Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Arsavin, romboló, amit akartok (12. játéknap)

2008.06.19. 20:19 | OJ | 10 komment


Keménynek ígérkezett a svéd-orosz, de dráma helyett alázásközeli játékot és ritkaságszámba menő támadásokat kaptak az aggódó szurkolók, a pétervári tengely gombnyomásra aktivizálta magát, a töketlen skandinávok meg tűrték, ahogy belevasalják őket a gyepbe. Bezzeg a spanyolok, meg se feszültek a tartalékok, úgy nullázták Hellász hőseit, akik eggyel több gólt szereztek, mint pontot, így a leggyengébb EB-csapat cím büszke tulajdonosaként repülhetnek vissza a napfénybe. Ámde a továbbiak szempontjából most ez mellékes, a lényeg: itt jön a muszka romboló, Arsavin a fedélzeten, torpedók élesítve, reszkessenek a tulipántermesztők!



Oroszország - Svédország 2-0 (Pavljucsenko, Arsavin)

Előzetes aggodalmaimmal ellentétben a morc halászoknak nem sikerült kikészíteni se a kényszerjegelt Arsavint, se a Barcával hírbehozott Pavljucsenkot, sőt, valójában semmilyen módját nem villantották fel annak, hogyan lehetne megállítani a görögök ellen igencsak belelendülő ruszkikat. Egyetlen improvizatív, gólképes játékosuk félsérült, a svédek zöme tehervonatként rója a pázsitot, a keletiek sebességtartományával szemben ez elég szűknek tűnt és annak is bizonyult.



A kezdetben lüktető meccsből oktatójáték lett, nem is akármilyen.Aki netán szakedzőire készül, vegye föl vagy töltse le a felvételt, az oroszok mutatós, villámgyors, esetenként egyenesen szellemes ellencsapásaira szinte képtelenség felkészülni. Két meccset kellett várni, hogy az igazi Zenit-ív kijöjjön a válogatottból, az első gól hagyományos pétervári alázás végén született meg, Arsavin-Zirjanov-Anjukov útvonal végén Pogrebnyak Pavljucsenko tessékelte be a vezetést, 1-0. Pihenő után a csapatot egyszemélyben mozgósító Arsavin megint alkotott, a saját tizenhatosától felrobogó (és az előző csoportreleváns postunkban nem hiába méltatott) Zsirkovval kombinált, majd le is zárta a témát, 2-0. És ez csak két brilliáns pillanata volt a Rossija-shownak, ha a gólarányjavítás ügye égette volna a lábakat, Pavljucsenko tripláig, a szbornaja féltucatig jut - és ebben bizony egy gramm túlzás nincs. Olyan holland válogatott nem létezik, amelyik képes lenne lefocizni ezt az orosz válogatottat - ahol amúgy egy németalföldi kapitánykodik -, igaz, csak két csapat futotta ki magát ily brutálisan, abból az egyik az Oranje volt, a másik meg pont az oroszgyepáló Villa-banda... A legpazarabb negyeddöntőre készülhetünk.



Ez kerül a naplóba:

RUS
Akinfejev (fantasztikus kapus, 7) - Anjukov (mint a klubjában, 7), Ignasevics (beton, 7), Kologyin (fejlődőképes, 6), Zsirkov (zseniális, 8) - Biljaletgyinov (ezúttal kevésbé tűnt ki, 6), Zirjanov (pazar, 7), Szemak (számtalan labdát szerzett, 6), Szemsov (rengeteget volt játékban, 6) - Arsavin (érdemes volt várni, 8) - Pavljucsenko (lőhetett volna hármat is, 7).
Továbbá: Szaenko (jól illeszkedett be, 6), Bisztrov (-).

SWE
Isaksson (nagyokat fogott, hiába, 6) - Stoor (stabil elem, 6), Mellberg (ringlispíl, 4), Hansson (egy kevéssel jobb volt a szakállasnál, 5), Nilsson (élete egyetlen előretörését majdnem góllal zárta, 5) - Elmander (kirohangászta magát, 5), D. Andersson (színtelen, 4), A. Svensson (lila köd lepte el a végén, 4), Ljungberg (méltatlankodásból jeles, 4) - Larsson (kapufa és hajtás, 5), Ibrahimovic (ennyit bírt, 5).
Továbbá: Kallström (semmi ötlete nem volt, 4), Allback (-).



