Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

A nyolcas tetejéről az aljára

2007.11.11. 00:04 | OJ | 13 komment

Minden focistát bizonyára szétfeszít a büszkeség, ha arra gondol egy bánatos pillanatában, hogy a focitörténelem egy-egy legendás sikerének, sorsfordító pillanatának vagy meghökkentő rekordjának valamikor részese lehetett. Pláne ha rögtön kettőnek is. Édouard Cissé is széles mosollyal mutogatja majd unokájának a fotóalbumot arról az évről, amikor a Monaco - kontinentális méretű döbbenetet okozva - bemasírozott a BL döntőjébe, ahol aztán a Porto mindent vitt. Jól informált labdabolondok híján viszont a kedves unoka talán az életben nem értesül arról, hogy Cissé bizony egy másik, számára sajnos nem éppen szívmelengető rekordnál is jelen volt.

Ha már a nagyhercegségi menetelés részletei el is vesznek a gólzáporos múltban, a 8-3 fennmarad a klasszikusnak számító eredmények sorában. Szeretnék annyi ötezrest, ahányszor azt a tizenegy gólt láttam, de elég lenne annyi is, ahány alkalommal szívenszúrták a létező legocsmányabb színkombinációjú szerelésben megjelenő Deportivót a BL-töri leggólgazdagabb találkozóján. Szerencsétlen vendégeket úgy marcangolták szét a monacói legények, mint éhes pitbullok a közéjük hajított játékbabát. Diego Tristán - aki ma már alig-alig mutatja jelét egykori futballista létének - már csak a morzsákat szedegette össze, amíg a hazaiak szusszantak egy rövidet. Na, Cissé ezen a meccsen utoljára, nyolcadszor mártotta bele a pengét a Depor mellkasába, miután társai, Prso, Rothen és Giuly már vígan széttrancsírozták az ellenfelet, megágyazva a copfos horvát szülinapi bulijának. A spanyolok aztán továbbléptek a csoportból, elbúcsúztatták a Juvét és a Milant - egy tizenegyesgóllal lemaradva a fináléról...

A PSG kölcsönjátékosaként brillírozó középpályás a BL-ezüsttel a nyakában szedte a sátorfáját és visszacuccolt a fővárosba. Túl sok öröme nem nagyon volt, akárcsak a klubnak - Pauleta relatíve sikeres gólvadászata ellenére gyakorta csak az alsóházi pofozkodás jutott, a portugál nélkül ma talán elsőligásak se lennének. A párizsi vércsere megvolt a nyáron, a nemzetközi sikerekre apelláló - és egyébként a francia ligából előszeretettel erősítő - török nagyok egyike, a Besiktas egy igen korrekt szerződéssel kínálta meg az elkívánkozó Cissét, ő pedig értelemszerűen nem filózott sokáig. A királygábori profizmus szellemében a liverpooli nyolcason se nagyon fog. Hiába volt a BJK soraiban a momentán legjobbnak tartott török kapus, a brazil gólvágó meg a sztárigazolás Cissé, a törököket teljesen megsemmisítette az addig bukdácsoló Pool, mégha több góljuk is kifejezetten nevetséges szituációból született. Bement az égvilágon minden az Anfielden - mint anno azon a monacói estén -, így vált a meccs a legnagyobb gólarányú győzelemmé, melyet valaha csapat elért a BL-ben (nem számítva persze a selejtezőket). Cissé meg úgy érezhette magát, mint a deporosok pár évvel korábban ott a nyolcas alján. Tehetetlenül, szarul.

Egy pályafutás két megragadhatatlan élménye, avagy egy a futballjáték érdekességeinek végtelen sorából...

-------

P.S.   Még egy Cissé-független apró megfigyelés - és ezzel zárom is a postot - a két emlékezetes csörte vonatkozásában: a Monaco kalapácsa 2003. november 5-én sújtott le, míg a Benítez-srácok most november 6-án, szintén a negyedik csoportkörben tomboltak - úgy, hogy előtte mindketten hoppon maradtak. Az odavágón akkor a Monaco elbukott a Riazorban, ahogy a Liverpool is Isztambulban az idén, mindketten a legszűkebb különbséggel (1-0 ill. 2-1) vesztettek. Érdemes lenne némi szabadidőt áldozni annak felderítésére, hogy november első hetében pontosan mennyivel is ugrik meg a valószínűsége egy pokoli verésnek... Talán visszatérünk rá valamikor.


A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr36224890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adamek 2007.12.11. 09:48:18

Egyszer láttam élőben egy FTC-Békécsaba 8-3 -as meccset. Az mekkora volt. Pásztor és Nyíl nagyon nagyot játszott.
(Kár, hogy nem pörög ez a blog :( )

Maradonapoli 2007.12.12. 12:02:47

Bulvárosodni kellene... :P :))) Jut eszembe! Maga meg mit keres itt Ádám úrfi? :)

Adamek 2007.12.12. 14:35:02

Jó kérdés, kedves Imre.
Lépjünk le innen is? :)

Maradonapoli 2007.12.12. 19:58:58

áh OJ cimbora blogját ne hagyjuk! így is ritkán jövök... :)

Adamek 2007.12.13. 20:53:07

Ahogy elnézem ő is ritkán jön. Havonta egy új írás? Elveszett a lendület.

Salsa 2007.12.18. 10:39:02

Lehet, hogy nem a Te blogod kedves OJ, de okt. 28.-a óta nem írt bele senki, csak Te. a többiek alszanak?
ja, a srácoknak (Ádám és Imre kolléga) meg üdv. visszahívnálak titeket a fórumra, de most nem tudnám hitelesen mondani, hogy megéri visszajönni...

Adamek 2007.12.19. 22:05:05

Szasz Salsa Szabi,
Csak nincs valami zizi a fórumon?

Salsa 2007.12.20. 00:05:37

Üdv. hát van, de mondjuk egy része már megoldódott. talán túlléptek a srácok a holtponton.

Adamek 2007.12.20. 09:44:53

Akkor jó. Azt láttam hétfőn, hogy már csak a híreket lehet anonymként olvasni. Sajnálom, hogy meghalt Pont, pont jó volt. További jó problémamegoldást :)

Maradonapoli 2007.12.20. 17:37:47

Üdv Salsa! Hogy megy a sorod? :) A Bilbaó egész jól tolja a tavalyi évhez képest! :) Télleg ott nem arról volt szó, hogy nők átveszik a hatalmat a klub felett? :)

Salsa 2007.12.23. 18:17:26

Hát, kedves Ádám úr, én nem oldok problémát. :) de azért kösz

Salsa 2007.12.23. 18:20:07

Hát kedves Imre: :)
ja és Napoli-Toro 1-1 :)
süti beállítások módosítása