Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Old Firm, Loch Ness, miegyéb - képernyőn a skót liga

2007.08.09. 16:27 | OJ | 9 komment

 
 

Szombat délben elindultak a skót bajnokság mérkőzései, betöltendő a Premier League által hagyott méretes űrt a sporttévés focikínálatban. A skótoké is Premier League – a Clydesdale Bank szíves támogatásával –, egy kicsit zsírszegényebb, érdesebb, egyszerűbb változat, de reményeink szerint legalább annyira élvezhető, mint az inglis liga.

Túl sok újdonság nincs, a legendák földjén a tavalyi évkezdethez képest semmi sem változott. Megaklubok megaelvárásokkal – meg a többiek. A nagyok az esetlegesen sikertelen nemzetközi vizit okozta bevételkiesés miatt izzadnak a leginkább. Igaz, minden csak viszonyítás kérdése: a topligákhoz képest úgy tűnik, minden kiadott pennynél mintha csak a fogukat húzták volna. Bajnoki résztvevő mivoltukban eddig nemigen volt alkalmunk megismerni őket (talán nem véletlenül), kupacsapatként annál többet kerültek képernyőre. Jó esetben csatlakozik hozzájuk néhány, középszerűségét leküzdeni vágyó banda, de nem hazudunk túl nagyot: elég szűk ez a vetélkedés, egy megcsontosodott páros gyakorlat, jobbára csak asszisztál hozzá a többi tíz csapat tíz hónapon át, miközben egy-egy bravúros pontlopástól eltekintve mintaszerűen körbeverik egymást.

 
 
 
 


I.  Erősítő óriások


A bajnok CELTIC évek óta egy hosszú és kitartó menetelésre készül otthon és Európában, előbbire nagy esélye van, de az utóbbi könnyen csak álom maradhat. Karizmatikus figurákat (korábban Petrovot, nyáron Lennont és Beattie-t) vesztettek, ellenben rekordszagú négy és fél millió fontért megszereztek egy nagy tehetséget, Scott Brown-t a hazai porondról. Közel ennyi volt az exmilanos Donati ára is – tíz éve Di Canio ugyanezt az utat járta be, mielőtt a Premiershipbe igazolt. A két új támadó közül csak az auszi McDonaldért kellett perkálni a Motherwellnek, a kiviföldi Killen ingyen érkezett a Celtic Parkba. Kétmilliós pont kerülhet a Naismith-saga végére is, ha a tavalyi szezon legjobb fiataljáért a Kilmarnock a legmagasabb licitet fogadja el és nem a Rangersnek boltolja el a támadót. (Naismith a nyitányon még a Killie színeiben homorított, talán épp leendő munkatársai ellen, bár a legfrissebb hírek szerint marad ott, ahol van...) Új a csapatkapitány személye is: a 24 éves, válogatottba tendáló védő, McManus lesz Gordon Strachan jobbkeze a pályán, de segítségére lesz majd a két veterán, Caldwell és a Heartstól tavaly elüldözött Pressley.

 
 

A kulcsfigura változatlan, a tavalyi év legjobbja, Nakamura, a japán munkamorált igyekszik majd átültetni a skót fejekbe. A joggal agyonimádott japó még egy ideig biztosítja a védjegyzett szabadrúgásgólokat és a keleti piacot, de egymaga kevés lesz a kaizen-misszió sikeréhez. A küldetéshez szükség lesz még a gólokért felelős Zurawskira és Vennegoor of Hesselinkre, a viharkeltő balszélső McGeadyre, a bulldog Gravesenre és a bosszantóan pazarul védő Borucra.

 
 

Az ősellenségnek kezd elege lenni a sikertelenségből. A RANGERSnél a tavalyi évad kivételesen pocsékra sikeredett, a nagy elvárásokkal érkező Paul Le Guen félév alatt összerúgta a port az ikonnak számító Barry Fergusonnal, aminek természetesen ő itta meg a levét, a helyi atyaúristennel összeakadni a világ összes klubjánál egyet jelent a hátsó ajtóval. A tűzoltásra és az újrakezdésre a volt szövetségi kapitányt, Walter Smith-t kérték fel, aki összeszedte ugyan az embereket, de az arany ekkorra már túl messzire került. A cél tehát: helyreállítani a renomét, lehetőleg egy bajnoki címmel és egy betlimentes kupaszerepléssel – immáron néhány megfáradt bútordarab, Prso, Klos, Rae és Sionko nélkül. A garnitúra-felújítási projekt keretében szokatlanul nagyot shoppingolt a Gers: Cuellar (Osasuna), McCulloch (Wigan), Beasley (PSV) és a jövő skót védőjének titulált Steven Whittaker (Hibernian) megvételéhez nyolcmillió euró is kevés volt. Érkezett még két levitézlett spíler: a Bordeaux-ból túlsúlya és életlen játéka miatt eltanácsolt Darcheville, valamint a gyengécske Roy Carroll, aki egykor a MU kapuját is védte, a milliós United-tábor nagy örömére (ennél már csak az volt nagyobb öröm, amikor távozott). A kékek BL-kötelezettségük első állomásaként legyűrték a Zetát.

