Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Vastic unokájából sörlovag lesz (6. játéknap)

2008.06.14. 14:50 | OJ | Szólj hozzá!

Egy korábbi írásunkban feltettük a kérdést: Lesz-e konci Klagenfurtban? Jelentjük, van rá esély! Mivel a horvátok szisztematikus munkával felőrölték a nem számottevő német ellenállást, behúzták a csoport legfontosabb meccsét és már a negyeddöntőre készíthetik magukat, Bilic meg nem menekülhet, a főtér már horvát zászlókba öltözött, kötelező hát egy kis térzene. Leo, a holland sámán és Boruc papa nem tudták győzelembe irányítani az övéiket, hiába az importsegítség, Webb befújta azt, amin odahaza csak röhög. A Vastic-család sörbe fullad, részletekhez lapozz.


Horvátország - Németország 2-1 (Srna, Olic ill. Podolski)

A nogomania talán apadt egy keveset az osztrákok elleni attitűdbeli fiaskóval (bár nyertek, a többi meg kit érdekel), de a csoportrangadóval minden hiányérzet eltűnt és a fanyar megjegyzéseket dicsőítő glosszák váltották föl. Nagyot javult a produkció, pillanatok alatt felszökött a fociláz déli szomszédunknál. Persze, ez nem alakult volna így, ha a polákokat ledorongolók nem altatják el magukat azzal, hogy ők az Univerzum legfaszább válogatottja. Bizony a lengyelverést túlságosan is sikerült kipihenni, erre következtethetünk egyrészt a Ballack-nyilatkozatból, másrészt helyszíni kollégáink tudósításából, akik a korábban emlegetett kényelmes foteleket a németek edzőtáborában vélték felfedezni.


Kicsit a derbiről: a nyitókörben elhagyott óvatoskodó szakaszt közös megegyezéssel most pótolták be a felek, az átgondolt focit kivárósdit csak egy váratlan jelenet zavarta meg, Pranjic beadására Srna úgy tört be, mint a hidegfront, Jansen meg lemaradt, mint kisnyugdíjas az akciós karfiolról, 1-0. Előnyben megnőtt a horvátok önrespektje, remek koncentrációval tovább szűkítették a mannschaft életterét, mivel erre a német különösen érzékeny. Potyaszaggal jött a második, Lehmann tehetetlenül nézte, amint a tévutas beadás leperdül a kapufáról és a darabos Olic beköszön, 2-0. Habár nem egy az egyben az ő gólja, de Jens fater se állt a helyzet magaslatán és társai visszafogott teljesítményéről is csak hasonló visszafogottsággal írhatunk. A lengyeleket lefocizó támadók gyakorlatilag feltűnés nélkül töltöttek el másfél órát a gyepen: Podolski egyetlen értékelhető mozdulatával felavatta Pletikosa hálóját (2-1), Gómezt csak akkor láttuk, amikor lesen érték, Klosét még akkor se, Schweini gyógyszere meg elgurult. A védelemben feltáruló ösvények láttán vártuk, mikor csönget be ott hátul egy torghellés kontra, de a gólok száma végül nem gyarapodott – bezzeg Bilicék mellénye…

Ahogy az intróban már említettük, Bilic Művész Úr gondolkodhat, milyen setlisttel örvendezteti meg népét, hálából a kitartó drukkolásért. Némi dalmát folkmetal klasszikus slágerbetétekkel, bemelegítőnek mondjuk egy kellően párlathiányos jódlipunk-zenekar a karintiai turisztikai hivatal szíves ajánlásaval, nincs is tán szükség másra. De egy győzelem a zárókörben azért nem fájna.


Ez kerül a naplóba:

CRO
Pletikosa (fogta, amit kell, 6) - Corluka (megfontolt, 6), R. Kovac (mindig benne van a hiba, 5), Simunic (takarított, 6), Pranjic (gólpassz, 6) - Srna (komoly mezőnymunka góllal, 6), N. Kovac (láthatatlanul építgette a sikert, 6), Modric (jól szervezett, 6), Rakitic (rámenős, 6) - Kranjcar (tragikus, 4) - Olic (darálóbiztos, 6).
Továbbá: Knezevic (-), Petric (-), Leko (-).

GER
Lehmann (volt némi része a gólokban, 5) - Lahm (három klónja kellett volna, 6), Mertesacker (nem hibázott, nem is tűnt ki, 5), Metzelder (egykedvűen tett-vett, 5), Jansen (diszorientált, 4) - Fritz (most nem ment, 5), Frings (a duma lekötötte az energiáit, 5), Ballack (nem ment neki, 5), Podolski (csak a gólja miatt, 6) - Gómez (erőtlen, 4), Klose (ő is játszott, 4).
Továbbá: Odonkor (egy tempóváltása nem volt, 4), Schweinsteiger (idióta, 3), Kuranyi (-).




