Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

Tigrisbukfenccel a szomszédba I.

2008.05.16. 17:59 | OJ | 13 komment

Egy víkend és egy kupadöntő maradt még az idényből. Három tempó, két nyusziugrás, egy karakán tigrisbukfenc és máris az EB startpisztolya alatt találjuk magunkat. A közös hangulattúrák tervezgetésén és a meccsnézésekben kulmináló nyárelői italozás helyszíneinek összeírásán túl csak várnak türelemmel a focifejek, hogy a móka végre kezdetét vegye. Bezzeg a kapitányok nagyot izzadnak a tervezőasztal fölött, a keretek összerakása amúgy sem hálás művelet, ráadásul itt s amott elég masszív harcok zajlanak még, bajnokságért, kupaindulásért, túlélésért, feljutásért. Két részletben ecseteljük, hol mi a pálya.



A-csoport (Bázel, Genf)

Csehország

Brückner papa edzett szíve csak túléli a sérülése miatt játékképtelen Rosicky hiányát, a nagyot remélő szurkolótábornak ez nem fog könnyen menni, mégha a csapategység a csehek egyik nagy fegyvere. A nemzet hősét, Nedvedet sokáig győzködték, hogy reaktiválja magát, a mézesmadzag-projekt sajnos bebukott, ezzel az irányításra termett fiatalemberek száma gyakorlatilag minimálisra csökkent. Góllövőkből azért van elég, a Koller-Baros tandemben lehet bízni. Konkrét kerethirdetésről nemrég érkezett jelentés: a Bundesligában villogó Fenin mellett a németekkel befaragó Sverkos (a cseh liga gólkirálya) is utazhat, a Slaviát BL-be segítő Vlcek is kiteljesítheti méltatlanul rövid válogatott karrierjét, míg kollégája, Polák akár a torna meglepetésembere is lehet. A védelmet stabil emberek alkotják, bár a moszkvai Jiránek és a zenites Sírl nevét akárhogy keressük, nem leljük – közülük a pétervári balbekk reménykedhet egy kicsit a vészmeghívóban.

Kapusok: Blázek, Cech, Zitka.
Védők: Grygera, Jankulovski, Kadlec, Kovác, Pospech, Rozehnal, Sivok, Ujfalusi.
Középpályások: Galásek, Jarolím, Matejovsky, Polák, Plasil, Pudil, Sionko.
Támadók: Baros, Fenin, Koller, Sverkos, Vlcek.




Portugália


PL-kispadra vágyódik Scolari, ennek a tornához a világon semmi köze, csak úgy megjegyeztük. Turbó a keret, C-Ron és Quaresma már izzítják a cselarzenált, hisz játék a világ: két edzés közt feltehetően cseh, svájci és török spílerek fotóival rendeznek majd monstre dartsversenyt a tábori kantinban. A vételárát illetően kissé túlkalibrált Bosingwa és Pepe is utazhat az Alpokba, akárcsak a Sporting motollái, Veloso és Moutinho. Az alig-alig játszó (karrierjét szépen elszúró) Maniche játékától viszont ezúttal eltekinthetünk, de a góré szerint Tiago és Caneira szolgált rá a tagságra. A három nagy mellett a Boavista is ad játékost, a balszárnyon tevékenykedő Jorge Ribeiro személyében, aki Maniche öccse. A luzitánok büszkélkedhetnek majd az EB egyik legifjabbjával – mondjuk Ruí Patrício aligha játszik majd. Ki hinné, hogy a kölyökképű Nuno Gomes a legidősebb mezőnyjátékos a keretben…

Kapusok: Quim, Ricardo, Ruí Patrício.
Védők: Bosingwa, Bruno Alves, Fernando Meira, Jorge Ribeiro, Miguel, Paulo Ferreira, Pepe, Ricardo Carvalho.
Középpályások: Deco, Meireles, Moutinho, Petit, Veloso.
Támadók: Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida, Hélder Postiga, Nani, Nuno Gomes, Quaresma, Simao.




Svájc


Hazai pályán, az idei kupákban nézhetetlenségig ölt foci elsajátításával és tökéletesítésével túlélhetik a csoportot Huggelék. Nem kell emlékeztetni senkit, hogy két éve komoly szakmai sikereket értek el reteszelésben, de nem biztos, hogy a cél ugyanaz.Patrick Müller versenyt fut az idővel, rá még harminc százalékosan is szükség lenne, különösen, ha megint a védekező attitűdre hegyezi ki a csapat a dolgokat. (Csak annyit mondunk: Senderos.) A friss bajnok Basel különítménye mellett két ős, a Neuchateltől kipaterolt Zubi és az ezüstös YB gólkirálya, Hakan Yakin képviselheti a svejci ligát. A csapatot mozgató Barnetta-Inler-Gelson trió és a klubjában húsz fölött termelő N'Kufo nélkül ez a válogatott meglehetősen karcsú, rájuk nagyon illenék vigyázni az edzéseken. Dzsemailit és Margairazt már korábban elragadta a sérülés, a getafés Celestini is csak várólistán. A végleges keretszűkítés május 28-án esedékes.

