Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Százforintos szánalom

2008.04.29. 17:24 | OJ | 14 komment

Néha komolyan gondolkodóba esem, hogy a napi rutinhoz való ragaszkodáson túl mégis mi visz rá, hogy a nép lapjával indítsak reggelente - elvégre szapuljuk, ahogy nem szégyelljük, itt nálunk is megkapta már a magáét az NS, természetesen nem ok nélkül vettük feljebb a hangerőt, mégiscsak ők a one and only. Mégis, kíváncsisággal járultam az árus elé, hátha, talán, de nem, most sem. Itt hever előttem a sportlappiac újszülöttje, a felettébb ötletes névre keresztelt Sport Extra és újfent kiderül, hogy van az a mélység, amiről nem hittük volna, hogy létezik. Százforintos szánalom színesben, megjelenik kéthetente.

Mindenekelőtt szögezzük le a tényt: nevezett sajtótermék a "színvonal" kifejezéssel még csak távoli rokonságban sem álló Sport Plusz továbbélése. Nem könnyű eldönteni, hogy a tartalom hitványabb-e vagy a külcsín, hiszen minden tekintetben ugyanazt az alacsony szintet kapja a nyájas Olvasó, mint a Plusztól, csak rövidített, szűrt, koncentráltabb formában. Évente kábé háromszor áldoztam a Pluszra és szomorúan konstatáltam a tényt, hogy senkinek se jut eszébe felhúzni a szintet a pöcegödör aljáról. Az Extra változást hirdet, a bravúros lazacszínű papírban (tisztelgés a La Gazzetta előtt, nem kommentálnám...) ez ki is merül, az ólom mennyisége, a betűk típusa és mérete változatlan, a vödör tartalmát is ugyanazok a kezek kavarják. Stílusos, így kell friss erőként megjelenni a sportlapvásárlók előtt...

Nem látom tisztán azt se, hogy ez a sporttal érdemben is foglalkozni kívánó, piaci rést kereső sajtótermék kiknek is szól. Két bekezdés után már a sportlaphiányról és a torzóban maradt próbálkozásokról lamentál a szerkesztő, olvasás közben el is fog a görcs: itt az újabb. Tegyük fel a kérdést: mivel lehet eladni ma egy sportlapot? Aktuális botrányok cincálásával, például (alkalmasabb közeget keresve se találni, aki tud, alapítsa meg most saját sportújságját!), vagy sztárok életében való turkálással (arra ott egy színes magazin). A napi ügyekre ott az NS, abszolút konkurencia nélkül, a hierarchia legtetején. Eközben befuccsolt a sportlappiac több nívós szereplője, a Focivilág, a 6:3, a 90 perc, nem tudták felvenni a kesztyűt az internet-korszakkal meg az egyszerűsödő igényekkel, de - számomra legalábbis - etalonnak minősülnek. Ki olvas ma ilyet? Ki akar egyáltalán ilyet? Így jutunk el oda, hogy az igényes formátumú, értékes, tárgyilagos publicisztikák, magazinok gyakorlatilag teljesen eltűntek az újságosbódékból. Kiszorította őket a szar, konkrétan.

Előfizető-fogó témák garmadája villan a sajtpapíron: nyitásképp egy Várhidi-exkluzív, van itt még fúrás-faragás, válogatottjaink véleménye a vébéselejtezésről (Tisza Tibi szerint a svédeket otthon verjük kettővel, míg Máltán csak a legszűkebben nyerünk...), politikai iromány (a meglepetés erejével) és egy szokásos nem-vállalok-szerepet-a-Fradinál interjú Nyilasival. A továbbiakban egy kis dopping, Peking - és persze a hokink. Érdemeiknek megfelelő, terjedelmes hozsanna, sikersportág-analízis, majd a győzők portréi - éves keresetük feltüntetésével. Valóban erre kíváncsiak a sportlaphiány miatt pityogók? Svasznek meg Ocskay fizetésére? És ha igen, mióta?

Költői kérdések tucatja fogalmazódik meg, miközben vándorlok...khm...cikkről cikkre, az elképzelést keresve. Tehát akkor mi is a cél az ígérgetésen túl?

       "Mindenekelőtt: tartósan olcsók leszünk!"

Ez áll a második oldalon. Hetente egy százasért (tíz forinttal az NS ára alatt) lapátolni a szemetet. Megfordul az ebéd, b+, ez a cél, EZ A KONKRÉT CÉL. Szép, büszke vállalás.

