Az benn volt!

Mindent a fociról - szigorúan szubjektíven.

Friss topikok

EURO2008 - Az A-csoportról

2008.06.06. 20:23 | OJ | 2 komment



Nem áll módunkban visszafelé számláló órát elhelyezni a blogon, de bennünk azért működik egy ilyen. Ennyire még nem vártuk, hogy a komorképű Rosetti rázendítsen. Pár héttel ezelőtt már leadtunk némi ismertetőt, most jön némi frissített olvasnivaló: a sporttársak figyelmébe ajánlom legnaprakészebb információkkal feltöltött, szubjektív tippekkel kísért csoportelemzéseinket. Ábécésorrendben átvesszük a lényeget: aki rájön, mi jön, ha lapoz, akkor... nagyon ügyes.




SVÁJC

Van rá egy Kubum, hogy a házigazdák kontinentális szimpátia kíséretében libbennek tovább a csoportból - habár barimeccs-eredményeikből kapásból játékminőségre következtetni talán nem helyénvaló. Mellesleg az elmúlt hónapokban egy s más történt, a sérültekből lassan összejön egy csapatra való, N'Kufo baja hallatán hárommillió svájci zsibbadt le hirtelen, Barnetta első kihagyott edzése után meg az összes többi, akadt tehát rettegnivaló a host háza táján. A feka gólvágó távollétében a kantonközi legendamesélő bajnokság visszatérő figurája, Alex Frei - a Nati immáron legerdményesebb spílere 35 góllal - maradt ügyeletben, jóformán egymaga. Strellert emberszámba se veszi a publikum, öri-hari, satöbbi.

Nem is kell több az eredményességhez, de a türkyilmazos szuszpenzor rendszeresítése vagy a Chapi portréjával ékesített frissítőspalackok sorfala a kispad előtt besegíthet a necces helyzetekben. Az egészséggel a kapitányi famíliának is van egy külön csörtéje, a cseheket leverése felérne egy patikányi gyógyszerrel. A szaggatott felkészülés során (szlovákok és liechtensteiniek ellen) a Benaglio - Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin - Behrami, Inler, Fernandes, Vonlanthen - Frei, Streller összeállítás kristályosodott ki, de miután Quillo bokája úgy-ahogy meggyógyult, a négy éve betaláló Vonlanthen vagy Behrami vándorolhat a padra (ahonnan amúgy a Huggel-Gygax-Yakin trió számíthat a legtöbb játékpercre).

Tipp: A svájci védekezés elemzésekor csak és kizárólag a zürichi bankok nyílászáróinak működését vehetjük alapul - azaz a perfekt beállítás továbbjutáshoz vezethet -, a nyitómeccsen kiderül, mi a helyzet a zárakkal, a szigeteléssel meg luftballonlábú Senderos idegállapotával. Nem lesz itten gólfeszt, azt a keveset ügyesen kell elhelyezni a riválisok hálójába. A szerdai csata lesz különösen érdekes, izomtépés és marakodás helyett relatíve fair csihipuhit és elborult tekintetű törököket látunk a gömbben. Nyolc közé velük!




CSEHORSZÁG

Kétlem, hogy a cseh bukiknál kígyóztak a sorok, a kosztpénzt reszkírozó népeket sem nyűgözte le a készülődést övező hangulat: a csapatnak értelmet adó Rosicky kiesését elég volt megemészteni, Nedved félig-meddig bekalkulált nemjénél már előkerültek a felejtést elősegítő alternatív csodaszerek is.
Az EB-gólkirályságot "őrző" Baros hitvány formája következtében beharangozott hadrendmódosulás (Baros a szélen, ez horror) és a Kollerre kihegyezett játékelemek megszaporodása láttán viszont gyárkéményekbe zuhantak a remény csillagai... Tragédia azért nem történt.

Az edzések hangulatáról csak jót hallani, de tartom magam ahhoz, hogy a csehektől ne várjunk sokat. Legyünk őszinték, mi a bánatot lehet várni egy olyan társaságtól, ahol még pár órával a nyitány előtt se lehet megállapítani a kezdőcsapatot, csak annak töredékét...? Cech, Grygera, Ujfalusi, Jankulovski, Polák, Sionko és a colos nélkülözhetetlenek, de az egyik belső védő kilétét (Rozehnal/Kovác) és a középpálya gyakorlatilag egészét (Galásek/Plasil/Matejovsky/Skácel/Vlcek/Baros?) a titok szürke leple fedi, ez pedig, ha hithű poplacsek lennék, csak
táplálná az idegességet. Brückner papából nem nézzük ki, hogy altatásra játszana, inkább arra tennénk, hogy menet közben akarja összehegeszteni a csapatot. A "bejön" kimenetelnek 30, a "betlinek" 70%-ot adunk.