Kapusok: Benaglio, Coltorti, Zuberbühler.
Védők: Ph. Degen, Djourou, Eggimann, Grichting, Lichtsteiner, Magnin, Müller, Senderos, Spycher, von Bergen.
Középpályások: Barnetta, Behrami, Cabanas, Gelson, Gygax, Huggel, Inler, Yakin.
Támadók: Derdiyok, Frei, Nkufo, Streller, Vonlanthen.




Törökország


Alapproblematikával indítunk: kell-e Sükür, ha van Nihat? Terim szerint nem feltétlenül – így a barátságos óriást otthon hagyja. Kicsit sajnáljuk, de úgyis kap majd egy pazar búccsmeccset. A törökök mindkét eddigi EB-szereplését megélő Rüstü ellenben vicsoroghat a svájciakra, de minden ésszerű prognózis szerint csak a kispadról – a bravúrok és potyák szélsőségeit felvillantó Volkan kezdhet. Nuri Sahin nevét sem említette a sajtótájékoztatón a legenda, hacsak a kimaradók közt nem. Az Altintop-testvérpár sérült fele javul, így helyet kapott a bő keretben, a fiatalabb sorból a Zico által török Cafúnak titulált Gökhan Gönül, a francia ligában edződő Erdinc, a gólkirály Semih, valamint Arda és Kazim is készülhet – bár Terim helyében inkább egy jól szituált sodronyköteget neveznénk be huszonharmadikként, hogy a védelem acélosabb legyen. Főleg annak ismeretében igaz ez az állítás, hogy a legjobb török bekk, Servet Cetin öt perccel a bajnokság vége előtt megsérült… Javarészt hazai arcokra épül a keret, erre a Fener kupaszereplése és a Galata bajnoki befutója ad okot. Ennyi sérülés mellett várható még változás a keretben, legkésőbb a hó végi szűkítésig eldőlnek a kérdőjelek.

Kapusok: Volkan Demirel, Rüstü Recber, Tolga Zengin.
Védők: Emre Asik, Emre Güngör, Gökhan Gönül, Gökhan Zan, Hakan Balta, Ibrahim Kas, Sabri Sarioglu, Servet Cetin, Ugur Boral.
Középpályások: Arda Turan, Ayhan Akman, Yildiray Bastürk, Emre Belözoglu., Gökdeniz Karadeniz, Hamit Altintop, Kazim, Mehmet Aurelio, Mehmet Topal, Tümer Metin, Tuncay Sanli.
Támadók: Halil Altintop, Mevlut Erdinc, Nihat Kahveci, Semih Sentürk.





B-csoport (Bécs, Klagenfurt)

Ausztria

Sógoréknál elült az össznépi rinya és már javában zajlik a tesztidőszak, Hickersberger agyonszapult csapata bizony szívós ellenfél lesz, akárki meglássa. Igaz, ezt nem a harmadligások ellen elért hat-nullból szűrtük le, inkább abból a tényből, hogy a vendéglátók sose adják könnyen magukat, mégha általánosan súlytalannak hiszik is őket. Ivica Vastic megérdemelné az EB-részvételt, bár egyes vélekedések szerint a szövkap csak azért invitálta a keretbe, hogy amolyan apai jótanácsokkal segítse a kiugrásra kész tehetségeket, köztük Erwin "Jimmy" Hoffert és Martin Harnikot. A gárda gerince azért rendben van: Pogatetz, Stranzl, Aufhauser, Garics és a sógor fociszabadalom legfőbb letéteményese, Ivanschitz nélkül el se indul a csapatbusz, a kapuba Manningert szánja a nép. A Rapidra épül a hazai részleg, a standard kezdőjükből az összes osztrák kerettag. Komoly hiányzóról nem tudunk beszámolni – ironikus, de egy-másfél éve csapat se volt... Az „utazó” keret május végére kristályosodik ki.