Görögország - Spanyolország 1-2 (Hariszteasz ill. De La Red, Güiza)

Hariszteasz gondoskodott arról, hogy ne gól nélkül búcsúzzon a képeslapra kívánkozó alpesi settingtől a címvédő, világ döbbenetére fejesből enyhítette az égést. Ez négy éve győzelmet ért, csak épp nem 2004-et írunk idén. Az új arcok egyike, De La Red egy jól eltalált lövéssel egalizált, Güiza meg egy jó ütemű fejessel a sárga-piros zsákba górta a három jelentéktelennek vélt pontot. A pont nélkül záró görögök hattyúdalához Aragones A-csapata a kispadon cseverészve asszisztált - a kapufának vetődő Nikopolidiszt talán még sajnálták is csöppet -, eközben a többiek a zérót alig meghaladó játékkal búcsúztatták Salzburgot, a csoportot. És persze a tartalékolásnak semmi értelmét nem látni, kényelmeskedve, leülve a belemelegedő olaszok ellen akadhatnak problémák, akár korrigálhatatlanok is. Kézenfekvő a kérdés: érik a szokásos spanyolos vég..?




 Ez kerül a naplóba:

GRG
Nikopolidisz (rútul ér véget a karrier, 5) - Vintra (hasztalan, 4), Dellasz (hozta, amit szokott, 5), Kirjakosz (korántsem volt meggyőző, 5), Szpiropulosz (Toro féllábbal is jobb, 5) - Baszinasz (alig tűnt fel, 5), Karagunisz (benne volt az egyetlen gólban, 5), Katszuranisz (ennél csak jobb lehet, 4) - Hariszteasz (megérdemelte ezt a gólt, 6), Szalpingidisz (nem váltotta meg a világot, 4), Amanatidisz (mit lát benne Otto?, 4).
Továbbá: Antzasz (félóra takarítás, 5), Ciolisz (-), Jannakopulosz (-).

SPA
Reina (be se lőtték, 0) - Arbeloa (átlagos, 5), Juanito (stabil, 6), Albiol (nem hibázott, 6), Navarro (passzív volt, 5) - Fabregas (nem ízlik neki a pótlékszerep, 5), Alonso (félpályáról is megküldte, 6), De La Red (szép lövése mellett se okozott csalódást, 6) - Sergio García (aktív, gólpasszt is adott, 6), Iniesta (belesüppedt a meccsbe, 5) - Güiza (győztes fejes, 6).
Továbbá: Cazorla (elkocorászott, 5).


A játéknap óvatoskodása:

Az óvatoskodó edző a legrosszabb. Szürreális gondolatok lakozhatnak a fejében. Addig vonakodik, latolgat, amíg kipörög az ujjai közül az idő. Különösen bizarr a lámaság svéd vérrel kombinált verziója. Lagerback az életképtelen szakember legjobb példája, aki képtelen belenyúlni a meccsbe, megkutyulni kicsit a csapatot, bedobni egy ötletet, frissíteni a játékot. Csak erőlteti a taktikai paneleket és rimánkodik magában, hogy Ibra szerezzen egy gólt, mégha rohadtul fáj is neki. Ne legyünk azért igazságtalanok, focisták is kellenek mindehhez, a svédeknél meg jóformán csak idénymunkásokra és szabadságolt erdészekre lehet építkezni. Ha Zlatant kivesszük ebből a kompániából, megállapíthatjuk, hogy egy depressziós vakondban több a kockázatvállalás, mint az egész svéd válogatottban, kapitányostól, mindenestől.



A D-CSOPORT VÁLOGATOTTJA

1 AKINFEJEV
2 ANJUKOV
3 IGNASEVICS
4 SENNA
5 ZSIRKOV
6 ZIRJANOV
7 SILVA
8 IBRAHIMOVIC
9 PAVLJUCSENKO
10 ARSAVIN
11 VILLA

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr3529686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VO 2008.06.20. 04:50:58

