Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

A címvédéshez focizni is kell (8. játéknap)

2008.06.15. 14:57 | OJ | 3 komment

Nincs címvédés, ez a legfontosabb információ, amit meg kell osztanunk az Olvasókkal, bár ezt amúgy is sejtették, tudták vagy megérezték korábban. Torres és Villa gólpárbaja a svédek ellen 1-1-re végződött; az északiaknak is tetszett volna ez - végeredménynek azonnal elfogadták volna, Hansson az első meccsen is összehozott egy gólt, csak akkor nem ő produkálta a betlit. Hiddink összerántotta a szbornaját és elmorzsolta a harmatos görögöket. Ollózós gólpassz és balbekk-istenítés a lapozás után.



Svédország - Spanyolország 1-2 (Ibrahimovic ill. Torres, Villa)

Ne bolygasd meg a győztes csapatot, ha egy mód van rá! - követte a jótanácsot az agg Aragones, miután a fiai repülőrajtot vettek egy szűk négyessel. Kollégája, Lagerback is rábólintott volna a görögverő kezdőre, ha nem bénul le a komplett jobbszárnya a csörte végére, így Alexandersson feladatát Stoor, Wilhelmssonét meg Elmander volt kénytelen elsajátítani. Ha az első húsz percből általánosítanánk, azt mondanánk, nem sok sikerrel, déli barátaink ugyanis - a svédek "beállását" megelőzendő - mihamarabbi gólszerzést terveztek. Az első sör még le se ért, mikor Torres beletette a stoplisát Silva labdájába, máris 0-1. Ebben a pillanatban a pályát domináló irány megfordult, először Elmander tesztelte a háló anyagát még oldalról, de az évtizedes gólcsendjét bombagóllal befejező Ibra is elvégezte a kísérletet, miután carstenjanckeri erényeket csillogtatva leforgott a piskóta Ramosról, a hosszúba helyezte az Europasst, 1-1. Ezzel be is fejezte aznapra, kényszercseréje után pedig a komplett csapat befejezettnek nyilvánította az előrejátékot és visszatért a biztonságos daraboláshoz.

Remek dolognak tűnt így az iksz, védték is a svédek, ha rajtuk múlik, hajnalig tartják a frontot. Torresék képtelenek voltak hatékony megoldást találni az északi vonalak felzaklatására, az orosz meccshez képest jóval passzívabb középpályával (kivétel a kritizálhatatlan Senna-Silva duó) és halványabb egyéni produkciókkal nem is nagyon jutottak gólközelbe.
Úgy nézett ki, két nagy csatáregyéniség különmeccsben hozza a döntetlent, ebben a nagy kerek tanácstalanságban csak ajándékba kapott hibákra lehetett apellálni - és két szusszantásnyival lefújás előtt mit ád az ég, Hansson, amúgy Kologyin-Sirokov módra, elbénáskodja a fáradságos munkával őrízgetett pontocskát, a szendergő Villa (= Pichichi de la Eurocopa?) meg összehozza Hispániának a közepesnél lentebb produkáló román-olasz-francia trió egyikével lejátszandó negyeddöntőt, 1-2.

Ez kerül a naplóba:

SWE
Isaksson (határozott, 6) - Stoor (jó benyomások gólpasszal, 6), Mellberg (lassú, de stabil, 5), Hansson (csúf hibák, 4), Nilsson (hullámzó, 5) - Elmander (lendületesen játszott, 6), A. Svensson (halvány, 5), D. Andersson (feltűnés nélkül, 5), Ljungberg (ez nem foci, küszködés, 5) - H. Larsson (néha mutatták, 5), Ibrahimovic (klasszis gólra kúra jár, 6).
Továbbá: Rosenberg (felejthető, 5), S. Larsson (-), Kallström (-).

SPA
Casillas (0) - Sergio Ramos (továbbra is bizonytalan, 5), Puyol (le kellett hozni, 0), Marchena (svéd módra aprított, 6), Capdevila (megbízható, 6) - Iniesta (körülményes, 5), Xavi (keveset vállalt, 5), Senna (kiemelkedő, 7), Silva (a mezőny legjobbja, 7) - Torres (sokat próbálkozott a gólja mellett, 7), Villa (végigaludta, majd eldöntötte, 6).
Továbbá: Albiol (nem bonyolította, 5), Cazorla (csak bukdácsolt, 5), Fabregas (tőle ez minimális, 5).




Görögország - Oroszország 0-1 (Zirjanov)


Épp a minap emlegettem egy görögpártinak, hogy gól nélkül zuhognak ki az EB-ről szeretett címvédői, erre elmosolyodott, nyilván tudta, ők itt csak átutazók. Persze ezt kijelenteni nem volt nagy kockázat: egyrészt, csak különlegesen szerencsevédett csapatok tudnak a játszani akarás pici szikrája nélkül gólt szerezni, másrészt, a világ már rég kiismerte az egyetlen játékelemet, ami a lelkesedésen túl jellemezte Rehhagel szoborcsoportját.

Az oroszok viszont ijesztő gyorsasággal összekapták magukat, töretlen figyelemre ítélve ezzel a görög védelmet. A nagy hiányzó pótlását is megoldotta Hiddink: gyors, kombinatív középpályássora két tagját, Torbinszkijt és Zirjanovot arsavinizálta, legalábbis kilencven perc erejéig: előbbi a labdáracsavarodás művészetével idegelte az ellenfelet, utóbbi pedig az arsavini térlátás átörökítésével próbálkozott, majd a hihetetlen kapushibát azonnal büntette, 0-1.