Kapusok: Gratzei, Macho, Manninger, Payer.
Védők: Dober, Garics, Gercaliu, Martin Hiden, Ibertsberger, Katzer, Patocka, Pogatetz, Prödl, Schiemer, Stranzl.
Középpályások: Aufhauser, Fuchs, Harnik, Ivanschitz, Korkmaz, Leitgeb, Saumel, Standfest, Weissenberger.
Támadók: Hoffer, Janko, Kienast, Kuljic, Linz, Maierhofer, Vastic.




Horvátország


Legegységesebb csapat a tizenhatból, ezt mutatja a tény, hogy Slaven Guitar Hero Bilic már régesrégen világgá kürtölte, kikkel képzeli el a júniust. Bizony, egy átlagosan tájékozott szurker is közel 100%-ban eltalálta volna a huszonhármak listáját, kevesebb benne az újdonság, mint a kormány gazdaságpolitikájában. Szerencsétlen Eduardo a rehabon karistol majd EB-meccsek helyett, rajta kívül az andalúz kanyarral befürdő Babic van a nevesebb hiányzók közt – meg a Zenittel robbantó védő Krizanac, de ő szóba se került még a nemzeti csapatnál, mondjuk a produkciója láttán nem ártana –, miközben a monacós Pokrivac markában alig pár perc Ligue 1 után landolt a repjegy buszjegy. A csodával határos visszatérés megkettőzte Klasnic erejét, várhatóan az angolokat lenullázó Petric lesz az éktársa. Többen várták a keretbe a sógorliga egyik legprímább csatárát, Mario Bazinát, de Bilic inkább földijét (Kalinic) preferálja. Erős társaság, alig várjuk, hogy az intenzíven sztárolt Modricot megnézhessük magunknak.

Kapusok: Pletikosa, Galinovic, Runje.
Védők: Corluka, Knezevic, R. Kovac, Simic, Simunic, Vejic.
Középpályások: N. Kovac, Kranjcar, J. Leko, Modric, Pokrivac, Pranjic, Rakitic, Srna, Vukojevic.
Támadók: Budan, Kalinic, Klasnic, Olic, Petric.




Lengyelország


Biztató brigád az EB-ken debütáló lengyeleké, Beenhakker selejtezés közben és után is kereste az embereit, kipróbált egy vagon játékost, mint a mi jó Lotharunk, hogy aztán egy honosítás kerüljön a felkészülésről cikkező sajtó középpontjába: igaz, Roger Guerreiro brazilopolák géniuszában – ahogy erről egy korábbi postban írtunk – messze nem bíznak annyian, mint Boruc bravúrjaiban, Ebi Smolarek góljaiban, Krzynówek baljában vagy Bölcs Leo döntéseiben. Apropó Boruc: a lengyel portásokat (ideértve Dudeket is) óriásklubok alkalmazzák, de csak egy az, aki rendesen játszik is, övé a válogatott kapuja. A keretbe kiabált csodagyerek Janczyk két év múlva sztár lehet, most meg kell elégednie a megfigyelő státusszal. Összességében: arányosan elrendezett, masszív garnitúra egy lutriszagú húzással megtoldva.

Kapusok: Boruc, Kuszczak, Fabianski.
Védők: Bak, Bronowicki, Golanski, Jop, Kokoszka, Wasilewski, Wawrzyniak, Zewlakow.
Középpályások: Blaszczykowski, Dudka, Gargula, Krzynówek, Lewandowski, Lobodzinski, Majewski, Murawski, Pazdan, Roger.
Támadók: Matusiak, Saganowski, Smolarek, Zahorski, Zurawski.




Németország


A Közép-Európai Kvartett nagy esélyesénél csak az imént trombitáltattak össze a lehetséges résztvevők, de eleve könnyen belőhető volt a Löw-éra játékosainak azon tartománya, akikkel a döntőben is találkozhatunk – elvégre a Klinsmann-féle gárdáról beszélünk, csak épp Kahn, Nowotny és Asamoah nélkül. Ehhez képest vaskos meglepetéssel szolgál a 19 éves sztárjelölt Marko Marin beválogatása, miközben a jó ég tudja, mióta sérült Metzelder is ott van, Hildebrand meg sehol... Pár tavaly feltűnt arc (Castro, Hilbert) hiánya messze nem akkora para, mint Bernd Schneider sérülése, ezt kompenzálhatja Ballack fellendülő formája. Löw szimbolista költőket idéző módon az osztrák-német határon magasodó Zugspitzén tette közzé terveit – csak hogy szokja a magaslati levegőt, ha netán a Grossglockner klottgatyás megmászására kényszerülne egy esetleges korai távozás miatt…

Kapusok: Adler, Enke, Lehmann.
Védők: A. Friedrich, Fritz, Jansen, Lahm, Mertesacker, Metzelder, Westermann.
Középpályások: Ballack, Borowski, Frings, Hitzlsperger, Jones, Marin, Odonkor, Rolfes, Schweinsteiger, Trochowski.
Támadók: Gómez, Helmes, Klose, Kuranyi, Neuville, Podolski.




