Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Kis ország nagy álmai a víz alatt (5. játéknap)

2008.06.12. 02:07 | OJ | 2 komment


Kicsit keserű a svájci búcsú: az EB-mániások hagyományos csapatszimpátiától független kedvence irreális viszonyok közt, titkos pólóstudományát is latba vetve maradt alul, a torna egyik legmarandóbb meccsélményével ajándékozva meg milliókat. A zárókörre marad hát a becsületpontok és -gólok begyűjtése a portugálok ellen, akik kettőször három pontjukkal már páholyban vannak, onnan vizslatják az alpesi ormokat és a B-csoport résztvevőit. Deco feltámasztása szaklapokba kívánkozik, erről s másról csak lapozás után.


Portugália-Csehország 3-1 (Deco, Ronaldo, Quaresma ill. Sionko)

Te mennyei málnadzsem, hát a seefeldi edzőtáborba behatoló tolvajok nemcsak a cseh sztárok parfümkollekcióját lovasították meg, magukkal vitték Kollert is! - hittük mindezt a kezdő kihirdetéséig, de aztán rábukkantunk Jan apóra a kispad sűrűjében. Hálistennek nem esett baja, mindössze az történt, hogy Brückner megpróbálkozott az okkal-joggal hanyagolt Barossal ékben, megtámogatva őt Matejovskyval meg a szombaton felettébb aktív Sionkoval. Utóbbi olyat vitt véghez, amit eddig még senki ezen az EB-n: egyenlített. Válaszként arra a komikus, nyolcévesek utcabajnokságát idéző teszetoszáskodásra, aminek végén Deco a kapuba préselte a labdát, Cech nem tudta már lekaparni cipellőjéről, pedig mindent bevetett.

Mivel a luzitán lendület nem sokat fogyott a nyitónap óta, a cseh védők joggal kapcsoltak óvakodó üzemmódba, de nem bekkelték nézhetetlenségig a meccset. Meg amúgy is, az energiától majd szétszakadó Cé-Simao-Deco-Moutinho kvartett atom formáján akkor se lettek volna képesek hosszútávon úrrá lenni, ha a huszonhármas keret a cseh greenpeacesekkel karöltve alkot élőláncot a tizenhatos vonalán. A kifligyáros Quaresma kapott ajándékba egy EB-gólt, mint Meireles korábban, jönnek is egy-egy tálca sütivel a társaknak a soros pihenőnapon, amit már biztos továbblépőként kezdhet a Scolari-uradalom.

Apropó kapitány: szaklapokba kívánkozó bravúrnak kell elkönyvelni a válogatott felkészítését, hiszen a Cselzivel lepaktáló brazil nagyon megérezte, hogyan lehet Deco idényét sérüléssel megszakított szenvedését olyan hajtóerővé transzformálni, amivel akár a torna legvégső fázisáig is eljuthat a csapat. A csoportzáró partin nemcsak a pár számmal nagyobb mellényre, hanem az eddig türelmesen padozó garnitúra szereplésére is számítunk a csalódást feledtetni akaró házigazdák ellen, a cseszkó-törökben meg egy kövér tippmixbarát háromesély húzódik.

 

Ez kerül a naplóba:

POR:
Ricardo (majrés, 5) - Bosingwa (rengeteg felfutás, 6), Pepe (stabil, 6), Carvalho (érthetetlenül indiszponált, 5), Ferreira (lehozta, 5) - Petit (bőven vállalt, 6), Deco (megállíthatatlan, 8), Moutinho (bravúrosan osztogatott, 7) - Ronaldo (gól, gólpassz, 7), Nuno Gomes (mozgékony volt, 6), Simao (hasznos, 6).
Továbbá: Hugo Almeida (-), Quaresma (-), Meira (-).

CZE:
Cech (rajta nem múlt semmi, 6) - Grygera (relatíve jól zárt, 6), Ujfalusi (határozott, 6), Rozenhal (hibák és javítások, 5), Jankulovski (nem az igazi még, 6) - Sionko (portugál tempóban játszik, 6), Galásek (nem sokra ment, 5), Matejovsky (játszott?, 4), Polák (kósza megindulások, 5), Plasil (gólt érő szöglet, 5) - Baros (zömében csak őrlődött, 5).
Továbbá: Koller (-), Vlcek (-), Jarolím (-).


