Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Nincs ennél gyönyörűbb játék (9. játéknap)

2008.06.16. 03:14 | OJ | 3 komment

Nagy meccs illatát hozta a panelbe a langy nyári szellő. Zseniális koreográfiát, számtalan kanyart, világraszóló csodát láttunk és részvétünket fejezzük ki a lemaradóknak. Csak a törökök tudnak így nyerni, ráadásul kétszer egymás után, kísértetiesen hasonló körülmények között, rendszeresítve eleve is példátlannak hitt feltámadásokat. Megérett a pillanat, hogy a szekrényajtót beterítse egy Nihat-poszter. A cseh-török kibérelt egy helyet az EB-klasszikusok között, ehhez képest a bázeli parti még levezetésnek is gyér volt, de örülni akartunk Svájcnak is. Merci Köbi! Az élménybeszámoló folytatódik.



Svájc - Portugália 2-0 (Yakin 2)

Kezdjük a nap érdektelenebbik kérdésével: győzelemmel fejezi-e be részvételét a házigazda, avagy sikerül-e brazilportugálveréssel köszönteni a népet és persze a kedves, rajzfilmbe illő Kuhn kapitányt utolsó válogatott meccse alkalmából? Természetesen sikerült, sok kétségem nem volt a svájci siker felől - nekik tétmeccs minden szempontból, a túloldalon csak púp -, nem mintha ne lett volna valószínű, hogy Scolari kispadválogatottja (nemnem, nem a bécsapat, hogyisne) visszafogottan, épp csak pislákolva teljesíti majd a csoportkör feleslegessé váló felvonását. Rusztikusabban: leadja. Ez nyilván csak a pihegő latinokat minősíti, a Nati megint kivitte a gyepre, amit tud - ezúttal Zubival a kapuban. Túl sok mondanivaló nincs a meccsről, Yakin megduplázta eddigi góljainak számát, előbb Derdiyok leheletfinom passzát (1-0), majd a Barnetta által kiharcolt tizit vágta be (2-0). Inler magas színvonalú játéka és Nani idióta artistáskodása említhető még, a barijelleget nyomokban bokataposás, illetve egy lapokat dobáló bíró egészítette ki. Amíg a tartalékok mozogtak, a kezdőcsapat fejében már a németek elleni negyeddöntő az esti menü járt. Kábé ennyi.

Ez kerül a naplóba:

SUI
Zuberbühler (halálos nyugalommal, 6) - Lichtsteiner (bizonytalan, 5), Müller (átlagos, 5), Senderos (tanári módon, 6), Magnin (stabil, 6) - Behrami (felrúgták, ez kedvét szegte, 5), Inler (óriási karrier előtt áll, 7), Fernandes (eltűnt a szem elől, 5), Vonlanthen (akaratgyenge, 5) - Yakin (a halkszavú hős, 7), Derdiyok (nagy küzdőszellem, 6).
Továbbá: Barnetta (lendületet adott, 6), Grichting (-), Cabanas (-).

POR
Ricardo (védett már jobban is, 5) - Miguel (meccshiány, 4), Bruno Alves (lehozta, 5), Pepe (lehet rá számítani, 6), P. Ferreira (csak lábat talált, 4) - Meireles (beleszürkült, 5), Meira (összehozott egy 11-est, 5), Veloso (nem srófolta a vételárát, 5)  - Nani (bohócképző való neki, 5), Postiga (őrlődött, 4), Quaresma (alig volt játékban, 4).
Továbbá: J. Ribeiro (szegényes, 5), Moutinho (színt vitt a fakóba, 5), Hugo Almeida (-).