Ausztria - Lengyelország 1-1
(Vastic ill. Roger)

Habár mindkét oldal hármat cserélt a kezdőben (bekerült például Garics meg Korkmaz itt, a szambaművész Roger amott), mégis a sógorokon látszott inkább, hogy a nyitómeccs tanulságait hasznosították. Beenhakker hátvédeinek kicsit korai lehetett a háromnegyed kilences kezdés, vagy csak kimaradt egy kávé, Harnik és Leitgeb ugyanis negyedóra alatt háromszor vitte el abszolút ziccerig a labdát. Látva Jopot meg Golanskit, nem értjük, Unierzyski miért nem kapja meg az esélyt… Szokásos beigazolódása a sport törvényeinek, ami aztán a félidő derekán történt: a krakkói Leandro beverte a lengyel EB-töri első gólját, 0-1.



Szünet után aztán úgy tettek a lengyelek, mint a türelmes vadászok, beültek a bozótba és vártak a rutintalanság végzete elől menekülő Pepi-csapatra. Nagy néha megmozdultak, hogy el ne gémberedjenek a dobverők, de Macho útját állta az összes próbálkozásuknak. A svájciaktól elpártolt szerencse a partnernél felbukkant egy ügynökfejű angol képében, aki felkarolta a szomszédságot és – hazája jv-hagyományait megtagadva – egy jelentéktelen mezfogásra tizit fújt a sógoroknak. Vastic meg gondoskodott róla, hogy még az unokái is sört kapjanak majd anyatej meg püré helyett, 1-1. Mielőtt a sok polák a vérét venné Webbnek, belegondolhatna abba, hogy a házigazdák nem kérik számon a lesgólt a bírót. Utolsó információink szerint milliók vagdossák a betűket az újságokból, miután valaki kiderítette a spori lakcímét.

Szorítunk a lelkes sógoroknak, mégis le kell szögezni, tippjeink mögött végtelen egzakt módszerek állnak, ráadásul vannak a leshelyzeteknél lényegesebb dolgok is ezen a tornán, ergo a német továbbjutás, ha nem is öröm, de elkerülhetetlen.

Ez kerül a naplóba:

AUT
Macho (nagyszerű, 7) - Garics (korrekt EB-debüt, 6), Prödl (megbízható, 6), Stranzl (stabil, 6), Pogatetz (megingások, 5) - Leitgeb (szódával elmegy, 5), Aufhauser (feltűnés nélkül, 5), Ivanschitz (látványosan gyengélkedik, még rendesen elesni is képtelen, 5), Korkmaz (sakál, 6) - Harnik (siratja a ziccereit, 5), Linz (reménytelen, 4). Továbbá: Kienast (egyszer kezdene már, 5), Vastic (gratulálunk!, 6), Saumel (-).

POL
Boruc (szárnyalt, 8) - Wasilewski (vinnék a hatodosztályból, 4), Jop (gyatra, 3), Bak (végtelen egyszerűség, 5), Zewlakow (átlagos, 5) - Dudka (láthatatlan, 5), Lewandowski (akadtak pillanatai, 5), Roger (ötletes volt, 6), Krzynówek (robot nélkül meghalna, 6) - Smolarek (a gól előtti keresztlabdáért, 5), Saganowski (Zurawskihoz hasonló homály, 5). Továbbá: Golanski (nem egy életbiztosítás, 5), Murawski (-), Lobodzinski (-).


A játéknap lúzere:

Martin Harnik hamar meghozhatta volna a bulihordóval motiválás taktikájának sikerét, de még a meccs végén is csak a sajnálkozó ábrázattal nézett körbe az arénában, miközben cimborái gyerekként örültek a nagyon megérdemelt pontnak. Javításként házifeladat: rúgni egy gólt Mertesackerről.

A játéknap teljesítménye:

Boruc felesége, Katarzyna egészséges fiúgyermeket hozott a világra, az apaság szárnyakat csatolt a kapusra, minden létezőt megfogott, leszámítva Vastic bombatizijét. Kár, hogy a többi tízben összesen nincs annyi lélek, mint benne egyedül...

A játéknap hungarikuma:

Kassai táblabíró most is közmegelégedésre segédkezett, de a rovat most inkább Garicsé. Első EB-meccsén nem kerültek mögé, nem szívatták meg, alkalmanként még be is tudta játszani a jobb oldalt. Ki van zárva, hogy kimaradjon a fritzek ellen.

A játéknap dumája:

„Löw németesebb, mint Bilic.”
(Gundi felvilágosít.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr75520101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása