Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

La Vecchia Puttana

2007.08.22. 00:20 | Szarka07 | 6 komment

 

Szegény Öreg Hölgy! Országa büszkesége, királynője volt, jelkép a legtöbb olasz szemében. Közel 100 év uralkodás, kisebb-nagyobb makulákkal, de hát az emelje a kezét, aki még nem volt hűtlen egy pillantással se. És elég volt egy év, egy rossz házasság, hogy az ország szégyene legyen.

 „Un Cavaliere non abandona la sua Signora”

Egy lovag sose hagyja el szíve hölgyét” – ez a már-már nyálas mondat örökre beíródott a klub történelmébe. És végképp legendává tett egy korszakos zsenit.

Erősen elfogultnak hangzanak ezek a sorok, de tény, ritka megpróbáltatás érte a zebracsíkosok klubját, és vele mind a játékosokat, mind a szurkolókat. A szégyen, a pénzkiesés: nem egy klub ismeri az utat. Ha csak nemzetünk legnépszerűbb klubját említem, mindent megértünk, és voltak, akik nem tudtak megállni a lejtőn: a Napoli, a Fiorentina egészen a legaljáig zuhant, hogy onnan emelkedjen fel, míg manapság a Leeds csapata fölött lebeg Damoklész hírhedt kardja. Ebben az időben nem csak a bianconerik szeme könnyezett, az eddigi riválisok közül is vigasztalták a „púposokat”.

2006-2007 a tisztulás korszaka volt. A tavalyi botrány választóvonal lett, mentek akiknek menni kellett, volt kitől ezt is várták, volt kit örökre a pokolba kívántak. De a lényeg maradt. A sok távozó helyére fiatalok érkeztek, a csapat összeállt, jött Didier Deschamp, hogy kisegítse volt klubját, és a franciával ledolgozva a hátrányt, kezdeti bukkanókkal, de vették az akadályt; visszatértek a Seria A-ba. Most párhuzamot vonhatnánk honi csapatunkkal, de túl sok ehhez az eltérés. A Napoli sem jó hasonlat, mert ők már kifele tartottak abból a gödörből, melyből a Juve még csak épp kikandikált.

A 2007-2008-as szezon a visszatérés kora lesz. És a Juventus nem megfáradt katonaként akar visszatérni a csatamezőről, inkább egy ifjú hevével rohanna újra harcba. Ennek igézetében léptek fel a piacra, új, friss, de legalábbis harapós portéka reményében. Volt is bőven, fűvel-fával kívánták a visszatért vendéget, és hát a sok vásárlásba akadt is egy-két felesleg, netán romlott árú. De a lényeg, a java meglett. Igaz , ezért sokat is kellett áldozni. Eladta hát mindazt, mit megvettek még, és ő se sajnált, talán túlzottan is felelőtlenül, és a jövőben bízva.

Senki se tudja mire lesz képes idén a Juve. Maguk a klub vezetői összetennék a kezüket egy BL-indulásért, és a szurkolók se várnak többet. Emiatt viszont lóg is a „púposok” orra: Egy Juve csakis bajnoki eséllyel indulhat a Serie A-nak. Minden percben, minden füttyszó után ebben reménykednek, de gyorsan pofán vágja őket a valóság: Örülj, hogy túlélted! Hogy itt vagy, már most. Hogy bár lehetsz nápolyi, vagy épp firenzei, nem vagy se Napolis, se Firenzés. Mert neked más a szíved hölgye:

 

„Amiben minden álmom semmivé lett,
Hozza vissza Ő: legyen Ő az Élet.

Kifestett arcát angyalarcnak látom:
A lelkem lenne: életem, halálom.

Szétzúzva minden kőtáblát és láncot,
Holtig kacagnók a nyüzsgő világot.

Együtt kacagnánk végső búcsút intve,
Meghalnánk együtt, egymást istenítve.”

 

Ady Endre: Az én mennyasszonyom

 

 

A nyár mozgásai

 

ÉRKEZTEK

Grygera (Ajax) Criscito (Genoa) Salihamidžić (Bayern München) Iaquinta (Udinese) Molinaro (Siena) Nocerino (Piacenza) Tiago (Lyon) Almirón (Empoli) Jorge Andrade (Deportivo La Coruna) Blasi (Fiorentina, kölcsönből) Olivera (Sampdoria, kölcsönből)

TÁVOZTAK

Bojinov (Fiorentina) Tudor (Hajduk Split) Balzaretti (Fiorentina) Mirante (Sampdoria) Kovac (Borussia Dortmund) De Ceglie (Siena) Paro (Genoa) Kapo (Birmingham) Miccoli (Palermo) Volpato (Empoli) Giovinco (Empoli) Venitucci (Treviso) Bonnefoi (Digione) Tacchinardi (Brescia) Guzmán (Piacenza) Bianco (Emilia) Gastaldello (Sampdoria) Lanzafame (Bari) Chiumiento (Lucerna) Marchisio (Empoli) Piccolo (Empoli) Giannichedda (Livorno) Blasi (Napoli) Zalayeta (Napoli)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr28145650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papanoel 2007.08.22. 15:55:47

Jó írás lett szerintem.én nem szeretem a Juvét, nem is figyelem általában, de msot felkeltette az érdeklődésemet, szóval télleg jó cikk, na!:)
így elsőre azt mondom, a távozókat megsínylik, de ne legyen igazam.

Maradonapoli 2007.08.23. 11:32:31

Grat! Télleg jó cikk lett! De jövünk mi is, mint a talalj víz!!! :)

bianconeri83 2007.08.23. 16:13:53

Jó kis cikk lett, gratula hozzá! Már megérte ma is feljönnöm a blogra :)

Szarka07 2007.08.23. 19:32:07

köszönöm, a nápolyt is jónak tartom, de egyáltalán nem ismerem a hátteret. És mivel készül egy Cannavaro-t kritizáló írásom, nem is kívánod majd, hogy a Napoliról írjak :)
bianconeri: mindenképp megéri :) olvass OJ-t, jobb mint örkény :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.08.23. 20:19:12

Irigylem a humorát Szarka kollégának. :)

Szarka07 2008.05.19. 12:59:50

Úgy néz ki, lebecsültem őket egy kicsit, simán hozta, amit egy top klubtól várnánk.
süti beállítások módosítása