Csehország - Törökország 2-3 (Koller, Plasil ill. Arda, Nihat 2)

Pár óra távolságából is nehéz felfogni, hogy fér bele ennyi döbbenet, fordulat, őrület egyetlen meccsbe. Úgy hömpölygött a cseh-török, mint most a félholdas zászlók és alattuk a diadalittas tömeg Isztambul, Trabzon vagy Antalya utcáin. Számos comebacket láttunk már, de csak nagyon kevés ehhez hasonlót. Kálmán bá' pláne, de ez alighanem őt is szőnyegre vitte... Az EB-történelem egyik legelképesztőbb kilencvenöt perce. Krónika:

Volt valami nemnormális a levegőben, kezdve azzal, hogy a múlthetet felkavaró svéd bírótól nem vették el a meccset, elég csak ránézni szerencsétlenre, egyszerűen nem feszültségkezelésre született, teljesen hihető, hogy egy felpörgött, türelmetlen Servet-karakter idegében gyeptéglát csinál belőle, miközben jóízűen elropogtatja a sípját. Később kiderült, úgy akar úrrá lenni a meccsen, ahogy idehaza Fábián sporttárs: eljátssza a falukurváját, szétszórja a sárgákat, átmegy direktorba, amíg meg nem unja magát.

Félóra kellett, hogy a focira hangolódjunk - és pontosan ennyi idő telt el, mikor felvéstem magamnak, "kéne egy gól". Fröjdfeldt sokat feddte a törököket, ebből következik a csehek fölénye, no meg előttünk volt pár példa arra, hogy az első félidő derekától előszeretettel pottyannak a gólok ezen az EB-n. Koller az első fejére érkező beadást bebólintotta, 1-0. Az egyetlen hamisítatlanul cseh játékelem biztonságába vonulni jó is lett volna - a 75. perc táján, talán.

Terim öltözőrepesztő kiselőadásából az lett, hogy feljebb váltottak kettővel a törökök, Arda cikázott, erre újabb fordulat: 
Servet körül kikoptak az emberek, Emre Güngörnek is annyi, nincs több védő. Egy alig párszoros válogatott, tornadebütáns kiesése döntheti el a továbbjutást? Hát ilyen a földön nincs. Terim cserélne a leszázalékolt "jobbazemremásik" (by Egri) Asikra, hátul akkora lyuk, mint egy szibériai bányában (hibáztassuk-e újfent a kretén bírót?), Dömper Koller mosolyogtató ziccert ront, Plasil kijavítja, 2-0.

Vége van?
Frászt, ez egy török meccs, ha leszakad a zacskó, csak gyorsulnak tőle.

Bekávézott vadállatok, pirosban, az ég mentsen meg tőlük - remélték a csehek, egy 15 méter széles sávba préselődve. Karel papa halogatja a cserét, Kollerre már nincs szükség, pislogni se bír, minek halogatni. Ééés... Arda nagyszerű lövéssel visszahozza a meccsbe a törököket, amikor már rajta kívül mindenkiből elszivárgott a hit, 2-1.

Jön le rendesen, bevillan a Svájc-meccs, nem létező energiaraktárak nyílnak meg. Servet két centi híján megtoldja a révületet, megteszi helyette a vizes labdát kiejtő Cech, egy tizedmásodperc alatt elfelejtődnek az érdemei, Nihat extázisban rohan a kapuba, 2-2, vajon mennek-e a büntetők..?

Nem érdekes, egy percen belül a kapitány Nihat olyan magasságokba emelkedik, ahol török focista csak elvétve járt - és azt is Hakan Sükürnek hívták -, irreális józansággal szerkeszti a bal felsőbe a harmadikat, Hamit harmadik gólpasszát osztja ki,  ha másoktól halljuk, biztos nem hisszük el, 2-3.

Volkant még leküldik, mert a schweinsteigeri levezetést alkalmazta Kolleren, Tuncayról nem derül ki, mekkorát nyújtózik egy szétnyűtt vészkapus, mindenesetre a kesztyű nem áll hülyén a kezén.


