Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

A legközelebb nem létezik

2008.07.03. 13:08 | OJ | 13 komment

Minden nyárnak van pár rétestésztaként nyúló-nyújtózó sztorija, a játékospiac mindig hetekre előre biztosítja a beszéd- és bejegyzéstémákat. Az idei saga Arsaviné: miután a kézjegyekkel szentesített szerződést még nem lobogtatta meg egyik klubvezér se, Andrjusa pedig még célzott poénból se pózolt Barca-trikóban, így biztosra vehető, amíg alá nem ír, a csapból is Arsavin folyik majd. De mire ez a nagy hype?

Mindenekelőtt leszögezném, Arsavin ügye nem a pénz körül forog. Ha az arcképes papirosok mennyiségén múlna, az összes valamirevaló orosz otthon töltené a játékoséveket. Az EB-n mindenki láthatta, a válogatottjukban akadnak egyéniségek, az egyéniségeknek pedig sztárklubokban a helye - kivételt képez, ha a munkáltató nyugati szintű feltételeket tud biztosítani az elitbe vágyódó sztároknak. Egészen néhány évvel ezelőttig, az orosz liga arculatváltásáig légiósok adták a válogatott jelentős részét ('94-ben 12, '96-ban 11, 2002-ben 9, 2004-ben már csak 3 vendégmunkást neveztek a tornákra a kapitányok), Hiddink bátya keretében csak egy légióst találunk, Szaenkot, aki még ismeretlen ifistaként került ki a Bundesligába. Vele ellentétben többen már kvázi sztárként vonultak nyugatra a nagy karrier reményében: Izmajlov a Sportingban, Bulikin Leverkusenben, Pimenov a Metzben, Karjaka a Benficában, Szicsev az OM-ben, Kerzsakov Sevillában próbálkozott, egyikük se nőtte ki a csapatát - utóbbi négy engedett is az anyaföld csábításának. Arsavin viszont egyértelműen túlnőtt a Zenit és a bajnokság  keretein. Nem én túlzok, ez az őt naggyá tevő Advocaat véleménye. Még nincs szerződés, Arsavint mégis joggal félthetik a fenti "elrettentő" példák láttán.

De Arsavin más, gyakorlatilag az ő karrierjével, személyiségével, klasszissá válásával  - és nem a sportágot vállára vevő mágnások és bizniszmenek felemelkedésével - állítható leginkább párhuzamba az orosz futball felfutása. Benne van a legtöbb, ő a csapat korszakos jelentőségű focistája, ahogy például az volt Kancselszkisz az újjáalakulás éveiben, vagy Mosztovoj és Karpin a kilencvenes évek második felében.  Az ezredforduló után központi személyiség(ek) helyett inkább kiemelkedő játékosok említhetők: a külföldön nevet szerző Szmertyin, Hohlov és Alenyicsev mellett Loszkov, Guszev és Tyitov képviselték az orosz labdarúgást, ők hárman légiósélet helyett klublegendákként (Loko, CSZKA, Szpartak) tökéletesítgették saját szobrukat. Az új érában is szerepelnek remek focisták, de a jelen mégiscsak Arsavinról szól: pár év leforgása alatt előbb a Zenit hőse, majd a szbornaja arca lett, most pedig milliók találgatják, a PL vagy a Primera felé vitorlázik-e tovább.

Arsavin egyéniség és sokak szerint ez lehet a veszte. Minden eddigi csapatában ő volt a központi figura, rá épültek a támadásvariácók - tehát a játék majd' egésze -, meccsről meccsre már-már mitikus hőssé tették, frászt hozva az aktuális riválisra. Időnként bizonyította is a nagyságát, hol a kupában, hol a svédek meg a hollandok ellen. Akárhol folytatja, új szituációval szembesül. Csak egy lesz a sok közül. Az Abra-szál ereje a Cselzibe húzhatja a szekerét, de a beilleszkedés nehézségeit előre látjuk, mi több, talán helye se lenne - illetve csak akkor, ha Maloudán túladnak (például csereüzletben Eto'oért, némi euróval feljavítva).  Bezzeg álmai csapatában, Ronaldinho megüresedő posztját tartogatják neki (hacsak nem visznek oda mást addig, Hlebet, Silvát, Maloudát) - balszárny, ék mögött, ahol igazán szeret és tud játszani, Messivel, Iniestával meg egy centerrel, ezt neki találták ki -, csak épp a Barca a legaktuálisabb példa arra, mi történik, ha több varázslót egy ketrecbe zárnak. Ronaldinho elunta, Henry belefásult, Arsavint is könnyen megtörheti ez a felállás, mégha az új edző és a vagon új igazolás gyorsan el is feledteti a tavalyi vekengés emlékeit.

Arról nem beszélve, hogy Hiddink segítője, az egykori válogatott középpályás és remek szabadrúgáslövő Igor Kornyejev a '90-es évek közepén éveket töltött a katalán napfényben - három espanyolos év után cserélt blaugranára, de alig játszott -, csapattársa volt a klub jelenlegi futballigazgatója, Txiki Beguiristain és szakvezetője, Pep Guardiola is. Kornyejev napjai, mint a klubtörténet első és utolsó orosz játékosa, meg vannak számlálva, ha tényleg jön Arsavin. Nem nagyon kell kapacitálni a váltásra, de mire is kéne várnia? 27 évesen élete csapatába kerülhet. Ez most történik, a "legközelebb" nem létezik. Hát rajta, csinálja.

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr28551141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rabbit 2008.07.03. 20:52:37

Hát szabad elfelejteni Igor Kolivanovot? :)

KÁJZERSZÓZE 2008.07.04. 09:15:59

jójó. oké hogy Arsavin körül forog minden. De mi van a ballábas sráccal, Zsirkovval? ő hová készül? meg lennék lepődve, ha nem dobna valami nagyot ő is?