Nem tudom, folytassam-e még, ez a post is csak egy indulatos ipari csapongás, ami már erősen a bloggerszabadság határait feszegeti. A Sport Extra szeretne elférni. Hát nem fog. Egy önnönmaga olcsóságát és ezzel igénytelenségét hirdető, korszerűtlen, reformképtelen, többszörösen bukott sajtószemétnek egyszerűen nincs helye, nem lehet helye. Illetve, lehet - a kukában. A nép dönt úgyis, hogy hitelt ad-e az új lapnak, de a halálos ítélet szignálása erkölcsi kötelesség.

A százasokat meg dobálom inkább a kávéautomatába...

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr25447447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greenie 2008.04.29. 17:39:33

Nem igazán ehhez tartozik, de tömören szólva: Nekem közel sincs annyi problémám az NS-el, mint ahogy sokaktól, köztük tőled is OJ, szoktam hallani.

Valaki a családból szinten minden nap veszi, hétvégeken és hétközi meccsek idején mindig. És lehet hüle vagyok, de szeretem is olvasni... nem tudom hogy ez az onliván-effektus miatt van-e, de amellett hogy nyilván sok mindenben lehetne rajta pozitív irányba változtatni, azért lehetne ennél sokkal gyérebett is csinálni, ellenben sokkal(!) jobbat, nem tudom...

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.04.29. 17:49:52

Problémám az NS-sel csak egy-egy téma kapcsán akad (egy-kettőről született is post), általános fikázásba nem is megyek bele, nincs rá okom, max csak dünnyögök egy sort, de nem bírnék meglenni nélküle. Nem tudom, hány hülye van még rajtam kívül, aki alkalmanként azért kel korábban, hogy munka előtt frissiben elolvashassa az NS-t... ;)

A mai sajtófigyelés konklúziója: az NS minden egyes sportextrával eltöltött perccel felértékelődik.

Greenie 2008.04.29. 18:18:56

Ok, én azt hittem az a típus vagy aki nem is igazán olvassa :)
Szerintem minden valamire adó magyar sport, de főleg fociszeretőnek lapozgatnia kéne, annak ellenére hogy azért tényleg sok szar van benne néha...

Különben azt becsülöm nagyon bennük, hogy még egy ilyen posvány NB1 mellett is minden egyes forduló után gyakorlatilag magyar focival kapcsolatos a címlap, és minden egyes meccs, lehet bármilyen érdektelen is, kap 1 oldalt, méghozzá az újság elején. Egy szombati vagy vasárnapi napon a 24 oldal legalább harmada kb. csak magyar fociról szól.

Ez azért, ebben a bulvárosodó világban, nem is olyan rossz dolog.

popp 2008.05.03. 19:11:52

Greenie, ez a magyar focis címlap egyszerű piaci megfontolás miatt van. Mert bár hihetetlennek hangozhat, mégis bennfentes ismerősömtől úgy tudom, hogy magyar bajnoki fordulók másnapján, sokkal többet adnak el, mint a szürke hétköznapokon. Egyébként én a gyerekkori karácsonyok hatására veszem meg mindig az NS-t, a BKV-n meg a budin megteszi.

Egyébként az elbulvárosodás nagyon látszik ezen a lapon is. Még ők se próbálták ki soha, mennyi olvasójuk lenne, ha egy igazán fasza, tárgyszerű, de érdekes újságot csinálnának.

Egyébként O.J., szerintem az igényesebb olvasók már inkább a netes portálokat bújják, mert az offline lappiac egészen elkeserítő kínálatot képes csak felmutatni és nem csak a sport területén.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.03. 21:21:16

popp:

Igaz, de ha lenne igényes focimagazin a piacon elérhető áron, megvennéd, valld be. Az üzleti vonatkozásaihoz én nem értek, de titkos vágyam, hogy egyszer valamikor a nagy jövőben összehozzak egyet.

