Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

3 döntés, 5 gól, 0 néző

2008.03.06. 15:30 | Spari | 7 komment

Mikor ezeket a sorokat olvassa a Tisztelt Olvasó, én – mint szerény cikkíró – már a sokadik újrakezdésen vagyok túl. Próbáltam egy szellemes, szórakoztató eszmefuttatást összehozni, de nem sikerült. Nem sikerült, mert van olyan téma, amiből már a legjobb komikus sem tud poént kicsikarni. Hozzáteszem: ha a magyar labdarúgás nem lenne a szívem csücske, ha kívülállóként tudnék rátekinteni, valószínűleg fetrengenék a röhögéstől az MLSZ-féle gittegylet tevékenysége láttán. Így azonban csak verem a fejem a falba. Verem a fejem a falba, mert a nagy dérrel-dúrral beharangozott argentin csapat épp’ Mexikóval játszik majd abban a pillanatban, amikor a Puskás Ferenc Stadion gyepén kellene melegíteniük. Hogy 3000 jegyet már értékesítettek? Kit érdekel?! Verem a fejem a falba, mert Tatabányán már nincs pénz, nincs csapat, nincs semmi és legfőképpen világítás nincs. Van viszont a BVSC Szőnyi úti stadionjában, ahova viszont csak hosszas könyörgések árán lehet beengedni 600 nézőt.

 
Magyar Labdarúgó Szövetség. Röviden: MLSZ. Talán nincs az a magyar szurkoló, aki nem küldte még el melegebb éghajlatra elnökét, tagjait és egyéb haszonlesőit. Sajnos hosszasan lehetne sorolni Kisteleki István regnálásának baklövéseit, de én most egy témára szeretnék koncentrálni: a gittegylet büntetéseire, a misztikus „Zéró Tolerancia” programra.

Épp’ az elmúlt hétvégén tudtuk le a Tatabánya elleni zárt kapus mérkőzésünket – sikeresen. Feltéve, ha sikernek lehet nevezni a klub történelmének legnagyobb arányban elért első osztályú győzelmét. A látottak megérnének egy bővebb elemzést, ahogy azt egy normális futballkultúrával rendelkező országban szokás, illene bemutatnom a Szpari rövid, de számunkra annál szebb emlékű első osztályú éveit, de én most inkább azt a folyamatot szeretném bemutatni, melynek köszönhetően annak a néhány ezer nézőnek, akik meg szerették volna tekinteni az összecsapást, be kellett érniük a nagy semmivel.

A történet még 2007 júniusában kezdődött, amikor is az NB2 Keleti Csoportjának listavezetőjeként Makóra utaztunk. A mérkőzés közben egy körülbelül fél percig tartó kisebb ütésváltás alakult ki egy helyi rendező és egy nyíregyházi szurkoló között. A következmény: a TV2 körülbelül 187-szer lejátszotta a felvételt újra és újra megismételve, majd az MLSZ 500 000 jó magyar forintra megbüntette klubunkat. Sziki Gyula tulajdonosunk elmondása szerint meg kellett volna támadni az ítéletet, de a bajnokság megnyerése okozta eufória közben boldogan fizette ki ezt a félmillió forintot.

Telt-múlt az idő, feljutottunk, pazarul kezdtünk míg végre elérkezett a várva-várt meccs: Nyíregyháza–Debrecen, Szpari–Loki, a KELETI RANGADÓ! Így csupa nagybetűvel! A mérkőzés előtt a debrecenieket a Hortobágy Kommandó lovas rendőrjei tarolták le, majd a stadionban próbálkozott a két tábor egy kisebb összecsapással – sikertelenül, miközben a hazai táborban kigyulladt a már elhasznált koreográfia (a tévhitekkel ellentétben nem a drapik). A következmény: 500 000 forintos büntetés, a Debrecent felmentették. Sziki Gyula tulajdonosunk saját elmondása szerint elfogadta volna a büntetést egészen addig, amíg meg nem tudta, hogy ellenfelünket felmentették. Furcsának találta annak fényében, hogy rendőrségi előállítás csak debreceni oldalon történt. A fellebbezés mintegy egy millió forintba került, azonban az MLSZ nem tárgyalta. Nem tárgyalta, mert van egy olyan furcsa szabály, hogy a fellebbezésnek és a banki tranzakciót igazoló számlának egy napon kell megérkeznie. Mivel a bank hibájából a tranzakció csúszott egy napot, a döntés jogerőre emelkedett. Nem baj, belefér, gondolta mindenki.