Svájc-Törökország 1-2 (Yakin ill. Semih, Arda)

Nem mintha vágynám azt a fajta européer vandalizmust, ami a két válogatott legutóbbi nagy csatáját kísérte, de korántsem voltam meggyőződve arról, hogy feszültségmentes mederben dől majd el az első kieső kiléte. Erre a büszke címre a törökök pályáztak nagyobb eséllyel és ha ők bajba kerülnek, akkor az EB szentsége ide, Míchel karizmája oda, végképp megborul a nyugodt baráti hangvétel.

No, hát a bázeli stadionból nem lett végül állatsimogató. Mert medence lett belőle úgy negyedóra játék után, az új sportágban pedig előbb a svájciak tűntek ügyesebbnek. Persze, hisz titokban pólósnemzet a svájci, kedvenc rigmusuk is a vízzel való bensőséges kapcsolatról árulkodik (Hopp, Schwiiz!).
A B-verziós támadósorban helyett kapott Yakin és Derdiyok, mögöttük Inler, mint a svájcitörök aranyfélholdháromszög harmadik csúcsa. Számítani lehetett rá, hogy az áhított gólban minimum az egyikük szerepet vállal majd, pikáns epizódokat nyitva a párharc krónikájában. Sose tévedjünk nagyobbat: Derdiyok előkészületei után a tócsában leparkoló labdát Yakin betessékelte a hálóba, 1-0 - igaz, két percre rá ugyanez már nem sikerült.

A tetszetős pocsolyafutball fizikájára Terim rájött a szünetben, ezzel a menet közben szerzett előny a félidő közepére porrá is lett, pláne mikor Semih bebólintotta az egyenlítést. A szétázott gyep egyengetésében mindvégig a belüket kihajtó házigazdák mentek jobban, de Volkan bravúrjaival, a fáradtsággal meg az utolsó percek kontrájával már képtelenek elbánni, a korábban kapufát "fejelő" Arda - kis rásegítéssel, egye meg a rosseb azt a felpattanó löveget - benyomta a léc alá, 1-2. Hivatkozhatunk-e megint balszerencsére? Kis ország nagy álmai - a víz alatt.


Ez kerül a naplóba:

SUI
Benaglio (mindent megtett, 6) - Lichtsteiner (lemaradt párszor, 5), Senderos (semmikül, 5), Müller (könnyen zavarba hozható, 5), Magnin (hajcsárokat idézett meg, 6) - Behrami (föl-le szakadásig, 7), Inler (feldobta a zuhi, 6), Fernandes (nagy hasznát vették, 6), Barnetta (beleszürkült, 5) - Derdiyok (agilis, 6), Yakin (megnyerhette volna..., 7).
Továbbá: Gygax (-), Cabanas (-), Vonlanthen (-).

TRK
Volkan (ilyen a jobbik arca, 7) - Hamit Altintop (közepes, 5), Emre Asik (ellátta Gökhan feladatait, 5), Servet (megközelíteni is nehéz, 6), Hakan Balta (vérét adta a sikerért, megkedveltük, 6) - Mehmet Aurelio (végtelenül hasznos, 7), Gökdeniz (jé, tényleg itt volt, 4), Tümer (észrevétlen, 4), Arda Turan (vezír, 7) - Tuncay (nem az ő tornája, 5), Nihat (küzdés magasfokon, 7).
Továbbá: Semih (sokat ért a játéka, 7), Mehmet Topal (fantomcsere, 5), Kazim (-).




A játéknap tanulsága:

A Natit a történtek után szinte lehetetlen nem kedvelni. Sok hívet szereztek maguknak, akik két vagy akár négy év múlva már embertelen hangorkánnal segítik majd győzelmekhez az addigra kellő nemzetközi rutint és élettapasztalatot begyűjtő, érettebb társaságot. Ezreket meg lehet nyerni lelkesedéssel, gürivel, jó szellemmel, de meccseket nem mindig - talán ez a legélesebb tanulsága a napnak...

A játéknap dumája:

"Vasszarasz, mint a legyeket, hajtotta el a cseheket."
(Egri rímfaragó mestertől.)

"Mondanám, hogy Volkan a levegőben úszott, de a fűben úszott. Most ott is lehet."
(Somos Ákos a svéd-török pólómeccsen tapasztalt viszonyokról.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr13515764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hmikey 2008.06.13. 12:20:18

Azért Cech-re hatost adni... Ha nem védi ki CrispiánóRoládó szemét, akkor lehetett volna ez még +3 gól akár.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.13. 15:19:36

Most látom, Cechet nem is kommentáltam, pótlás megtörtént.
süti beállítások módosítása