Amúgy ezt a rést töltik be vmennyire a stílusos sportblogok, mint amilyen mondjuk...hát...ez itt. :)

Szarka07 2008.05.05. 17:13:01

Szvsz a véleményem:
Nem tudom meg tudna-e élni egy minőségi sportújság ma magyarországon. Egyáltalán a bulvárújságokon kívül van pozitívat termelő újság hazánkban?
Tény, hogy nem vagyunk egy értelmiségi nemzet, és nem is afelé tartunk, a minőségi irodalomnak nincs valami nagy igénye, felvásárlóbázisa. És ezzen belül egy rétegre, a sportolvasóra építeni igen csak merész munka. De leginkább egy piackutatással tudnánk meg, van-e igény minőségi lapra.
És emellett azt is figyelembe venni, hogy az értelmiség java "átszokik" inkább az internetre, mint olcsóbb, és sokszor így is minőségibb termékre. Csak keresés dolga, de megvan már minden csapatnak a saját oldala, belevéve a külföldi klubokat is. És ha ez összgezve kell, arra is vannak hírportálok.
Ettől függetlenül én biztos vennék, legalább hetete egy újságot, ami az aktuális hét minden hírét tartalmazza, összesítve, kielemezve, mindennel. ami több, mint az eredmény, mert azt azonnal megtudom, és minőségi, mert konkrétan teszek a játékosok kocsijaira, csajügyeire,stb...

zombi tibi 2008.05.13. 14:21:49

jaja, én is belepislogtam a sport extrába, sőt igaziból meg vettem...
azokon túl, amiket írsz, az is annyira gyönyörű, hogy a sport plusz komplett tipográfiáját (hogy aztat ne mondgyam, a layout-ját...) lenyúlták. pontosabban, nyilván gyárfási engedéllyel átvették.
amit a sport pluszban is zsigerből éreznek (mint pl. az egyes személyekről közölt, ám legalább 10 éves fotók "követelménye"), azt a sport extra dettó nyújtja. tképpen ugyanazokat a fotókat hasznosítja. reciklál, a mindenit :)

the real 2008.05.13. 14:32:46

Én lemaradtam róla (most hallok róla először), de akkor ezek szerint nem baj.
És tényleg megszűnt a Focivilág? Szerintem az nagyon ott volt, bár mostanában nem vettem. Kiscsikó koromban minden számát vártam (előfizető voltam!), olyan cikkek és információk voltak benne, amilyenekhez hasonlót még ma(!) a neten(!) sem találnék meg magyar nyelven. 30-40 Ft volt kb. 15 éve, még egy tízéves kölyöknek sem okozott gondot a kifizetése.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.13. 15:24:22

Én kilencedikesként szoktam rá a Focivilágra, gyermeki öröm, napokig lapozgatás, mint nálatok. Ára már elég vaskos lett a végére, színesben ment az egész egy elég rendhagyó formátumban. Az utolsó lapszámokat nem tettem el a komódról, azóta ott vannak, néha előveszem őket...

zombi, kíváncsi lennék, hogy te hogyan hasznosítottad a sportextra nevű szemetet, jómagam még nem döntöttem el, hogy mi lesz a sorsa, évődöm kicsit. :)

zombi tibi 2008.05.13. 23:54:27

talán a pincelejárómon megülő pár lapszámnyi VG (aka zöld újság) méltó társa lehetne, lazacszínével illeszkedve az ott dohosodó harmóniához...
valós hasznosíthatóságáról elképzelésem sincs, kreativitásom e tekintetben versenyben áll bocsákéval :)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.05.17. 11:23:45

ha nem lenne annyira ólmozott tipográfiája, akkor meglenne a hasznosítási mód is szerintem :-) de így a kapásból beugró 2 mód megbukik: 1. gyújtósnak 2. wc-papírnak is túl fájdalmas lenne.

Viszont 2 másik módszer tökéletesen beválhat:
1. büntetőújság kellemetlen vendégeknek
2. 20-30 év után felértékelődik mint antik sajtótermék :-)

ylion, declared for Hungary, not for Kurvaország · http://quelthalas.hu 2008.05.17. 11:24:25

esetleg lehetne cserére hirdetni egy vagon trágyáért :-)
"szart a szarért" jeligére :-)

digó 2008.05.17. 23:49:16

NS = ződ újság, persze hogy sokan utálják :)

amúgy tiszta bulvár az egész, szégyen

peti 2008.09.20. 12:13:16

A Sport extra végre betölti azt az űrt, amelyre eddig egy lap sem volt képes. Olyan dolgokat ír meg kendőzetlenül, szellőztet meg, amit a több újság, legfőképp beszariságból, nem mer. Vagy mert el sem jut hozzájuk az infó. Úgyhogy én nagyon örülök ennek az újságnak, azonnal előfizettem, s nem is bántam meg.
süti beállítások módosítása