Míg végül eljött az MTK–Nyíregyháza mérkőzés, melynek során 39 főtől 6,6 percig (ahogy a jegyzőkönyv fogalmazott…) rasszista bekiabálások hallatszottak a vendég táborból. A következmény első fokon: 150 000 forintos pénzbüntetés, egy zárt kapus mérkőzés, utóbbi része felfüggesztve. A következmény másodfokon: 500 000 forintos büntetés, egy zárt kapus mérkőzés – jogerősen. Az ezt követő próbálkozásokat hosszasan lehetne sorolni, de felesleges, mert már nem tudunk ellene tenni. Hogy ennek a döntésnek köszönhetően nem láthatjuk a csapatot hazai pályán 2007. november 23-a és 2008. március 29-e között, az már más tészta. Hogy ezekből az ítéletekből az derül ki, hogy teljesen mindegy, hogy mi vagyunk-e a rendezők vagy sem, mi kapjuk a büntetést, az nem oszt, nem szoroz. A lényeg, hogy a csapat történetének legnagyobb arányú első osztályú győzelmét nem láthatta mintegy 4000 szurkoló.


Egy pillanatra most meg kell állnom: reményeim szerint sok makói, debreceni, budapesti és egyéb lakos olvassa ezt az irományt. Le kell szögeznem, hogy bár nyilvánvalóan elfogult ez a kis szösszenet, nem ellenük szól, hanem a rend, fegyelem, törvényesség jelszavát hangoztató MLSZ logikátlan döntéseit szerettem volna bemutatni.

A téma azért lett ismét aktuális, mert a Pécs–Komló mérkőzést zárt kapuk mögött kell megtartani. Aki kicsit is benne van a magyar fociban, tudja, hogy ez a helyieknek egy igazi rangadó, olyan mint a Fradi–Újpest, csak kicsiben. Mindeközben a Duna TV előtt ülők láthatták, amint a Zalaegerszeg–Újpest mérkőzésen csak úgy záporoztak a görögtüzek egymásra a két táborból. A következmény:

A bizottság a ZTE – Újpest mérkőzésen történt szurkolói rendbontások miatt kötelezte a Zalaegerszeget, hogy a soron következő két hazai bajnoki mérkőzésén tíz fővel növelje a rendezői létszámot, továbbá e mérkőzéseken egy-egy szövetségi ellenőrt is fogadjon..

Ugyanezen mérkőzés rendzavarásainak kapcsán az FB az Újpest FC-t, mint visszaesőt, arra kötelezi, hogy a soron következő idegenbeli bajnoki mérkőzésén biztosítson egy tízfős rendezői csapatot, amely a hazaiakkal együttműködve segít a rend fenntartásában Erre a találkozóra az Újpestnek is szövetségi ellenőrt kell fogadnia, és a klubot terhelik az eljárás költségei.”

A zárt kapus mérkőzések a foci halálát jelentik. A foci, a nézőkért van, mit sem ér egy-egy jól eltalált lövés, egy pazar csel, egy hatvan méteres pontos indítás, ha azt nem tapsolhatja meg ezer és ezer szurkoló. Miközben hazánkban csapatok mennek tönkre, költöznek egyik helyről a másikra mint egy vándorcirkusz, az MLSZ mossa kezeit és még azokat sem engedi be a stadionokba, akiket még érdekel a magyar foci. És emellett még hány és hány témát meg sem említettem, úgy mint a Fradi kizárását, a Sopron csődbemenetelét, a REAC költözését, a Bányász pénztelenségét, a Vidi főnixmadárként való feltámadását, stb.