Tipp: Képzeljük magunk elé a röpködő cseh kapust, gondoljunk egy számra (legyen ez Cech védéseinek száma per game), majd osszuk el néggyel, majd éljünk a kerekítés szabályaival. Az így megkapott érték adja a várható lehetőségeik számát. Ha Koller mindet gólra váltja, esetleg szóba kerülhet a negyeddöntőről. Szurkolóik sajnos minatűr kataklizmaként lesznek kénytelenek végigélni ezt a rendezvényt.




PORTUGÁLIA

Szeretnék most annyi százeuróst, ahányszor az "aranygenerációval" és egyéb hasonló tartalmú kifejezésekkel az elmúlt x hónapban
találkoztam, de megelégednék azzal is, amennyit a fizetős edzésekből inkasszált a menedzsment. A sajtómunkatársak egyszerűségét példázza, hogy nem átallották minden luzitán érintettségű cikkbe beleszőni az aranyszálat, persze szigorúan ronaldói motívumokon keresztül. Lévén a portugálok favoritok, így természetesen indokolt a nagy remények és még nagyobb elvárások sűrű emlegetése, főleg, hogy nem éppen egy lehetetlen csoportba keveredtek.

Scolari a nem teljesen sima selejtezők alatt és után se nyűgözte le a nemzetet: hiába mutatja, "kész a csapat, emberek!", a grúzok legyűrésénél azért jóval többet kell a téglalapra vinni, ha megint éremmel a nyakában akar fotózkodni hó végén. Néhány halovány kérdőjel kísér egy-két posztot, ezekről a kapitány meg is emlékezett, na persze újat nem mondott. A prognosztizálható kezdő masszív: Ricardo - Bosingwa, Carvalho, Pepe, P. Ferreira - Petit, Moutinho, Deco - Ronaldo, Simao - Nuno Gomes. Itt hívnám fel a figyelmet a gyalázatos és elfogadható teljesítményt random módon váltogató Pepére, illetve Paulo Ferreirára, akinek közel félszáz válogatottbeli vizit után kellett megbarátkoznia a kényszerűséggel, hogy vagy balbekket játszik vagy semmit...

Tipp: Rövid periódusokban élményfoci, nagy kövér izzadásokkal összekötve, összességében megérdemelt bársonypuff a nyolc között, továbbá az átlagosnál kicsit több méltatlankodás és felettébb hölgybarát közvetítések (75%-kal több bevágás Ronaldóról) szerepelnek jóslatunkban.




TÖRÖKORSZÁG

Sokak titkos, mások nem is olyan titkos esélyese a török banda. Terimhez és embereihez selejtezés idején volt szerencsénk, túl sok szívderítő emléket nem őrzünk azokról a találkozókról, igaz, ők ugyanígy lehetnek Máltával, ahol hozzánk hasonlóan megégették magukat... Kerethirdetésre elég hamar sor került, a résztvevők közül másodikként kürtölte szét a névsort Terim pasa, így volt idő csereberélni: a termetes Servet Cetin végülis maradt, mivel nagy nehezen felépült már-már komikus sérüléséből. Terim elsősorban a középső csapatrészben variálhat, van is opciója bőven, mondjuk lesz is mit korrigálnia a fedezeteknek, ha a potyaszedő kapus és/vagy a búgócsigásítható védők beindulnak.

Három próbameccs - benne egy uruk elleni vereség - és finomhangolás után van egy kvázi kezdőnk: Volkan (Volkan, Volkan, te nem vagy indián...) - Servet, Gökhan Z., Emre A., Hakan Balta - Hamit Altintop, Mehmet Aurelio, Emre B., Tuncay - Nihat, Semih (nem Sükür!). Nihatnak nem kis része van abban, hogy összejött a nyári program, a kvalifikációban ő jegyzi a két utolsó török gólt: egy győztes gól a vikingek, egy meg a bosnyákok ellen... Biztosan hiányolják páran Bastürköt is: gyanús, hogy épp a török szépségkirálynővel hentereg majd egy kellemes alpesi házikóban (ez a protokoll), miközben Egri Viktor megkísérel újabb szórakoztató szóviccet gyártani Hakan Balta nevéből.

Tipp: Terim aligha hódítja meg a svájci szíveket, a vérmesebbek legszívesebben lenyúznák a bőrét párnahajnak, de akkor nem lesz mit lenyúzni otthon, mert a csoportkörből már csak hazafelé vezet az út...




>>> Coming soon: B-csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://azbennvolt.blog.hu/api/trackback/id/tr56507353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niterider 2008.06.07. 17:29:15

Ha Svajc tovajut ebbol a csoportbol, akko' fizetek egy sort!
(az imelcimemen lehet erte jelentkezni!)
süti beállítások módosítása