[folytatása következik]

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr90472820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zso 2008.05.16. 18:14:29

Hajrá horvátok! Nem rossz ez a keret,de szerintem a csatár poszt lesz a kritikus...

Maradonapoli 2008.05.16. 22:35:44

Török, svájci és német, horvát továbbjutás lesz a fentebb említett csoportokból, de a kutyát a digók nyerik :)

Zso 2008.05.17. 14:20:33

Áh Imi nem hinném... Donadoni egy luzer, sajnos sanszosnak tartom az olaszokat még arra is, hogy kiessenek a csoportból.

Maradonapoli 2008.05.17. 16:38:55

Mondasz vmit Zsó, de mintha fejlődött volna valamit srác... :) Románokat vhogy mákkal lenyomják, aztán kettő darab X és csoportmásodikként meg van a továbbjutás... :)

Zso 2008.05.17. 17:05:15

Az a csoport megjósolhatatlan. A románok szerintem is kiesnek,de azért nem szabad leírni őket. Donadoninak szerintem még kicsit erős lehet ez a csoport. Persze ez nem csak az edzőn múlik,ha az olaszok megint összetudják magukat kapni,mint 2 éve, akkor lehet esélyük. A hollandok megjósolhatatlanok, én még bennük érzem azt,hogy pofára eshetnek; a franciák pedig szerintem simán továbbmennek.

Adamek 2008.05.17. 22:48:51

Remélem a törökök és a horvátok összekapják magukat.
4 közé befuthatnának. Persze a lényeg a Görög címvédés!

Szarka07 2008.05.17. 23:57:41

Én portugál -svájci valamint német-lengyel továbbjutást tippelek. Törökök nem fognak nagyot alkotni, ahogy bár inkább remélem, de a lengyelek beelőzik a horvátokat.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.05.18. 10:08:39

német, horvát, portugál, cseh.....

....a poplacsekéknél viszont nincs igazi irányító, ettől lehet félni...
az eb idén meg a spanyoloké....és kész

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.18. 10:38:06

Bastillenak igazsága vagyon, ez a cseh csapat, már nem ugyanaz, mint négy évvel ezelőtt, elég ha Baros és Koller négyévvel ezelőtti és mostani formája közötti különbséget zongorázom, vagy azt veszem , hogy már selejtezőkben sem játszottak olyan attraktív focit. Az is igaz, hogy Poborsky, Nedved és Rosicky szintű játékosok pótlását a világ egyetlen válogatottja sem oldaná meg olyan könnyen.

Mégis, ha nem Svájcban lenne az EB, akkor portugál, cseh továbbjutást tippelnék, így viszont azt mondom: Svájc megelőzi a cseheket. Gondoljatok bele, az osztrákok (azért a helvétek sokkal jobbak) kilátástalan csapata mellett, ha Svájc is kiesne nem maradna rendező a nyolc között és ha még hozzáadjuk, hogy a FIFA-elnök Blatter is svájci... Ne legyen igazam, de sajnos a koreai vébé kiölte belőlem a tisztességes világversenyekről szóló illúzióimat.

OJ · http://sportvers.blog.nepsport.hu/ 2008.05.18. 12:07:20

Az osztrákok nem olyan kilátástalanok, bár kétségtelen, a svájciaknak több esélyük van a saját csoportjukban, mint a sógoroknak.

A spanyoloké az EB, bastille? :) Egy ember képes EB-győzelemre vinni a spanyolokat, az meg Santisteban. Neki már sikerült kismilliószor.

Bastille · http://labdabiztos.blog.hu 2008.05.18. 12:20:25

én csak elfogult vagyok, mondjuk egy spanyol, francia, cseh, orosz négyesből bárki nyerhet felőlem....akkor örülök!

popp · http://koncertblog.com/ 2008.05.18. 14:06:50

Az tény, hogy a talán leggyengébb csoportba kerültek az osztrákok, de nálunk csak valamivel erősebb válogatottjuknak ez is túl erős lesz.

RAUL7 2008.05.19. 10:57:56

Portugália, Svájc(egy kis hátszéllel, bár a nélkül is jók), Németo., Horváto., ezek a továbbjutók.
süti beállítások módosítása