Nos akkor, kedves Kisteleki „úr” és bagázsa: minden magyar szurkoló nevében kérem, hogy kezdjenek el végre dolgozni, mert lassan a rend, fegyelem, törvényesség mottónak már a látszata sincs meg! A Kedves Olvasótól pedig hadd kérjek elnézést, amiért most elmaradt a szórakoztatás. A cikk olyan lett, mint a magyar foci helyzete: szomorú!

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr66368418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gio · http://www.napiauto.blog.hu 2008.03.06. 22:05:26

kint voltam a Nyíregyháza-Tatabányán. egyszerűen hihetetlen, hogy mennyire borzalmas egy meccs nézők nélkül. volt 5 gól a 2. félidőben, gólöröm meg 2-3 perccel később hallatszott kintről, amikor a pár tucat nyírségi ultrához eljutottak a hírek. ők a sporttelep előtt várakoztak.

golen 2008.03.06. 22:21:53

Tökéletesen igazad van.
Én kábé 20 éve röhögök ezen a büntetésen, hogy két mlsz ellenőrt kell felfogadni és ennek költségei a klubbot terhelik. Gondolom, azé nagy büntetés ez, mert az ellenőröket a tutiba kell elszállásolni, meg az ajándékok, kaja, pia, drogok, kurvák - két napra, ugye, mert a meccs előtt érkezik, és másnap megy. Ha meccsen holt részeg fazont látok, arra gondolok, biztos mlsz ellenőr. Szóval ez így bene lehet 1-2 millába, vigasztaljon, ti még jól is jártok)

hajrá fradi! remélem benn maradtok, mi meg feljutunk és jön a nemes bosszú

zsozso 2008.03.06. 22:30:38

Az egész MLSZ egy nagy .... gyűjtőhelye a sok tehetségtelen embernek, aki a maradék, fociért rajongó hülyéről csak így tudja lehúzni a pénzt, ha egyszer valaki ebben az országban elhatározná, hogy indít egy matőr ligát csak a foci és a játék kedvéért, akkor kis falusi csapatunk boldogan csatlakozna, és egy idő után elérnénk hogy ezeknek a ......nak elmenne a kedvük az egésztől és otthagynák az mlsz-t na utána lenne foci kis hazánkban

rexter 2008.03.06. 22:40:07

Kisteleki a rákos daganat a fociban. Ki kell vágni, sugárkezelni, elégetni! kisteleki TAKARODJ!!!!

Luster 2008.03.07. 07:10:28

Sziasztok ! Teljes mértékben igazad van, ez ami itt megy , illetve amit az MLSZ művel, egyszerűen hihetetlen.Tatabányai lévén többszörösen átérzem, illetve többszörösen lecsapódott rajtunk ez a hozzá nem értés, az idétlen döntések sorozata.
Abba már beletörödtem, hogy villanyvilágítás nélkül nem lehet
nb1-s meccset rendezni, még ha délután 3-kor is van a meccs, (mert ugye akkor feltétlen szükséges), de, hogy azt nem engedték meg méltányossági alapon, hogy a hátralévő itthoni meccseinket saját stadionunkban játszahassuk le, az már felháborított. Most meg Tatabánya - Győr zárt kapuk mögött, igaz ez meg a rendőrség miatt, világítás van a Szőnyi úton, de már 600 embert se "mernek" beengedi. Mert ugye "híressen" vad szurkolótábora van mind a Tatabányának mind a Győrnek. Á, egyszerűen tele a tököm ezzel az egész helyzettel, aminek létrejöttéhez a tatabányai önkormányzatnak is szeretnék gratulálni. (Az egyszer már megszavazott, majd visszavont anyagi segítség a világításhoz). Jó szurkolást !, annak akinek még van lehetősége rá.

Zsirparaszt 2008.03.07. 08:53:28

Ezt a 600 főt nem a zsernyákok találták ki?

szarka07 2008.03.07. 17:24:17

Nem rossz iromány.

Fórumra nem akarsz visszajönni?
süti beállítások módosítása