A görögök Hariszteaszra és Gekaszra tettek fel mindent, a többiek csak a létszám miatt volt a pályán, beleértve Liberopuloszt is, aki a hírek szerint felvételt nyert egy prominens athéni színitanodába - szerény előadásukat látva nevetve paskoltuk sörhasunk. Négy éve egy elég kusza csoportkörbeli teljesítményből nőtt ki a gyönyör virága, de a csapat pár klasszissal gyengébb, az ellenfelek meg komolyabban veszik még ezt a görög árnyékválogatottat is. A korábban stílusosnak megismert szbornaja akkor is verte őket, most is, pedig akkor még az aktuális válogatott zöme még sehol se volt.

Így egy baromi súlyos svédek elleni meccset várunk, keresve a választ arra, hogy vajon létezik-e egész estés skandináv támadószellem, illetve hogy sikerül-e közelebb vinnie a legjobb nyolc reménye miatt benevezett Arsavinnak a csapatot a hollandokhoz? Előbbi kérdés javarészt Ibrán áll vagy bukik, utóbbinál viszont Pavljucsenko felelőssége is felmerül: mindig megjátszható, bárhová képes visszamozogni labdáért, mezőnymunka tekintetében az EB-csatárok közt párját ritkítja, de eddig benne ragadtak a gólok, pedig számolni se lehet a helyzeteit, öncélúsága meg egyenesen a svéd kollégáért kiált...


Ez kerül a naplóba:

GRG
Nikopolidisz (érthetetlen, 4) - Szeitaridisz (sérülten vállalta, 5), Kirjakosz (sallangmentes, 5), Dellasz (nem hibázott nagyot, 5), Toroszidisz (mindent beleadott, 7) - Katszuranisz (ötlettelen, 4), Baszinasz (detto, mint az elsőn, 5), Patszazoglu (hasznos ütközőember, 5) - Hariszteasz (volt benne kraft, 5), Liberopulosz (színház, 4), Amanatidisz (reménytelen, 4).
Továbbá: Karagunisz (gőzerővel, hiába, 6), Gekasz (lesgólig jutott, 5), Jannakopulosz (-).

RUS
Akinfejev (nem hozták zavarba, 6) - Anjukov (biztos pont, 6), Ignasevics (na ez hiányzott korábban, 6), Kologyin (a rutin mellett feljavult, 5), Zsirkov (abszolút remek foci, 7) - Biljaletgyinov (tetszetős szélsőjáték, 6), Szemsov (stabilan tevékenykedett, 6), Szemak (ollózó gólpassz + érett foci, 7), Zirjanov (nemhiába kedveljük, 7), Torbinszkij (a svédeket kiakasztja majd rendesen, 6) - Pavljucsenko (lásd fentebb, 6).
Továbbá: Szaenko (-), V. Berezuckij (-).




A játéknap posztja:

Egyértelműen a védelem bal oldalát emelnénk ki, a korszerű futball amúgy se életképes zakatoló szélsőhátvédek nélkül. Toroszidisz lendületes, erőszakos játékához csak elvétve volt szerencsénk korábban, Rehhagel már bottal fog a tribünökre kapaszkodni, mikor Toro még mindig a válogatott balhátvédje lesz. Kollégáját, Zsirkovot szélsőkorában is megkülönböztetett figyelem kísérte, nincs jobbhátvéd, akit ne szedett volna szét legalább egyszer. Hiddink prímán felismerte a válogatott hiányposztját és hátravitte hátvédnek, ahol jóval hatékonyabban tudja segíteni a csapatot, támadóösztönein túl fegyelmezettségének is nagy hasznát veszi a kapitány. Capdevila pedig évek óta a La Liga legjobb hazai balbekkje, megkerülni-lefutni nemigen tudják, előrejátékáról meg csak annyit, hogy a tornán már két villámtámadásban is benne volt.


A játéknap szegénylegénye:

Nikopolidisz válogatottbeli karrierje ezzel az ordas bakival befejeződött, visszavonulási szándékát be is jelentette a meccs után, habár közel a negyvenhez ez eddig se volt titok. Talán két meccse lehet még: a spanyolok elleni és egy gála valamikor később.

A játéknap dumája:

"Nem túl előnyös ez a lassítás róla. Mint egy nagy ponty, olyan volt..."
(Gundi megjegyzése Aragonesről. Gundi nagy állatbarát, korábban már a kengurut is beemelte a közvetítésbe. A zsiráfos és mosómedvés hasonlatok még talonban.)

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr95521451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2008.06.15. 17:51:49

Megvolt az ellenszer: Iniestának vagy Silvána kellett volna megvernie egy-egyben az embert, hogy megbolygassák a svéd tömörülést. Nem sikerült. majd a románok ellen fog:)

hmikey 2008.06.16. 14:36:10

Arshavin, Pogrebnyak kőne még ide ebbe bele, de hát...

adamek 2008.06.17. 09:31:08

Sajnálom, hogy a görögök idén epozodistákká váltak :(
Viszont rém gyengére sikeredett az egész csoport produktuma is, csak a spanyoloklógnak kicsit ki. Svédországnál még egy maroknyi ebihal is látványosabb futbalt játszik, a ruszkik meg ennyi nyersanyagból kihozhatnának végre egy igazi csapatot. Bár addig örülök amég csak ilyenek. A görögök meg... a közepes játékosokból idén ennyit tudott kihozni Otto király, Asszem benne voltak a bottom5-ben :)
süti beállítások módosítása