 
 

Kell is a jó pont, mivel Brown után Naismithről is rendesen lemaradhatnak, a lóherésekkel szemben kettős vereséggel nyitni a szezont pedig véresen ciki. Többek közt ezért is nagy a bizalom a rutinban, az ideális kezdő meg van szórva tapasztalt szakmabeliekkel, elég a nyugdíjazás felé baktató David Weir-re gondolni, de akad még veterán egy pár. Buffel állítólag újra játékra alkalmas, térdsérülése letudva. A sikerekre mégis leginkább a támadósor adhat okot: Beasley mellett Charlie Adam-re és Chris Burke-re az előkészítésben, másik három négybetűsre pedig a gólok rendszeresítésében vár feladat. Kris Boyd helye betonba van öntve, a kétszeres gólkirályt úgyse merik kihagyni, különösen, hogy a sokéves keltauralom után újra a Gers prezentálja a liga legjobb góllövőjét. A Chelsea ellen szépségdíjas gólokat szerző Novo és a szlovák Sebo pedig gondoskodnak a versenyhelyzetről.


 
 

II.  A spiccre vágyók

 
 

Amennyiben a megszokottnál nyíltabb bajnoksághoz lesz szerencsénk, akkor leginkább a HEARTS elszántságában lehet bízni. A Szívek előző éve sem volt viharoktól mentes, a litvániai-orosz góré Romanov privát játszóterén zajlottak az események rendesen: a főnök  fél éven belül kétszer távolította el a padról Valdas Ivanauskas edzőt, a játékosok kiárusításával fenyegetett (kettőt el is hajtott), sikeresen megutáltatta magát a komplett szurkolótáborral, végül egy vagon litván spílerrel hígította fel az amúgy bőséges keretet. Kicsit helyrebillentendő a viszonyokat, sikerült lekötnie egy meccsre a skóciai túrába vágó Barcelonát, a találkát közel 58 ezren (!) tekintették meg, a Szívek 3-1-re kikaptak, de ez szinte senkit se érdekelt a Ronaldinho látványától aléló nézők közül… A hazai nyitányon – városi rangadó a Hibs ellen – szinte prognosztizálható volt a bukó.

 
 

A Kaunas-Hearts tengely élőbb, mint valaha – a link révén jött Edinburgh-ba többek között Jankauskas és Fisszasz is –, mégse nagy az eufória, a méretes litván kontingens csak részben jelent erősítést a klubnak. Van két portugál, továbbá szenegáli, ghánai, chilei, finn, izlandi és spanyol játékos is ennél a nagyot álmodó, de irreálian működő klubnál. Pár napon belül csatlakozhat a kerethez Vjacseszlav Hleb, az Arsenal-sztár öccse, aki a szintén Romanov-érdekeltségű minszki traktorosokat erősítette korábban. Hogy az igazi erősségekről is beszéljünk: a masszív bekk Neilsont, a cseheket (Pospisil és Bednár) vagy épp Besliját csak jó pénzért engedné el a mindenható klubfőnök. Craig Gordon eligazolása tény és átigazolási rekord: a fiatal válogatott kapus már a posztján Fülöp Marcit is foglalkoztató Sunderlandben van (a nyitóbajnokin nem is védett), az angolok fontmilliókat pumpáltak érte a Romanov-kasszába. Biztos futja belőle három-négy litván zsenire.