Ennyit jelentett Arsavin. Az első két meccsen szembeötlő volt, hogy egy villámgyors, technikás támadó hiányzik a csapatból a Hiddink által megálmodott taktika tökéletes megvalósításához. Zirjanov nagyon nagy tanár, szeme van minden labdájának, Zsirkov az EB felfedezettje számomra, Akinfejevre pedig fényes jövő vár, hogy egy ordas közhelyet is elpuffogtassak. Ők négyen európai sztárklubokban is megállnák a helyüket. Gyeniszov miért nem volt hajlandó menni az EB-re? Nooormális?
Ha Pogrebnyak játszhatna a nem tehetségtelen, de ziccerhelyzetben Luca Tonit idéző Pavljucsenko helyén, a hollandok ellen is látnék esélyt a továbbjutásukra. Zseniálisan támadnak a ruszkik, de a védekező játékukon lenne még mit pallérozni. Olasz futballhoz szokott szemem számára megmosolyogtató volt egy-két megoldásuk. :)
Kologyint én kevésnek érzem... Berezuckijékkal mi történt?

VO 2008.06.20. 05:11:01

Lagerbäck pedig egy született lúzer, ebben teljesen igazad van. De szerintem a svédek számára tökéletes kapitány. Valahogy sosem látok rajtuk különösebb megviseltséget egy-egy kiesés után. Tudják, hol van a helyük az európai fociban, és nem nagyon vágynak többre a középszernél. Nagy tételben mernék rá fogadni, hogy Ibrahimovic 30 éves kora előtt visszavonul a válogatottságtól.

horvathzsolt 2008.06.20. 09:54:12

Szerintem rohadt nagy kérdés lesz, hogy a svédeknél mi lesz akkor ha távozik ez a generáció. Még a következő VB bennük van kb, de utána nagy kérdés,hogyan tudják majd feltölteni fiatalabbakkal a keretet.
Persze gondolom jó az utánpótlásuk, de beletelhet jó pár évbe míg majd megszerzik a nemzetközi rutint és így kicsit úgy járhatnak, mint a dánok, hogy kicsit visszeshetnek.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.20. 14:12:03

Az egyik Berezuckijnak volt egy sérülése, ettől függetlenül csodákoztam, hogy őket meg Ignasevicset mellőzte a nyitómeccsen. Kologyin feljavult Igna mellett, önmagában viszont elég gyér a srác.

Lagerbacktől olyat olvastam, hogy az ooszok ellen zakózókra épít majd az ősszel is, hát sok sikert hozzá... Mondjuk azt látni kell, hogy semmi utánpótlása a svéd focinak, azért is ragaszkodnak ennyire ehhez a komótos generációhoz.

hmikey 2008.06.20. 16:26:16

Akkor még lehet esélyünk a VB selejtezőkön :)

Adamek 2008.06.20. 22:02:13

Túlzásnak érzem a 7 ruszki "válogatottat" a 3 spanyol ellenében.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.21. 20:40:37

Adamek:
Szó nem lehet túlzásról, a spanyoloktól maximum Capdevilát lehetne nevezni, mert ő játszott rendesen, de nála jobb volt Zsirkov. Védőposzton állandó variálás volt, a középpályára is igaz ugyanez.Torrres meg nem fért be ennyi támadó mellé. Iniesta vagy Xavi meg nehezen vethető össze mondjuk Zirjanovval, aki úgy focizott eddig, mint az álom. :)

Adamek 2008.06.22. 00:28:28

Lehet.
De.
Ez a válogatás ha a 3 csoportkör alapján jött létre, akkor nem értem Arsavint.
Ha meg egy befejező csatár egymondatos jellemzése egy meccsen így hangzik: "lőhetett volna hármat is", akkor az egy rossz hatékonysággal dolgozó befejező csatár szakmunkás.
És akkor még ki sem tértünk az egymás elleni meccsre.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.22. 11:36:44

Pavljucsenko hárommeccsnyi produkciója alapján lett behívva, Arsavin meg gyakorlatilag bevitte a csapatát a nyolcba. Akárkit tennék be helyettük, nem lenne reális. ;) Az egymás ellenit nem vettem annyira figyelembe, az egy eltúlzott meccs volt, mindkét fél részéről.

Adamek 2008.06.22. 14:09:50

Azé' vigyázz, ha nagyon ragaszkodsz játékosokhoz és nem érdekel semmi más nézőpont, még a végén szövetségi kapitány leszel :)
Egyébként semmi bajom a ruszkikkal (mármint a futbalistákkal) csak feltűnt, hogy annyian vanak a válogatottadban mint az oroszok :)
süti beállítások módosítása