Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Koman de la Luxembourg

2007.10.07. 14:39 | OJ | 6 komment

Lassan havi rendszerességgel tűnnek fel világmegváltásra predesztinált őstehetségek, legtöbbjüket össze-vissza hasonlítgatják letűnt korok sztárjaihoz, meg kapnak egy-egy egyszerre nyomasztó és megtisztelő titulust, mely hol lebénítja, hol megdobja őket. Aztán ha minden úgy alakul, ahogy anyu és apu megálmodja, talán egyszer túl is lépnek ezen és ők maguk válnak referenciává a momentán még pelenkában totyogó generáció számára. Ha csak a ráaggatott nevet (Novi Zidane) nézzük, akkor Miralem Pjanicra valószínűleg nagy jövő vár. Elég abból a tényből is kiindulni, hogy a neve hallatán a nagy nyugati klubok vezetői olyan reakciókat mutatnak, mint Pavlov kutyája a csengőszó után.

Pjanic boszniai születésű, de luxemburgi állampolgárságú támadó középpályás, a francia élvonalba frissen visszajutott Metzben játszik, habár a D2-s menetelésnek még nem volt részese. A jelenleg tökutolsó elzásziaknál eddig négy bajnokin van túl, de még ennyi se kellett ahhoz, hogy a francia liga hivatalos honlapja máris a legígéretesebb fiatalok közt említse, többek közt a bordeaux-i Obertan, a lille-i Mirallas és az OL-ben brillírozó Benzema mellett. Áprilisban esedékes 18. születésnapjára megelőlegezett ajándékként megkaphatja élete sanszát, feltéve, ha a szokásos érdeklődői kör (Inter, Juve, Chelsea, Arsenal, Bayern, Liverpool, Real, satöbbi) egyike célba ér az értelemszerűen hosszú távú szerződésben gondolkodó Metznél.

A klubváltás előtt azonban azt kéne még eldöntenie, hogy melyik nemzeti csapatot kívánja képviselni a továbbiakban. A tavaly májusi U17-es EB-n a mieinkkel egy csoportban szerepeltek a házigazda luxemburgerek, három vereség mellett egyetlen árva góljuk Pjanic műve. Ennek ellenére sem kapott akkora hírverést a srác, mint a spanyol (Krkic, Niguez), a cseh (Pekhart, Necid, Hablé), a német csodagyerekek (Marko Marin, Fischer, Toni Kroos), a ruszki tálentumok (Pomazan és Prudnyikov) vagy akár Németh Krisztiánék. Habár a torna előtt a belgákkal 5-5-re végeztek a vendéglátók és az ügyes Mirza 4 gólt rámolt...

Azóta viszont kicsit sok lett az alternatíva – és ezzel együtt a bizonytalanság is. A bosnyákok kitartóan invitálják az U21-esek soron következő csörtéire, ezzel párhuzamosan a luxemburgi szövkap, Guy Hellers a veszett fejsze nyele után kapkodva már a nagyválogatott keretében számolna vele – a szeptemberi meccsek előtt is kiment a meghívó, csak Pjanic nem jött. És igen, az Olvasó jól gondolja, a franciáknak szúrná a szemét, ha lecsúsznának a lehetőségről, így ők várakozó álláspontot színlelve hátulról kezdhetik el a manővert, hogy magukhoz édesgessék a spílert, ha még eddig ezt nem tették volna meg. Mi több, ahány interjút lehoztak a nagy döntésről, annyit követett cáfolat...