Lepörög a 95. is,  Kihagynak párat a ketyegők. Anatóliában megcsusszannak a hegyoldalak. Csak törökök tudnak így nyerni. Csak ők képesek erre, egymás után kétszer. Őszintén mondom, nem irigylem a horvátokat...





Ez kerül a naplóba:

CZE
Cech (kegyetlen rossz lehet neki most, 4) - Grygera (egyik labdája gólt ért, 5), Ujfalusi (szokásos, 6), Rozehnal (ritkán döntött rosszul, 6), Jankulovski (döntő pillanatban beragadt, 5) - Sionko (megint a legjobb, 7), Matejovsky (nagy lövése után hamar kivált, 5), Galásek (kiégett villanykörte, 4), Polák (kapufáig jutott, 5), Plasil (gólja mellett sokat is hajtott, 6) - Koller (amíg rá játszottak, király volt, 6).
Továbbá: Jarolím (jelen volt, 5), Vlcek (-), Kadlec (-).

TRK
Volkan (elszúrta, jöhet Rüstü, 5) - Hamit Altintop (három gólpassz, 8), Emre Güngör (sérülésénél megijedt a nép, 6), Servet (kérlelhetetlen, 6), Hakan Balta (ezúttal visszafogottabb, 5) - Tuncay (állat, 7), Mehemt Topal (sok neki még ez, 5), Mehmet Aurelio (lelkesen gyűjtögetett, 6), Arda (nagy része van a csodában, 8) - Semih (cserének jobb, 4), Nihat (emberfeletti, 8).
Továbbá: Emre Asik (nevetséges, 4), Sabri (felvette a tempót, 6), Kazim (kapkodott, mint egy kamasz, 5).


A játéknap érzése:

Nincs ennél gyönyörűbb játék.


AZ A-CSOPORT VÁLOGATOTTJA:

1 VOLKAN
2 BOSINGWA
3 MAGNIN
4 PEPE
5 UJFALUSI
6 DECO
7 C.RONALDO
8 INLER
9 NIHAT
10 ARDA
11 SIONKO

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr34522306

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogy is van az a baloldal? 2013.04.17. 21:52:02

A média megmondta, hogy a Hallgatói Hálózat bajnaista, Soros által pénzelt, baloldali-liberális kötődésű szervezet. Bullshit.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szferi 2008.06.16. 13:03:27

Csoportválogatott: ha ki kéne emelnem valakit a cseh védők kiözül, akkor az rozehnal lenne, kb. 15 percig egyedül tartotta a lelket a csapatban - ráadásul a 2 gólnál is jankulovsky maradt le, nem ő. és ki a fasz az az inler??? ugye ezt nem gondoltad komolyan?

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.06.16. 13:19:04

szferi, ez olyan komoly, amilyennek látszik, nem figyelted elég tüzetesen a svejciek játékát, ismétléseket javaslok. A srácnak elég nagy sansza van arra, hogy egy olasz topcsapatban kezdje a nyári felkészülést.

Rozehnal rendben volt nálam is, korábban viszont akadtak jókora hibái, igaz, azokat korrigálta. Ujfalusi jóval kisebb hibaszázalékkal dolgozott. Jankulovski meg igazából egyik meccsen sem volt meggyőző.

horvathzsolt 2008.06.19. 18:01:18

Igazat adok OJ-nek! Inler nagyot játszott, függetlenül, hogy kiestek a svájciak. Én pl. ugyanazon a poszton többet vártam volna Gelson Fernandestől, hiszen ő még is csak a Man City-be tolja...
Visszatérve: ha megkéne neveznem a legjobb 3 svájcit akkor fix, hogy benne lenne Inler, Yakin és Magnin mellett.

Rozhenal meg csak az utolsó meccsen játszott nagyot amugy nem volt valami nagy durranás. És ha jól emlékszem az utolsó gólnál pont ő hibázott, persze legkevésbé sem rajta múlott a cseh továbbjutás...
süti beállítások módosítása