Róla van valami pletyi OJ?

Maradonapoli 2008.07.04. 10:15:23

kb. 1 hete az egyik nápolyi honlap megszellőztette, hogy érdeklődik utána a klub, de sztem max. rákérdeztek az árára aztán ahoj.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.07.04. 11:26:41

Zsirkovot csak horribilis pénzért engedné el a klubja, de mint tudjuk, balbekkből általános hiány van a piacon, ergo van rá igény. A Bundesliga például feküdne neki szerintem. Konkrétumról még nem hallottam, de mondjuk Pavljucsenkonál felmerült az Ajax (meg a MU, hát peeersze).

marvin__42 2008.07.04. 14:10:33

Én drukkolok Arsavinnak. Az NST-n írta valaki: 'az a csávó egy kibaszott zseni'; és ez egy elég találó jellemzés :-)
Azóta sem értem, mi történt velük a spanyolok ellen, de amit előtte művelt, arra születni kell, az nem lehet a véletlen eredménye, vagy hogy 1-2 meccsre kijött neki a lépés.
Jó lenne egy nagycsapatban meglátni, mire megy, és jó lenne, ha megint láthatnánk játszani, mert az oroszok játéka a két jó meccsükön élmény volt, Arsavinnal az élen - az ilyen élményekért nézek focit.
Szóval drukkolok, hogy legyen hová lépnie, meg is lépje a dolgot, és be is jöjjön neki, amit lép.

heinrich · http://nst.blog.hu 2008.07.04. 14:40:12

A zenitből a legtöbb játékosnak elég egyenes út vezet a Chelsea-be, ahol egyébként külön igaz lehet, hogy Arsavin csak egy lesz a sok közül, és uniformizálódik, mint pl. Ballack.

hmikey 2008.07.04. 14:50:46

Ballack egy tahó Arsavinhez képest, legalábbis amit a pályán való viselkedésükből látok. És tényleg Ronnie helyén simán el tudom képzelni, ha egy jó balszárny + középpálya megtámogatja, lerombolnak mindenkit.

marvin__42 2008.07.04. 15:00:24

Heinrich: igaz, tényleg lehet, hogy emiatt megnő a Chelsea, mint befutó esélye. Én a Barcát jobban szeretem, meg talán jobban is feküdne a srácnak, de azért reményekdhetünk, hogy Scolari alatt a Chelsea is más lesz, nem? Nem feltétlenül 'robothadsereg', amit néha mondtak a Chelsea-ről eddig. Szóval ott sem elveszett a dolog...

miki78 2008.07.04. 15:56:32

Érdekes megfigyelni, hogy Advocaat és Hiddink erőlteti ezeket a nyugatra igazolásokat, de a hazaiak nem annyira. A két holland szerint külföldön sok tapasztalatot szerezhetnek, ami segíti a válogatottat. Ezzel szemben meg az az érv, hogy otthon kellenek a példaképek, hogy az utánpótlásba minél több gyereket be lehessen vonni!Ráadásul Arsavin saját futball internátust működtet Péterváron...
Arsavinról el tudom képzelni azt is, hogy megy, azt is, hogy marad. De a többi válogatott szerintem nem megy sehova! Sőt Szajenkot is hívja a Szpartak, állítólag 2 millió eurót adnának a Nürnbergnek!

Pénz bőven van, a bajnokság színvonala se rossz, sőt a Szövetség célja, hogy a spanyol-angol-olasz-német mellé 5. helyre az orosz befusson az elkövetkező években!

A Chelsea még jobb lenne Arsavinnak, mert ott az oroszok szeme előtt maradna, nem kallódna el. Szerintem sokan féltik, hogy nem állja meg a helyét. Ráadásul a Zenit most BL induló, egyből a csoportkörben vannak. Ott kéne bizonyítani, a Gazpromnak és az Elnöknek ez minden pénzt megér!

marvin__42 2008.07.04. 16:09:49

Hát, ezek is érdekes meglátások. Kíváncsi vagyok, mi lesz ebből... Nekem az is jó, ha marad, és a Zenittel a tavalyi UEFA kupás játékukkal alázzák Európát a BL-ben :-)

Adamek 2008.07.04. 18:58:20

Mondjuk lehet, hogy tényleg én vagyok mesüge a futbalhoz, de nekem Arsavin most is csak egy a sok közül. És még csak nem is valami fiatal csirke. Dél-amerikában véleményem szerint tucatjával akad nagyobb zsugás közel 10 év előnnyel.
Ráadásul az európai "nagy" bajnokságokban elég marcona bekkekkel fog szembekerülni. Ott van pl. az EB elődöntője, ahol a világ egyik legnagyobb fanyűvője vette le úgy a pályáról, hogy még csak nagyon nem is faragta.
Szóval én kb egy Hleb szintet adok neki, de egy Messi vagy Zidane-i (és ne feledkezzünk meg Őróla, a megismételhetetlenről :) ) trükkmester sose lesz belőle.

marvin__42 2008.07.07. 10:09:44

Nemtom, nekem pont az tetszett, hogy az oroszok olyan megoldásokat csináltak, oda és úgy passzoltak, és úgy mozogtak, hogy a 'szokásos' európai foci bizonyos értelemben klisékhez szokott védelmei és középpályái egyszerűen nem tudtak mit kezdeni velük. Élmény volt nézni. Ez persze nem egy emberen múlik, nem csak Arsavin érdeme, de számomra különleges volt, és szívesen venném, ha megpróbálná reprodukálni a dolgot a képernyúkön is követhető módon. Legfeljebb nem sikerül neki, akkor nem vesztettünk semmit. De ha sikerül, mi nyerünk vele.
süti beállítások módosítása