 
 


A Ligakupát védő, de fiataljait kiárusító HIBERNIAN háza táján is elkélne némi csend és nyugalom: a játékosként kiváló John Collins edzőként sok konfrontációval nyitott, majdnem bele is bukott. Nyilván sikeresebb folytatást remél a fiatal kerettel, melyben ott van az U19-es EB-n döntős és U20-as VB-résztvevő skót csapat gólvágója, Steven Fletcher, a Chelsea-ben nevelkedő portugál Filipe Morais, a két marokkói, Zemmama és ’Benji’ Benjelloun is… és nem utolsósorban a liga egyetlen magyarjaként a 18 éves Gróf Dávid, az egykori Vasas-kapus Gróf Attila szintén kapus fia is, akitől országos bravúr lenne, ha betornászná magát a szűk keretbe a skót ifiválogatott Andy McNeil-lel és a Chelsea „ötödik számú kapus” szerepét megunó Ma-Kalambay-val szemben. (Thomas Sowunmihoz viszont a Hibsnél sem ragaszkodtak, könnyű szívvel engedték el öt bajnoki meccs és egy kupagól után. Belőle nem lett Mighty Magyar, ez van, állítása szerint keletre tart.)

 
 

 
A harmadik hely jogán kupainduló ABERDEEN 24 éve a KEK döntőjében lenyomta a Real-t, Sir Alex nyolc éve alatt még bajnoki címek és kupagyőzelmek sorát söpörték be, a csapatot olyan nevek fémjelezték, mint Strachan, McLeish vagy Leighton... A kurrens állományból a tehetséges kapus James Langfield, a nevéből következtetve kemény, mégis fényes jövőre számító védő Zander Diamond és az ex-celtices Jamie Smith neve emelhető ki pár válogatott múltú veterán mellett. A KILMARNOCK utóbbi évtizedének legjobbja, Boyd már rég a múlté, a jövő emberét, a gólerős, de indolens Naismith-t pedig mindkét óriásporszívó szívesen felszippantaná. Momo Sylla és David Fernández révén két ismertebb pléjere, Jim Jefferies személyében pedig a legstabilabb munkaviszonnyal rendelkező szakvezetője van a Killie-nek, ahol a felsőházi jelenlét a minimálisan elvárható cél.

 
 

 
A FALKIRKben a minap szerződtetett osztrák csatár Wallner mellett egykori arsenalos Graham Barrett és a trinidadi Russell Latapy adhat lökést a másodligába pottyanás ellen vívott harcban. Latapy öreg már, mint az országút, de még így is a skót liga egyik legkirályabb külföldije. Érdemes lesz odafigyelni a Barca B egykori kapitányára, Arnau Rierára, valamint egy Moutinho nevű portugálra, aki nem azonos a válogatott középpályással, a híre viszont elég jó, gólokkal villantott a felkészülés alatt (amely során  2-1-re az Ajaxot is elporolták). A kollektíva álomrajtot mutatott be az újonc kárára, és amennyiben komolyabb ellenfelekkel szemben is karakteresen és eredményesen játszik, közönségkedvenccé válhat idehaza.

 
 

 

III.  Az alsóházi küszködésre ítéltek

 
 


DUNDEE szürke városa évekig két csapattal vett részt az élvonalban, de mivel az egyik kiesett, a UNITED magára maradt, ennek bizonyára a városi rivális szurkolótábora kevésbé örül. A divatos kapusimport jegyében Szamotulski érkezett, július végén a Barca ellen tizenegyest fogva debütált – más kérdés, hogy a kipattanót Henry bevágta, így góllal kezdhette az évet új klubjában. A Manchester Cityből kiszoruló ír Willo Flood, a norvég hátvéd Kalvenes és szlovén csatár Sturm számít ismertebb névnek a csapatból, amelynek egy reális cél jut erre az évre: megúszni valahogy a mélyrepülést.

 
 

A hasonlóan jelentéktelennek tűnő INVERNESS ellenben egy hihetetlen igazolással vétette magát észre: A Bölöni-kedvencként induló Marius Niculae-t Liége-ben és Mainzban sem kívánták megtartani, egy kiesésre tippelt kisvárosi csapathoz igazolt kirakatembernek, feltéve, ha rábólint a bevándorlási hivatal… Igen, a világ dicsősége így múlik. Ki tudja, mi motiválta, milliárdos klubvezér és határtalan anyagi lehetőségek híján feltehetően a Loch Ness közelsége, az impozáns természeti környezet – elvégre melyik bolond focista ne szeretne egy csöppnyi tengerparti stadionban játszani hétről hétre?

 
 

A tavasszal Vadócz Krisztiánt kikölcsönző MOTHERWELL és a ST. MIRREN ereje még kevesebbnek tűnik ehhez a bajnoksághoz, múltkor éppen bennmaradtak. (Utóbbi egyesület arról ismeretes, hogy itt vezetett le a Zaragozával pár éve kupát nyerő Victor Múnoz a 90-es évek elején, de ez a jelen szempontjából teljesen indifferens.).

