végét, szóval rá lehetne fogni, hogy ez már tényleg kijárt nekik. Siránkozniuk azért sose kellett, az országos és fővárosi relációban egyaránt második számúnak tartott klubban ugyanis rendszeres kupalátogatót tisztelhetünk - emlékeim szerint olykor még képernyőre is került egy-egy meccsük -, így ha az Ajax hozta volna a formáját, idén is csak az UEFA-kupa sorsolására lennének hivatalosak a prágai káderek. (Más kérdés, ha a Zsolna ellen nem az övék a tizenegyespárbaj, nem maradt volna más móka erre az évre, mint a pőre Gambrinus Liga, melyet momentán holtversenyben vezetnek.) Ennyi dicsérő szó után nem lenne túl hiteles azzal hűteni a témát, hogy sok vizet nem zavarnak majd, de ez mindig csoportellenfelek függvénye: egy ráérős játéknapon belefér a nagyoknak az iksz, vészhelyzetben viszont csúnyán átroboghatnak a prágaiak testén, mint Kamaz a biciklistán. Mindenesetre kíváncsian várjuk, mit művel a Slavia a nagyok közt.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr19152591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papanoel 2007.09.01. 00:16:37

heló!jó írás, eléggé összeszedett, jól felkészültél a slaviából, képek, linkeke mellékelve - igényes munka!
a blog címlapját nézve azért felötlött benem a kérdés:itt minden cikket olcsójános jegyez??:P

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.09.01. 12:45:03

Nem, csak momentán nekem van a legtöbb időm. A naptáramat megnézve, hát, nem lesz ez mindig így. :):P

Szarka07 2007.09.03. 10:08:40

OJ nagyon aktív vagy, de azthiszem mostantól te is visszafogd magad :) Amúgy eddig a te cikkeid a legigényesebbek eddig. Főleg ahhoz képest, hogy túl sok mozgásteret nem ad a rendszer a formázásra.

VO 2007.09.03. 14:45:42

Jó irás, OJ, csak így tovább!
Amúgy meg vagyok lepődve, hogy még mindig Ten Cate mester dirigálhatja az Ajaxot. A Koppenhága elleni bukta fényében azt hittem, sok lesz már a jóból ez az idei is...

Maradonapoli 2007.09.05. 19:49:21

ezt a klerikáris képet eccer már én is kiszúrtam a Slavia honlapjáról... :D nagyon üt... :D
süti beállítások módosítása