Pjanicot nyilván nem az olyan részsikerek foglalkoztatják, mint Andorra vagy San Marino izzadságszagú leteperése, vagy esetleg az elmozdulás a selejtezőcsoport végéről – a luxemburgi mez a legpitiánerebb vágyakhoz is kevés. Jelen állás szerint a bosnyák vonal mutatja a legnagyobb valószínűséget, de nem zárhatjuk ki, hogy – amúgy Koman-módra – mégis egy jobb ajánlat nyer. Ettől tartanak leginkább a törekvő déliek: Ibrahimovicot nem tudták hazahozni, Haris Medunjanint, Mustafa Kucukovicot szintén „elvesztették”, egy újabb fájdalmas gyomros lenne a nemzeti önbecsülésnek, ha Pjanic is hátat fordítana nekik...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr85189025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frigo 2007.10.08. 09:07:21

Szomorú... Mármint, hogy bárki megválaszthatja, hogy melyik ország válogatottjában játszon! Ezek nem klubcsapatok, hanem nemzeti 11-ek. Szigorítani kellene a FIFA szabályokon. Így nem fordulhatna elő, hogy a gazdagabb országok elszívják a jó futballistákat a kisebb országoktól, ezzel elvéve tőlük az esélyt, hogy versenyképesek legyenek a nagyokkal szemben. Mindenki gazdálkodjon abból, amije van és úgy legyen nagymenő. Braziloknál, angolokná, stb. nincs szükség erre. És nem esnek kétségbe, ha néha mégsincs világverő 11-ük.
A németek, franciák, portugálok, most már magyarok is meg szégyellják magukat!

Szarka07 2007.10.08. 16:54:15

Azért az angoloknál is szépen vannak szinesbőrűek, mégha ott is születtek. És azért azt is beláthatod, hogy vannak, akiknek nincs egyértelmű hazájuk, mégha nem is ez a fiú rá a legjobb példa.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2007.10.08. 17:31:39

Arra hívnám föl a figyelmet - és erre az írásban nem fektettem elég hangúlyt -, hogy a bosnyákoknak tényleg komoly terveik vannak a következő 5-10 évre, kábé mint nálunk, fiatalítás, hullámzó forma, kérdőjelek. Ez a selejtezősorozat már elúszott nekik, de a következőben olyan esélyekkel indulhatnak, mint eddig még soha. Nyilván majd meghalnak, hogy az összes bosnyák származású tehetséget "lekössék".

Mivel még nem láttam játszani, nem tudom, mennyire lehet helytálló az "újzidane" bélyeg, de pár éve volt egy hasonlóan komoly jövőt ígérő játékos, Mourad Meghni, aki algériai származású, de francia színekben ért el sikereket az U-válogatottakkal. Tiniként a Cannesból került a Bolognához, ismereteim szerint most a Lazio keretéhez tartozik. Három-négy éve még korosztálya sztárja volt, mára teljesen eltűnt szem elől (abban sem vagyok biztos, hogy őt ismeritek), mégis az algériaiak "hazavinnék". Náluk sincs sok alternatíva.

Frigo 2007.10.09. 08:13:13

Szarka: Így van, az angoloknál is sok a színesbőrű, de azok tényleg ott születtek. De a franciáknál komolyabban folyik az import a volt gyarmatokról. És ott a másik véglet: a sapnyoloknál szorgalmazzák a katalán és baszk válogatott létrehozását. Ha nem is volna olyan feszes ellentét a népcsoportok között, akkor még lehet jó ötlet lenne. Ez Nagy-Britanniában megvalósult, hiszen ott már békés a hangulat.

Szurkolok a bosnyákoknak, de remélem mi magyarok mindig egy lépéssel előrébb járunk majd. :)

silent82 2007.10.09. 10:04:26

Egyetértek Frigoval! Remélem 2010-ben vb-ezüstérmes lesz a bosnyák válogatott! :)

Szarka07 2007.10.11. 08:11:37

OJ: Ha jól tudom 1998-ban kint voltak a VB-n. És azért most is nyújtottak pár meglepit ( törökverés )
Úgy nézem a kisebb csapatok is zárkóznak fel, nekünk is illene.
sok sikert a bosnyákoknak a gyerekhez, és a Vb selejtezőihez, de remélem nem a mi csoportunkban.
süti beállítások módosítása