 
 

A két óriásklub bajnoki esélyeit beárnyékoló veszélyekről még szót sem ejtettünk, pedig minimum egyről illene megemlékezni. Az újoncról. A 2700 főt számláló GRETNA aranylábú gyerekei ugyan egy árva percet nem játszottak még a legjobbak közt, de az elmúlt három évben három bajnokságot nyertek meg, úgy törtek fel a negyedik ligából, mint az olaj az Északi-tenger mélyéről. Tavaly a kupadöntő jogán még másodosztályúként elindulhattak az UEFA-kupában is, csúnya szívás lett a vége. A sporttörténelmi bajnoki debütre a Falkirk ellen került sor, hát, ez se lett sokkal szebb... Arról ugyan nincsenek információim, hogy a közeli gretna green-i kovácsműhely is beszállt volna a szponzorációba, de a zugjegyeseket és esküvőturistákat illene azért jó játékkal köszönteni, ehhez pedig fel kell venni a legjobbak ritmusát. A név kötelez.

 
 


Ajánlat

 
 

Amennyiben a skót liga által felkínált csodák  – azaz: iparosmunka és erőfoci napestig, faipari szakmunkában jeleskedő, darabos mozgású védőkkel, recsegős belépőkkel, egyszerű, őszinte focival, megspékelve a mindig szaftos rangadókkal – túl kevésnek bizonyulnának, nézzetek körbe, hátha akad valaki a környéken, akinél van eurosport2 vagy esetleg tudna ajánlani egy jó streamet az angol bajnokikhoz. De egy kör után nem is tűnik ez olyan rossz szórakozásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr95136141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Silent82 2007.08.09. 18:31:01

Hallod-e ez nagyon jó lett! Nem gondoltam volna , hogy a skót fociban is ennyire jártas vagy! Amúgy egy Old-firm azért felveszi a versenyt akármelyik pl-meccsel.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.08.09. 22:27:05

A Rangers überkomolyra vette a figurát, most olvasom, hogy kétmilliót adtak Cousin-ért, az évi 8-10 gól minimum. Lehet megijedtek Boyd sérülésétől. :)

Úgy nézem, támadósorban jobbak, mint a Celtic: Zurawski indiszponáltnak tűnt a bajnokin, a hosszúnevű se volt valami meggyőző, Killen alig játszott, mondjuk a japó se volt mögöttük, csak a végefelé.

Ilyen felhozatallal nem illene góliszony meccseket produkálni.

Maradonapoli 2007.08.12. 09:16:16

Egy igencsak jó cikk egy méltatlanul kevéssé reflektorfénybe kerülő bajnokságról! Mondjuk a Hearts sztem a bajnokság meglepetése lesz - negatív irányban... az idióta klubvezetés ált-ban meghozza a \"gyümölcsét\"...

Adamek 2007.08.15. 23:37:11

Az aberdeen 24 éve nem KEK-et nyert? Lehet, hogy már én emléxem hülyeségekre :)

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.08.15. 23:41:37

Adamek:
De a KEK-et nyerték, kösz a helyesbítést.

Mentségemre szóljon, hogy én akkor még a Földön se voltam. :)

Adamek (Mr. Hankey) 2007.08.15. 23:49:31

Bezzeg én :)
Egy évvel később Kisznyér Sanyi akkora szabadrúgásgólt varrt be nekik, (mégis kiesett az Újpest). Na azt a meccset már láttam is.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.08.15. 23:52:15

Ugye nem túl nagy szégyen, ha dunsztom sincs, ki az a Kisznyér Sanyi? :)

Aadamek 2007.08.16. 00:44:48

Egy 80-as évekbeli zseniális focista az Újpesti Dózsa csapatából. Irányítószerűség volt, de marha jó ám, de volt egy szívbetegsége és fiatalon abba kellett hagynia. Ma senki meg sem közelíti azt a színvonalat, amin ő játszott. És képzeld el miket írnék róla ha nem útáltam volna a lilákat már akkor is :) Játszottam ellene amikor már negven körül volt én meg ifista, de még akkor is hihetetlen jó volt.

RAUL7 2007.08.17. 14:39:02

OJ!Jó cikk,kéretik írni egy ilyet a spanyol bajnokságról is.Ahhoz talán már be is tudok vmi érdemlegeset nyögni :)
süti beállítások módosítása